ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΟ Πρόεδρος του ΙΝΚΑ καυστικός για ζητήματα επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ καυστικός για ζητήματα επικαιρότητας

“Να μην καταντήσουμε τον Έλληνα ρουφιάνο”

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ καυστικός για ζητήματα επικαιρότητας

Καυστικός και επιφυλακτικός για ζητήματα της επικαιρότητας, μιλώντας στην “Σ”, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης και αναφέρεται στην ιδέα για δημιουργία ιστοσελίδας από το Υπουργείο Υγείας που θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία, την πρόταση-σοκ από το Υπουργείο Παιδείας για εθελοντική διδασκαλία προκειμένου να καλύψουν τα κενά στα σχολεία 1100 καθηγητές αλλά και τα μέχρι στιγμής δεδομένα που ισχύουν για τους δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία εξόφλησης.
Για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Υγεία που σκέφτεται να πατάξει το αρμόδιο Υπουργείο και τα οποία εν συνεχεία θα ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ δήλωσε:” H αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις παράνομες δραστηριότητες και στον ιατρικό κλάδο όπως και σε άλλους (παιδεία, φορολογικό) έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθεί να κάνει συνένοχους τους πολίτες, ώστε να καταγγέλλουν οι πολίτες τα φαινόμενα αυτά. Χρειάζεται ειδική ιστοσελίδα για να καταγγείλω ένα γεγονός; Όταν υπάρχει παράνομη πράξη την καταγγέλλεις σε αστυνομικό τμήμα και τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο. Σε κάθε υπουργείο χρειάζεται ένα ξεχωριστό site για τα “κακώς κείμενα” του εκάστοτε υπαλλήλου; Θεωρώ πως είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί για να μην καταντήσουμε τον Έλληνα ρουφιάνο στις αδυναμίες του ελληνικού κράτους”.
Αναφορικά με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα δεχθούν να εργαστούν… δωρεάν, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στα σχολεία της χώρας, εξετάζει να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ δήλωσε ”Πολύ ωραία πρόταση από τον υπουργό Παιδείας και αντιπροτείνω, για το θέμα των εθελοντών καθηγητών, αν τα “μόρια” γεμίζουν το στομάχι, τότε να γίνει. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνω να παραιτηθούν της αποζημίωσης οι υπουργοί και βουλευτές και να πριμοδοτηθούν από τους Έλληνες με την ψήφο τους. Θα συνεισφέρει και στην οικονομία αφού θα είναι χωρίς μισθούς. Οι πολιτικοί εφευρίσκουν κατά καιρούς τραγελαφικές ιστορίες.”
Για τους δανειολήπτες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις αποπληρωμές αναφέρει πως ”Η περιβόητη ρύθμιση που ήθελε να φέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης, επί εποχής Δένδια και ψηφίστηκε από την Βουλή, επί της ουσίας δεν φέρνει ανακούφιση στους δανειολήπτες. Ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν επιχειρηματικά επαγγελματικά δάνεια. Η περίπτωση δεν αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τους δανειολήπτες που μπορούν να υπαχθούν στο “νόμο Κατσέλη”. Με τα δεδομένα που θέλει η κυβέρνηση να απαλλάξει αυτούς που έχουν “κόκκινα δάνεια” αν δεν δούμε τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορούμε να έχουμε οριστική άποψη. Θα αποκλειστούν χιλιάδες μικροί επαγγελματίες που δεν έχουν τις προυποθέσεις για να υπαχθούν στον συγκεκριμένο νόμο. Το βασικότερο είναι αν γίνει ρύθμιση στο 70% του δανείου αλλά το υπόλοιπο 30% να πληρωθεί μετά από μια δεκαετία, δεν απαλάσσει τον δανειολήπτη από τις υποχρεώσεις του δανείου. Θα έχουμε ανάπτυξη στον προσδοκώμενο χρόνο που ορίζει η νομοθετική ρύθμιση και το συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την πρωτοβουλία των τραπεζών. Οι τραπεζίτες αποφασίζουν και η κυβέρνηση υποκύπτει στις ορέξεις του τραπεζικού συστήματος”.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr