ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη, «πήραν θέση» πριν την επιδότηση

Αιτωλοακαρνανία: Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη, «πήραν θέση» πριν την επιδότηση

Αιτωλοακαρνανία: Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη, «πήραν θέση» πριν την επιδότηση

«Αμφιλεγόμενη» η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, προηγήθηκαν οι αυξήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη «πήραν θέση» πριν την επιδότηση, την στιγμή που είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Εν αναμονή του προγράμματος  ήταν οι περισσότεροι καταναλωτές, σε σημείο τέτοιο που η ροή της δουλειάς του συγκεκριμένου κλάδου στο Αγρίνιο κατά τους προηγούμενους μήνες έχει «παγώσει» σε πολύ μεγάλο ποσοστό!

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας οι καταναλωτές ελέγχουν τι τους συμφέρει να κάνουν, καθώς μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες η αίσθηση που υπήρχε για το πρόγραμμα, αλλά και για τις συσκευές που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ήταν διαφορετική!

Το μόνο βέβαιο είναι ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίες για μεγαλύτερους τζίρους στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών, ωστόσο παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα, καταγγέλλοντας μάλιστα πως παραμονές του προγράμματος ήρθαν αυξήσεις από τις εταιρείες ηλεκτρικών ειδών.

Επαγγελματίες του Αγρινίου που μίλησαν στη «Σ» και παρουσίασαν όλες τις απόψεις. Συγκεκριμένα ο Κώστας Λιανός (ηλεκτρικά είδη Λιανός) δήλωσε:

Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στην Αιτωλοακαρνανία - Οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη «πήραν θέση» πριν την επιδότηση
Ο Κώστας Λιανός

«βλέπω δύσκολο να προχωρήσει το πρόγραμμα. Είναι πολύ λίγοι οι δικαιούχοι που ανακοινώθηκαν για να βοηθήσει την κατάσταση και από την άλλη ξαφνικά οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές χωρίς λόγο. Πουλούσαμε ένα 9αρι κλιματιστικό 380 ευρώ, τώρα μέσω προγράμματος αναγκαζόμαστε να το πουλήσουμε 499 ευρώ. Ποιος είναι δηλαδή ο λόγος;

Ως προς την τοποθέτηση ενός κλιματιστικού είναι περίπου 80 ευρώ τώρα, βάση προγράμματος αναγκαζόμαστε να πούμε 155 ευρώ. Πάλι και δω δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

Ο κόσμος έχει ενδιαφέρον πολύ για κλιματιστικά και έπειτα για ψυγεία, αλλά αν ήθελαν πραγματικά από την κυβέρνηση να βοηθήσουν, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρο για αλλαγή της ηλεκτρικής κουζίνας, το οποίο είναι περισσότερο άμεσο.

Το κλιματιστικό εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως είδος πολυτελείας. Πρέπει να δουλεύει, συνεπώς να καταναλώνει ρεύμα.

Σήμερα τον «κυνηγάει» η ΔΕΗ, αύριο ποιος; Η αίσθηση που έχει περάσει στον κόσμο είναι πως θα του το χαρίσουν. Τίποτε δεν χαρίζεται, το πληρώνει σχεδόν δύο φορές πάνω μέσα από το πρόγραμμα.

Το καλύτερο θα ήταν να δώσουν μια δωροεπιταγή, από την οποία θα ήταν πραγματικά ωφελημένες και οι δύο πλευρές και το κατάστημα δηλαδή και ο ενδιαφερόμενος πελάτης και να αφορά όλες τις συσκευές. 100 ευρώ θα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση; 100 ευρώ να είναι η δωροεπιταγή για ηλεκτρική συσκευή».

Ο Θανάσης Καραχρήστος και ο Νίκος Τσέπας (ηλεκτρικά είδη Mega Electrics – Αφοί Καραχρήστου) ανέφεραν:

Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στην Αιτωλοακαρνανία - Οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη «πήραν θέση» πριν την επιδότηση
Ο Θανάσης Καραχρήστος και ο Νίκος Τσέπας

«ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο πρόγραμμα, το περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες. Ενδιαφέρονταν και για επιπλέον ηλεκτρικές συσκευές απ’ ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα και συνεχίζουν να το κάνουν, αλλά τους ενημερώνουμε ότι συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τα ψυγεία, οι καταψύκτες και τα κλιματιστικά.

Υπάρχει ανάγκη να αγοράσει σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές ο κόσμος, καθώς διαθέτει πολύ παλιές, οι οποίες είναι ασύμφορες. Ελέγχει πόσα χρήματα είναι η επιδότηση, αν τον αφορούν τα κριτήρια από πολύ νωρίτερα.

Οι 250.000 οικογένειες είναι μικρός αριθμός, στον αριθμό αυτό όλοι θα μπορέσουν να καλυφθούν, αλλά πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση, να εγκριθεί η αίτησή τους και μετά να γίνουν οι διαδικασίες για τη συσκευή που ενδιαφέρονται.

Για όλες τις άλλες συσκευές η διαδικασία είναι απλή, για τα κλιματιστικά είναι λίγο περίπλοκη. Χρειάζεται πιστοποιημένος από το Κράτος τεχνικός, ο οποίος πρέπει να πάει στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου να ελέγξει την παλιά συσκευή, να την επεγκαταστήσει, να τοποθετήσει τη νέα κλπ και αυτό απαιτεί ένα κόστος, αλλά αυτοί είναι οι όροι.

Πολλοί επίσης είναι ακόμη στο ψάξιμο, το είχαν ανακοινώσει από τον Ιανουάριο και υπήρχε η αίσθηση, όπως υπάρχει ακόμη, πως το πρόγραμμα είναι για όλους και για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά το ποσοστό είναι μικρό.

Ακόμη και εμείς ακόμη ελέγχουμε τι πρόγραμμα είναι αυτό, εικόνα θα έχουμε για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα αργότερα. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα και το ενδιαφέρον που υπήρχε. Για εμάς, ως καταστήματα, είναι καλό το πρόγραμμα, αν και δεν ξέρουμε πότε θα πάρουμε τα χρήματα».

Προηγήθηκαν οι αυξήσεις στην Αιτωλοακαρνανία - Οι αυξήσεις στα ηλεκτρικά είδη «πήραν θέση» πριν την επιδότηση
Ο Δημήτρης Σαράκης

Ο Δημήτρης Σαράκης (ηλεκτρικά είδη expert Σαράκης) τόνισε: «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και αυτό περιμένουμε να φανεί και στην πράξη. Ψάχνει εδώ και πολύ καιρό ο κόσμος να βρει τι θα κάνει με το πρόγραμμα, το οποίο από τότε που ανακοινώθηκε μας έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί όλοι αναμένουν την έναρξή του και δεν αγόραζαν ηλεκτρικές συσκευές.

Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για κουζίνες και κλιματιστικά και έπειτα για καταψύκτες και ψυγεία, αλλά φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό άρχισαν να ενημερώνονται για τις ηλεκτρικές συσκευές που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Τα κλιματιστικά φαίνεται πως θα «τραβήξουν» περισσότερο. Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμά άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει και υπάρχει κόσμος που είχε την αίσθηση ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι ηλεκτρικές συσκευές στο πρόγραμμα.

Σίγουρα θα μας βοηθήσει το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές, το μόνο ζήτημα που υπάρχει είναι ότι οι τεχνικοί που θα τοποθετήσουν τα κλιματιστικά μέσω προγράμματος, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από το Κράτος και σ’ αυτό το κομμάτι υπάρχει πολύ τρέξιμο λόγω των διαδικασιών, αλλά για τις υπόλοιπες συσκευές τα πράγματα είναι πολύ απλά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Μεσολόγγι: Σε άθλια κατάσταση το 1ο Γυμνάσιο – «Η Παλαμαϊκή Σχολή είναι παραγκούπολη» λένε οι μαθητές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ