ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα στο Αγρίνιο

Πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα στο Αγρίνιο

Πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα στο Αγρίνιο

Πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα στο Αγρίνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει πως τουλάχιστον 800 παιδιά από 31 περιοχές της Ελλάδας θα επισκεφτούν το Αγρίνιο στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ των εφήβων προσκόπων, το οποίο θα λάβει χώρα από αύριο Πέμπτη μέχρι και την 1η Μαΐου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια σπουδαία διοργάνωση αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι πρόσκοποι του Αγρινίου κατά την διάρκεια της οποίας θα συγκεντρωθούν στο Αγρίνιο τουλάχιστον 800 παιδιά από όλη την Ελλάδα!

Κάτι αντίστοιχο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ άλλοτε στο Αγρίνιο.

Η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 Απριλίου και 1ης Μαΐου και αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ των εφήβων προσκόπων.

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) θα συμμετάσχουν πρόσκοποι από 15 έως 18 ετών από περιοχές της Αττικής, Κρήτη, Χίο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Άργος, Κιλκίς, Χαλκίδα, Δράμα, Αργοστόλι, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Αλόννησο, Καβάλα, Μύκονο, Καρδίτσα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Χαλάστρα, Βέροια, Κοζάνη, Κέρκυρα, Βόλο, Γιάννενα, Σαλαμίνα, Καλαμαριά, Κατερίνη, ενώ διαδικτυακά θα συμμετάσχει και ομάδα ανιχνευτών από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως απόδημοι έλληνες.

Μέσω της ΠΑΠΕ κοινότητες ανιχνευτών απ’ όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν τις έρευνές τους, ενώ οι ανιχνευτές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν νέους φίλους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Παράλληλα, οι ανιχνευτές μπορούν να συμμετάσχουν και να διαγωνιστούν σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Τα πολιτιστικά δρώμενα της πανελλήνιας αυτής δράσης που θα φιλοξενηθεί στο Αγρίνιο διαθέτει διάφορους τομείς, ενώ φέτος θα υπάρξει και ειδική κατηγορία περί πράσινης ενέργειας, που θα αφορά την εξοικονόμηση και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Πολιτιστικά Δρώμενα – Έρευνα

Η έρευνα είναι το σημαντικότερο δρώμενο της ΠΑΠΕ. Πραγματοποιείται ανά Κοινότητα και είναι το μόνο προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή μίας κοινότητας στην ΠΑΠΕ.

Αφορά ένα θέμα που θέλει να ερευνήσει και να παρουσιάσει η κάθε κοινότητα. Από το 2015 εντάχθηκαν και οι «πράσινες έρευνες». Πράσινη ερεύνα θεωρείται η έρευνα που το αντικείμενο της είναι οικολογικό – περιβαλλοντολογικό.

Οι έρευνες βραβεύονται ανά αίθουσα παρουσίασης με 2 βραβεία, το «Βραβείο Καλύτερης Έρευνας» το οποίο δίνεται από επιτροπή του Κλάδου και το «Βραβείο πρωτότυπης παρουσίασης Κοινού» το οποίο ψηφίζεται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Φεστιβάλ Θεατρικών έργων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας και πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 4 ανιχνευτές,  το σενάριο μπορεί να είναι ελεύθερης γραφής από τις ίδιες τις Κοινότητες ή σενάριο – κείμενο από την υπάρχουσα δραματουργία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: κλασικό αρχαίο ελληνικό δράμα ή κωμωδία, σύγχρονο, μιούζικαλ, νεοελληνικό.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. Ο μοναδικός περιορισμός ως προς το περιεχόμενο των ταινιών είναι να μην έρχεται σε αντίθεση με το Προσκοπικό Πνεύμα.

Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων ταινιών πραγματοποιείται και δεύτερο φεστιβάλ στην ίδια ΠΑΠΕ.

Οι ταινίες βραβεύονται με Οscar ανά φεστιβάλ ως εξής: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου ανδρικού ρόλου, καλύτερου γυναικείου ρόλου, καλύτερου μοντάζ, καλύτερης μουσικής επένδυσης, καλύτερης ταινίας και Oscar ακαδημίας. 8 Oscar, εκτός από το Oscar ακαδημίας που δίνεται από ειδική επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα ψηφίζονται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Διαγωνισμός Spot Κοινωνικού Μηνύματος

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. Σε κάθε ΠΑΠΕ ορίζεται διαφορετικό θέμα από την οργανωτική επιτροπή. Βραβεύεται το καλύτερο Spot Κοινωνικού Μηνύματος, το οποίο ψηφίζεται μεταξύ των Κοινοτήτων.

Συναυλία Μουσικών Συγκροτημάτων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας και πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 2 Ανιχνευτές, οι οποίοι θα παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Κάθε μουσικό σχήμα μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διάρκειας 10’.

Διαγωνισμός Χορευτικών Ομάδων

Η συμμετοχή είναι σε επίπεδο Κοινότητας. Οι κατηγόριες είναι μοντέρνος χορός, latin, ευρωπαϊκός, hiphop, κλασικός χορός κλπ.

Θα πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον 4 χορευτές (εκτός από τον κλασικό, που είναι ατομικός). Οι χοροί δεν μπορούν να ξεπερνάνε σε διάρκεια τα 3 περίπου λεπτά (1,5 για τον κλασικό).

Για να αποτελέσει διαγωνισμό και όχι απλή συμμετοχή πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 συμμέτοχες στην κατηγόρια.

Οι χορευτικές ομάδες διαγωνίζονται στην σκηνική παρουσία, στην έκφραση, στον ρυθμό, στην τεχνική και στην χορογραφία. Τα αποτελέσματα βγαίνουν από ειδική επιτροπή.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό φωτογραφίας είναι ατομική. Κάθε ανιχνευτής ή ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες με μια φωτογραφία, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι κατηγορίες είναι τοπίο, η πόλη μου, ανιχνευτική δράση και πρόσωπα. Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και δεν πρέπει να έχουν υποστεί καμία ηλεκτρονική επεξεργασία. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση ειδικών τεχνικών ή φίλτρων.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λαμβάνουν μέρος και ανιχνευτές που δεν συμμετάσχουν στην ΠΑΠΕ. Η κάθε κατηγορία βραβεύεται από τους ανιχνευτές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με το «Βραβείο Κοινού» και από ειδική επιτροπή με το «Βραβείο Επιτροπής»

Διαγωνισμός Κόμικς-Σκίτσου-Γελοιογραφίας

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό κόμικς – σκίτσου – γελοιογραφίας είναι ατομική. Κάθε ανιχνευτής ή ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες με ένα έργο, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το θέμα είναι ελεύθερο.

Τα έργα μπορούν να είναι είτε ασπρόμαυρα είτε έγχρωμα, όλες οι τεχνικές είναι δέκτες. Σε ότι αφορά τα κόμικ, το έργο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις σελίδες Α4. Στον διαγωνισμό μπορούν να λαμβάνουν μέρος και ανιχνευτές που δεν συμμετάσχουν στην ΠΑΠΕ.

Η κάθε κατηγορία βραβεύεται από τους ανιχνευτές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με το «Βραβείο Κοινού» και από ειδική επιτροπή με το «Βραβείο Επιτροπής»

Διαγωνισμός Λογοτεχνίας (Πεζό- Κείμενο, Ποίηση)

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Λογοτεχνίας (πεζό- κείμενο, ποίηση) είναι ατομική. Κάθε ανιχνευτής ή ανιχνεύτρια μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε μια από τις δυο κατηγορίες με ένα έργο, καλύπτοντας το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Το θέμα είναι ελεύθερο. Τα έργα μπορούν να έχουν μέχρι 1.000 λέξεις. Οι βραβεύσεις γίνονται από ειδική επιτροπή.

Θεατρική Βραδιά

Ακολουθεί την τελετή έναρξης. Με τη λήξη της τελετής έναρξης πραγματοποιείται ένα 20 λεπτό διάλειμμα για να μπορέσουν να αποχωρίσουν όσοι από τους επίσημους το επιθυμούν και να φτιαχτούν τα σκηνικά.

Στην συνεχεία μας παρουσιάζουν οι Κοινότητες τα θεατρικά έργα που έχουν ετοιμάσει. Μετά από κάθε παρουσίαση δίνεται και το ανάλογο αναμνηστικό συμμετοχής.

Στην εξαιρετική περίπτωση που δεν είναι δυνατόν  να πραγματοποιηθεί η θεατρική βράδια στον ίδιο χώρο που πραγματοποιείται η τελετή έναρξης πηγαίνουμε σε άλλο χώρο, που πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση.

Βραδιά Χορευτικών ομάδων

Πραγματοποιείται την δεύτερη ημέρα της ΠΑΠΕ  σε κλειστό η ανοιχτό χώρο με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων.

Οι χορευτικές ομάδες διαγωνίζονται στις τέσσερις κατηγορίες. Τα αποτελέσματα και οι απονομές γίνονται με το τέλος των παρουσιάσεων  από την ειδική επιτροπή.

Βραδιά Απονομών

Η βραδιά απονομών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το απόγευμα της τρίτης ημέρας της ΠΑΠΕ.

Η βραδιά μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο ή διαφορετικό χώρο με εκείνον της συναυλίας μουσικών συγκροτημάτων. Η ύπαρξη του ίδιου χώρου μειώνει τις οργανωτικές ανάγκες και εξασφαλίζει οικονομία χρόνου και ανθρώπινων πόρων.

Για την διαδικασία των απονομών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξέδρα της συναυλίας σε περίπτωση κοινού τόπου διοργάνωσης.

Συναυλία Μουσικών Συγκροτημάτων Κοινοτήτων

Η συναυλία μουσικών συγκροτημάτων κοινοτήτων πραγματοποιείται μετά την βραδιά απονομών στον ίδιο ή άλλο χώρο ανάλογα με τις οργανωτικές δυνατότητες.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο (όπως και η βραδιά απονομών) αλλά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης της συναυλίας σε κλειστό χώρο εάν αυτό είναι εφικτό τεχνικά.

Ξεναγήσεις-Επισκέψεις – Παιχνίδι πόλης

Το απόγευμα της τρίτης ημέρας (ή όποτε είναι εφικτό) οι κοινότητες συμμετέχουν σε ξεναγήσεις ή επισκέψεις. Η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει σημαντικά παραδοσιακά μνημεία της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, αίθουσες τέχνης, εκθέσεις κτλ.

Η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μορφή «Παιχνίδι Πόλης». Μετά το τέλος  των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων πραγματοποιείται η ομαδική φωτογράφιση όλων των συμμετεχόντων στην ΠΑΠΕ.

Τι αναφέρει ο Αρχηγός του 1ου συστήματος προσκόπων Αγρινίου Θεόδωρος Παπαδήμας

Πρόσκοποι απ’ όλη την Ελλάδα στο Αγρίνιο
Ο Θεόδωρος Παπαδήμας

Ο Αρχηγός του 1ου συστήματος προσκόπων Αγρινίου Θεόδωρος Παπαδήμας μιλώντας στη «Σ» τόνισε μεταξύ άλλων:

«Π.Α.Π.Ε. σημαίνει Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση. Πρόκειται για μια πανελλήνια δράση πολιτιστικού περιεχομένου για ανιχνευτές.

Η ΠΑΠΕ ξεκίνησε από την Πάτρα το 1983 ως ΑΠΕ και από το 1999 χαρακτηρίστηκε πανελλήνια και έγινε ΠΑΠΕ.

Μέσω της ΠΑΠΕ Κοινότητες Ανιχνευτών απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να συναντηθούν και να παρουσιάσουν τις έρευνές τους, και οι ανιχνευτές έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, να κάνουν νέους φίλους, και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Παράλληλα, οι ανιχνευτές μπορούν να συμμετάσχουν και να διαγωνιστούν σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.

Η πόλη μας, το Αγρίνιο και οι γύρω περιοχές, γίνονται σημείο αναφοράς, όχι μόνο στη κοινότητα του προσκοπισμού, που απαριθμεί γύρω στις 20.000 μέλη, αλλά και μέσω των καναλιών εθνικής εμβέλειας σε όλη την Ελλάδα.

Η περιφέρειά μας είναι ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις και στο χέρι μας είναι να τον αναδείξουμε.

Στο εγχείρημα μας αυτό έχουμε φυσικά αρωγό τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφαλίζοντας έτσι την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας, που πιστεύουμε ότι αρμόζει στον τόπο μας».

Το πρόγραμμα της ΠΑΠΕ

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Σοβαρή παρενέργεια σε παιδί 2,5 ετών μετά από εμβολιασμό

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr