Πρόγραμμα ηλικιωμένων για σερφάρισμα στο ίντερνετ, θα μάθουν να πληρώνουν λογαριασμούς online

Eτοιμάζεται πρόγραμμα που αφορά στην ψηφιακή κατάρτιση 3.000 ηλικιωμένων και 2.400 ατόμων με αναπηρίες στις νέες τεχνολογίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωση

<p>programma-hlikiwmenoi</p>

Ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης ηλικιωμένων οι οποίοι θα μάθουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ηλεκτρονικά αλλά και να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ετοιμάζει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ετοιμάζεται πρόγραμμα που αφορά στην ψηφιακή κατάρτιση 3.000 ηλικιωμένων και 2.400 ατόμων με αναπηρίες στις νέες τεχνολογίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωση. Το αντικείμενο της δράσης αφορά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, την υποβολή αιτήσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών και τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη περιλαμβάνεται η κτιριακή παρέμβαση σε 4.700 κτίρια, η καθολική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού βοηθού, αλλά και πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Η πύλη παροχών αναπηρίας αναπτύσσεται ώστε να αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα μπορούν: (α) να βλέπουν μέσω της ηλεκτρονικής διεπαφής τα προσωπικά τους δεδομένα, τις παροχές που δικαιούνται και να εκδίδουν πιστοποιητικά, (β) να κάνουν αίτηση για έκδοση της κάρτας αναπηρίας και (γ) να εξυπηρετούνται από υπηρεσία μιας στάσης, μέσω των πληροφοριακών συστημάτων των αντίστοιχων φορέων.

Επιπλέον υλοποιείται ήδη η ψηφιακή εκδοχή της κάρτας αναπηρίας, η οποία εξασφαλίζει τον ασφαλή τρόπο ταυτοποίησης του κατόχου της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας έχουν στην κατοχή τους περίπου 54.208 δικαιούχοι.

Οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1. Προσωπικός Βοηθός- Προϋπολογισμός 41,683 εκατ. ευρώ

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2025 όλα τα άτομα με αναπηρία να έχουν στη διάθεσή τους προσωπικό βοηθό για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

Τα Άτομα με Αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική τριμελή διεπιστημονική επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται ώρες προσωπικής βοήθειας.

Αυτή τη στιγμή, στην Αττική 507 άτομα με αναπηρία λαμβάνουν προσωπική βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα απασχολούνται 629 Προσωπικοί Βοηθοί. Σε περιφερειακές ενότητες εκτός Αττικής, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Θα αξιολογηθούν 1250 άτομα. Μέχρι σήμερα έχουμε 37 άτομα από την περιφέρεια που λαμβάνουν προσωπική βοήθεια και 40 άτομα που απασχολούνται ως προσωπικοί βοηθοί.

2. Κτιριακές παρεμβάσεις σε 4.700 κτίρια- προϋπολογισμός 24,025 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε 4.700 ιδιωτικές κατοικίες και κτήρια, το μέσο κόστος ανά παρέμβαση φτάνει περίπου τα 4.900 ευρώ. Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και αισθητηριακή αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας σε ιδιωτικά κτίρια και χώρους εργασίας. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, από ράμπες στην είσοδο του κτιρίου μέχρι τη διαρρύθμιση των χώρων υγιεινής.

3. Πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού- προϋπολογισμός 8,338 εκατ. ευρώ

Η δράση θα υλοποιηθεί μέσω της παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης από διαμεσολαβητές προς τους εργοδότες και της απασχόλησης 200 ατόμων με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί εξειδικευμένη εκστρατεία ενημέρωσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης με σκοπό την προσέλκυση ωφελούμενων / δικαιούχων και εργοδοτών για τη συμμετοχή τους στις επιμέρους δράσεις του έργου.

4. Δομές Ημιαυτόνομης Διαβίωσης- προϋπολογισμός 12,711 εκατ. ευρώ

Στόχος του προγράμματος είναι η μεταφορά ατόμων τυπικής ανάπτυξης και ΑμεΑ ηλικίας 15 έως 26 ετών που διαμένουν σε μονάδες παιδικής προστασίας σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Οι δικαιούχοι φορείς θα χρηματοδοτούνται για τον εξοπλισμό των διαμερισμάτων, τα λειτουργικά τους κόστη, δαπάνες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των ωφελούμενων, τα κόστη μισθοδοσίας των εργαζόμενων στα διαμερίσματα και τη διαβίωση των ωφελούμενων σε αυτά. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου 70 διαμερίσματα, φιλοξενίας 2-4 ατόμων το καθένα. Σε πρώτη φάση οι ωφελούμενοι θα είναι 200.

dnews.gr

Αγρίνιο: Χάθηκε γάτος σπιτικός στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου