ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με αντικειμενικό σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα υλοποιεί από τον Μάρτιο ένα ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών. Το έργο βασίζεται στην μέθοδο της προνυμφοκτονίας, δηλαδή καταπολεμούνται οι προνύμφες των κουνουπιών, που γεννιούνται και ζουν μέσα σε στάσιμα νερά για διάστημα λίγων ημερών. Εφαρμόζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές που  αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα από τα κουνούπια, ιδιαίτερα σ’ αυτές που βρίσκονται κοντά στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα, που η έκταση τους στο σύνολο της Περιφέρειας υπερβαίνει τα 300.000 στρέμματα.

Στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής για τη δημόσια Υγεία δράσης, συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από 10 επιστήμονες και 25 τεχνικοί, χρησιμοποιούνται 20 οχήματα,  ψεκαστικές μονάδες διαφόρων τύπων, ελικόπτερο, μη επανδρωμένα χαρτογραφικά και ψεκαστικά πτητικά συστήματα (drones), καθώς και αμφίβιο όχημα. Ακόμα χρησιμοποιούνται γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, δορυφορικές εικόνες, μοντέλα πρόγνωσης και σειρά άλλων δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, με στόχο την αποτελεσματικότερη και περιβαλλοντικά συμβατή εφαρμογή του έργου. Τα μέσα αυτά δίνουν την δυνατότητα περιορισμού των ψεκαστικών εφαρμογών, που πραγματοποιούνται απολύτως στοχευμένα σε υδάτινες επιφάνειες που φιλοξενούν προνύμφες κουνουπιών, με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα, ώστε να μην επιρρεάζονται ούτε οι άνθρωποι ούτε άλλοι οργανισμοί πέραν των κουνουπιών.

Κομβική είναι επίσης η συμμετοχή εντομολογικού εργαστηρίου  για την καταμέτρηση και ταυτοποίηση των ειδών των κουνουπιών που συλλέγονται από δίκτυο εντομοπαγίδων, καθώς επίσης και διαπιστευμένων εργαστηρίων για τον προσδιορισμό μολυσματικών παραγόντων όπως  ο ιός του Δ. Νείλου.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα είδη κουνουπιών, που το κάθε ένα από αυτά επιλέγει ως χώρους αναπαραγωγής του λιμνάζοντα νερά  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά την καθαρότητα, την θέση, την έκταση, την βλάστηση κα.

Ακόμα το κάθε είδος έχει διαφορετική δυνατότητα μετακίνησης, αλλά και διαφορετική δυνατότητα μεταφοράς λοιμογόνων παραγόντων.

Η εκτέλεση του έργου σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, σε συνάρτηση με τους περιβαλλοντικούς όρους, τα εντομολογικά δεδομένα, τους επιδημιολογικούς κινδύνους, τις καιρικές συνθήκες, την ανθρώπινη και οικονομική δραστηριότητα, συνθέτοντας ένα έργο περίπλοκο, με ιδιαίτερες  επιστημονικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, που αποτελεί και μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για τη δημόσια Υγεία.

Για το τρέχον έτος μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ασθένειας μεταδιδόμενης από κουνούπια, όπως ιός του Δυτικού Νείλου και ελονοσία. Για  να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την υγεία μας, και μάλιστα τώρα κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου που είναι επικίνδυνη για την εκδήλωση ασθενειών  μεταδιδόμενων μέσω κουνουπιών, απαιτείται η συμμετοχή όλων μας.

Τα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι.

*Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας.

*Ελέγχουμε  τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, όπως βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές. Τα αναποδογυρίζουμε, ή τα αδειάζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε.

Τ.Ε. ΚΚΕ: Αυτονόητη πράξη η ανάδειξη των αιτιών του θανάτου του 27χρονου Παναγιώτη Πλεξίδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr