ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΠρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: Ανέτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: Ανέτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: Ανέτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε πως «το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο, δεδομένου ότι έχουμε την προϋπόθεση (σ.σ.: τροποποίηση του Συντάγματος) που έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό διαπραγματευτικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε, αυτό είναι προφανές», δήλωσε.

«Στο μεταξύ, δυστυχώς, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της αντιπολίτευσης, δεν έχει αλλάξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική απόφαση για εμάς στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Ο Πενταρόφσκι ανέφερε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια Μακεδονία, όμως, όπως επισήμανε, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνοτικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητος όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει εκεί.

Ξεκάθαρο μήνυμα από Φον ντερ Λάιεν σε Σκόπια – Πρίστινα

Η Βουλγαρία το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό του βουλγαρικού λαού που ζει στη χώρα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Κατά της συμφωνίας αυτής και κατ’ επέκταση κατά της τροποποίησης αυτής του Συντάγματος τάσσεται και το 70% των πολιτών σλαβικής καταγωγής της χώρας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αλβανικής εθνικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος.

Βόρεια Μακεδονία: Συνεχίζονται οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ