ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠρος υπογραφή…για την Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο

Προς υπογραφή…για την Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο

Προς υπογραφή…για την Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο

Προς υπογραφή για την Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο μετά την οριστικοποίηση του νέου εκκλησιαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας 

Προς υπογραφή οδεύει το νέο χωροταξικό των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, που προβλέπει την ίδρυση νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» η Εκκλησία της Ελλάδας οριστικοποίησε την πρότασή της επί τη βάσει της πρότασης, που είχε γίνει από το Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο του προηγούμενου μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Μητρόπολη Ναυπάκτου θα έχει πλέον χωρικά όρια στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, αλλά και του Δήμου Θέρμου (ήδη με την  υφιστάμενη κατάσταση τρεις Τοπικές Κοινότητες του Θέρμου υπάγονται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου) όχι όμως και την περιοχή του Αγίου Βλασίου στη Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων, που θα υπαχθεί στη νέα Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο. Η Μητρόπολη Μεσολογγίου, ουσιαστικά προκύπτει από τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με χωρικά όρια στην περιοχή των Δήμων Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας. Στην νέα Μητρόπολη Αγρινίου θα υπαχθεί η περιοχή των Δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας, αλλά και η περιοχή του Αγίου Βλασίου, που σήμερα υπάγεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Το χωροταξικό των Μητροπόλεων, η διοικητική διαίρεση δηλαδή της Εκκλησίας, υπενθυμίζεται ότι είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ωστόσο η θεσμοθέτηση της απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πρέπει να προωθήσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να θεσμοθετηθούν και τυπικά οι προτεινόμενες αλλαγές. Εν προκειμένω δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίρρηση από το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, θεωρητικά τουλάχιστον ίσως υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου και Εκκλησίας να φέρουν μικροαλλαγές στο τελικό σχέδιο ως προς τα χωρικά όρια των τριών πλέον Μητροπόλεων που θα έχει η Αιτωλοακαρνανία.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που προκύπτει είναι ότι το αίτημα του Αγρινίου να γίνει έδρα Μητρόπολης, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο πόλη τέτοιου πληθυσμιακού μεγέθους να μην είναι και έδρα Μητρόπολης,  ικανοποιείται έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών. Το σενάριο της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν είναι κάτι που προέκυψε για πρώτη φορά μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά. Αντιθέτως προϋπήρχε και μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδας είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του 2000, την εποχή της υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν προχώρησε η διχοτόμηση της Μητρόπολης, περισσότερο για πολιτικούς λόγους.

Άρχισε και η ονοματολογία

Καθώς οι αλλαγές στην Μητροπόλεις οριστικοποιούνται δειλά – δειλά ανακύπτει και η ονοματολογία, η οποία θα είναι πλούσια καθώς πλέον δεν θα μιλάμε την πλήρωση της κενής θέσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά για την εκλογή δύο Μητροπολιτών.

Το όνομα του Επισκόπου Ρωγών Φιλόθεου, βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι ένα από τα ονόματα που ήδη διακινούνται έντονα. Το βιογραφικό του εξάλλου αναδεικνύει την σχέση του με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έχοντας διατελέσει Συνοδικός Γραμματέας και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την εποχή που Μητροπολίτης στη Βοιωτία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα Ιερώνυμος. Στην πορεία βέβαια θα προκύψουν και άλλα ονόματα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει αν η Εκκλησία θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταθέσεων ή της εκλογής νέων Μητροπολιτών. Με δύο θέσεις να πρέπει να πληρωθούν ίσως συμβούν και τα δύο…

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα Συνείδηση

Συντάξεις Απριλίου: Ξεκινά η καταβολή τους από 28 Μαρτίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ