ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠροϋπολογισμός… καρμπόν

Προϋπολογισμός… καρμπόν

Διπλή, ειδική και τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Προϋπολογισμός… καρμπόν

Συμφώνησαν Δήμαρχος και Μοσχολιός, καταψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

 

Όπως έχει χρειαστεί να συμβεί αρκετές φορές έως τώρα εξαιτίας της πίεσης του χρόνου, έτσι και η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ήταν διπλή. Η πρώτη, «Ειδική Συνεδρίαση» ασχολήθηκε με το μείζον θύμα της έγκρισης του Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων για το οικονομικό έτος 2015 και την Έγκριση του Ολοκληρωμένου Παλισίου Δράσης του δήμου Αγρινίου για το επόμενο έτος. Την δεύτερη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας της πρώτης, απασχόλησαν επείγοντα θέματα που τέθηκαν προ ημερησίας διατάξεως αλλά και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών του δήμου.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση του από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γκούντα. Ο κ. Γκούντας μίλησε για «χαλεπούς καιρούς» και «μεγάλο αγκάθι των ληξιπροθέσμων οφειλών» καθώς και για «δίκες σε βάρος του δήμου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί». Στη συνέχεια παρουσίασε τα διάφορα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και δεικτών όπως αυτός της αυτονομίας και της λειτουργικής αυτονομίας, υποστηρίζοντας ότι καθήκον της νέας δημοτικής αρχής είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες υποχρηματοδότησης, να υλοποιήσει το καθήκον της.

Ακολούθησε τοποθέτηση από τον κ. Τραπεζιώτη, ο οποίος έθιξε το ζήτημα της μη έγκαιρης ειδοποίησης των δημοτικών συμβούλων για να προετοιμαστούν για τη συζήτηση του θέματος, ανοίγοντας κύκλο ανταπαντήσεων με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ρόκο και τον δήμαρχο Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου, ο οποίος τόνισε τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για να ληφθούν αποφάσεις σε σημαντικά θέματα.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Ράπτη, πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών επί θητείας του κ. Μοσχολιού, ο οποίος χαρακτήρισε τον τρέχον προϋπολογισμό «όμοιο» με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, όπως υποστήριξε ότι ήταν και το τεχνικό έργο του δήμου που εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, και άρα η παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας θα τον υπερψηφίσει.

Τοποθετήσεις έγιναν και στην συνέχεια από τον κ. Τραπεζιώτη και τον κ. Μερμίγκη, οι οποίοι αντιτάθηκαν στον πνεύμα του προϋπολογισμού. Φθάνοντας η ώρα της ψηφοφορίας, οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης ψήφισαν τον προϋπολογισμό και την έγκριση του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης, τα οποία καταψηφίστηκαν από τις παρατάξεις των κ.κ. Τραπεζιώτη και Μερμίγκη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν παραβρέθηκαν στην διαδικασία καθώς απουσίαζαν λόγω υποχρεώσεων.

Στην δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου προς τρίτους, το οποίο ήρθε στη συζήτηση με τίτλο «Αποδοχή χρηματοδότησης για εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών και αναμόρφωση προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014». Μετά την εισήγηση του κ. Παπαναστασίου ότι η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για τη λήψη 2.243.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη λήψη της χρηματοδότησης. Επιφυλάξεις για το αν αυτά τα χρήματα θα «χαριστούν» ή θα παρακρατηθούν από τακτικές επιχορηγήσεις, εξέφρασε ο κ. Μοσχολιός.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr