ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠρόγραμμα ΤΕΒΑ: Οι διαγωνισμοί το καθυστέρησαν

Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Οι διαγωνισμοί το καθυστέρησαν

Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Οι διαγωνισμοί το καθυστέρησαν

Οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως θα διατεθούν 63 εκατ. ευρώ περισσότερα στην επόμενη περίοδο, ενώ στο δημοσίευμά της φιλοξενεί τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αγρινίου Κ. Καλαντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει: “Η Πολιτεία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο σύνολο των δράσεων του προγράμματος ΤΕΒΑ έως τώρα και τα επόμενα βήματα μέχρι τη λήξη της προγραμματικής περιόδου παρουσιάστηκαν στην Περιφερειακή Συνάντηση των Φορέων Κοινωνικών Συμπράξεων των Περιφερειακών Ενοτήτων  Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Πάτρα.

Από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Καλαντζής και μετέφερε μιλώντας στο «Δυτικά Fm92,8» όσα δρομολογούνται για την ολοκλήρωση, αλλά και τη συνέχεια του προγράμματος.

«Το πρόγραμμα θα έχει συνέχεια στην επόμενη περίοδο, αν θα έπρεπε να είχε τελειώσει πριν από τρία χρόνια, αλλά θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2022.

Όμως πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη συνέχεια από τη στιγμή που θα υπάρχουν περίπου 63 εκατ. ευρώ περισσότερα στην επόμενη προγραμματική περίοδο» είπε αρχικά ο Κ. Καλαντζής και εκτίμησε ότι η αιτία των καθυστερήσεων ήταν το γεγονός ότι το Κράτος επέλεξε κεντρικά να δώσει αυτό το πρόγραμμα στις Περιφέρειες και όχι στους Δήμους, κυρίως όμως στο γεγονός ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις στους τμηματικούς διαγωνισμούς που έγιναν από το Υπουργείο για κάθε προϊόν ξεχωριστά, με αποτέλεσμα λόγω ενστάσεων και δικαστηρίων στους διαγωνισμούς να υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Διανομές με… courier ; Δεν προκρίνονται

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το Κ. Καλαντζή ήταν το γεγονός ότι υπάρχει μια άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και πως η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι στις διανομές το ίδιο αποτελεσματική, όπως συμβαίνει περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι διανομές να γίνονται μέσω… courier, πρόταση όμως που βρίσκει αντίθετο το Δήμο Αγρινίου και τον Κ. Καλαντζή.

Ο Κ. Καλαντζής

«Δεν βρίσκω σωστό κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει και η άμεση επαφή των υπηρεσιών με αρμόδιους για τις διανομές και τους ανθρώπους των κοινωνικών δομών των Δήμων, αλλά και με τους ίδιους τους δικαιούχους.

Ένας κοινωνικός λειτουργός για παράδειγμα  μπορεί να καταλάβει καλύτερα και να βοηθήσει έναν άνθρωπο, παρά ένας courier, που απλώς μεταφέρει κάποια προϊόντα στο σπίτι» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής και επικαλέστηκε μια αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε στην Αθήνα από τα 20.000 ραντεβού παράδοση μέσω courier 5.000 ραντεβού δεν κατέστη δυνατό να γίνουν ποτέ…

Η εκτίμηση πάντως του Κ. Καλαντζή είναι πως τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος έχουν ξεπεραστεί χάρις την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, ιδίως μάλιστα αν το Υπουργείο αλλάξει τη διαδικασία των διαγωνισμών των προϊόντων.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, γιατί πρέπει όταν η κοινωνία έχει τόσα πολλά προβλήματα, πρέπει να βάλουμε μπροστά την κοινή λογική, για να απαντήσουμε στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και επιβίωσης και να τους προσφέρουμε αυτά που χρειάζονται στο χρόνο που τα χρειάζονται» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής.

Σχεδόν όσος ο πληθυσμός του Δήμου Ναυπακτίας οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης. Σε επίπεδο Περιφέρειας το πρόγραμμα έχει 44.456 ωφελούμενους, ανάμεσα τους περίπου 9.300 ανήλικοι, ενώ ο  πληθυσμός του ΤΕΒΑ αντιστοιχεί στο 6,5% του πληθυσμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία  ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν τρόφιμα αντιστοιχεί σε 26.288 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν Βασική Υλική Συνδρομή σε 21.457.

Και για να κάνει κάποιος τη σύγκριση ο αριθμός όσων παρέλαβαν τρόφιμα στην Αιτωλοακαρνανία, οι 26.288 δηλαδή, αντιστοιχούν σχεδόν στο πληθυσμό του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου της Αιτωλοακαρνανίας (σ.σ. 28.124 ήταν ο πληθυσμός του Δήμου Ναυπακτίας στην προηγούμενη απογραφή).

Ένας στους δέκα στο Αγρίνιο

Οι αναλογίες από περιοχή σε περιοχή ποικίλουν. Στο γενικό πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας είναι, όπως προαναφέρθηκε, 6,5% το ποσοστό των δικαιούχων, όμως στο Δήμο Αγρινίου, σύμφωνα με τον Κ. Καλαντζή είναι περίπου 10.000, δηλαδή ένας στους 10, αυτοί που παίρνουν το ΚΕΑ.

«Η διαδικασία του ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ, ίσως «βολεύει» πολλούς ανθρώπους, το θέμα είναι ότι η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων πρέπει να αλλάξει και να επιδοτηθεί η εργασία ή ακόμη και να προβλεφθεί η εθελοντική εργασία στους Δήμους, για να αποφευχθεί έτσι και η μαύρη εργασία. Γιατί κάποιοι σίγουρα δεν τα βγάζουν πέρα μόνο το ΚΕΑ» σχολίασε με νόημα ο Κ. Καλαντζής.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Τσάκισε» τις καλλιέργειες στη Γαβαλού το χαλάζι – Μεγάλες οι ζημιές, σε απόγνωση οι παραγωγοί (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ