Προς την εκτροπή του Αχελώου «κλείνει» ο Σκυλακάκης (video)

Ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου δεν έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ζαμπάρα. Ωστόσο τα όσα είπε κλείνουν προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης του έργου

Προς την εκτροπή του Αχελώου «κλείνει» ο Σκυλακάκης

Θ. Σκυλακάκης: Όλα τα μοντέλα δείχνουν σημαντική επιδείνωση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας στο μέλλον

 

Μ. Ζαμπάρας: Καμία σχέση με τις φυσικές καταστροφές οι Ολλανδοί – Αντιεπιστημονική η εκτροπή του Αχελώου

Ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου δεν έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα. Ωστόσο τα όσα είπε κλείνουν προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης του έργου.

Με αφορμή τα υπό διαβούλευση Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών, τα οποία προβλέπουν την μερική εκτροπή του Αχελώου ο Μίλτος Ζαμπάρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα φαραωνικό έργο με αντιεπιστημονική και αντικοινωνική προσέγγιση. Σχολίασε μάλιστα με αρνητικό τρόπο και τη σχετική υπόδειξη του master plan για τη Θεσσαλία που καταρτίστηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία εμπορική εταιρεία και όχι επιστημονική εταιρεία, που δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θ.Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο «Daniel», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ελάχιστα βοήθησε στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξηγώντας πως όταν πέφτει πολύ νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνεται ικανότητα του εδάφους να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει στη θάλασσα. Όλα τα μοντέλα, πρόσθεσε ο Θ. Σκυλακάκης δείχνουν σημαντική επιδείνωση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας στο μέλλον, καθώς επίσης προβλέπουν πιο βίαιες πλημμύρες και ερημοποίηση. Οι λογαριασμοί που κάνουμε, αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων, είναι ήδη ανεπαρκής, εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με κυρίαρχα τα επιστημονικά κριτήρια και τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων. Τόνισε μάλιστα πώς επειδή τα κόστη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι δυσθεώρητα για τον προϋπολογισμό, είναι ανάγκη ο διάλογος αυτός να καταλήξει σε μέτρα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα.

Ο Θ. Σκυλακάκης βέβαια δεν είπε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην εκτροπή του Αχελώου, όμως όλα δείχνουν από την ανάλυση που έκανε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα κατευθυνθεί αργά ή γρήγορα προς αυτή την επιλογή. Το αν βέβαια αυτό θα γίνει και πράξη, καθώς το έργο έχει ακυρωθεί πολλές φορές από το ΣτΕ, φυσικά κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στο μέλλον.

Ειδικότερα, ο βουλευτής ανέλυσε το ιστορικό της προσπάθειας εκτροπής του Αχελώου που ξεκίνησε από το 1925 και επισήμανε, ότι το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε εκτροπή 1.2 δις κυβικά μέτρα νερού, προσαρμόστηκε στα 600 εκ κυβικά νερού και κατέληξε στα 250 εκ. Μετά από συνεχόμενες αιτήσεις ακυρώσεων των εκάστοτε σχεδιασμών των κυβερνήσεων για την εκτροπή, υπήρξαν έξι ακυρώσεις του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το 2017 ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απέκλεισε οριστικά τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου, τονίζοντας τον σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Η κυβέρνηση λοιπόν έρχεται σήμερα και μετά από όλες τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, επανέρχεται στην εκτροπής του Αχελώου μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με το masterplan για την Θεσσαλία και τα προσχέδια της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Μετά απ΄ αυτές τις εξελίξεις όπως γίνεται αντιληπτό η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ ανάστατη και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όσον αφορά την Ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το περιβόητο masterplan, o Μίλτος Ζαμπάρας κατέθεσε στη Βουλή δημοσιεύσεις που αφορούν τις κακές οικολογικές πρακτικές και τις καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες, για φυλετικές συγκρούσεις και σοβαρά θέματα υγείας των κατοίκων στις χώρες που είχαν δραστηριοποιηθεί.

Κλείνοντας ο Βουλευτής τόνισε: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε σε μια σωστή και έγκαιρη επικαιροποίηση αυτών των σχεδίων, για να μην βρεθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα και να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά, όπως ήταν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και άλλα αντίστοιχα ακραία φαινόμενα αλλά και να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας νερού στην Θεσσαλία με τρόπο επιστημονικό, ολιστικό, σύγχρονο έγκυρο και έγκυρο, επιλέγετε την λύση της εκτροπής. Θα αναλάβει η κυβέρνηση σας την ευθύνη να συγκρουστεί με όλο το επιστημονικό, περιβαλλοντικό και νομικό προσωπικό της χώρας, καθώς και με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να μην προχωρήσει η εκτροπή;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης για τα σχέδια της εκτροπής, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απροθυμία τους να μελετήσουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης, των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία.

Αγρίνιο: Δόθηκε σε κυκλοφορία η οδός Παπαφώτη και ο κόμβος στην αρχή της Μαβίλη