ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Απρίλιο, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εκφράζει ο Φιλοκαλλιτεχνικός Σύλλογος Μεσολογγίου που περιγράφει σε ανακοίνωσή του τι προηγήθηκε ενώ αφήνει αιχμές για τη Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

Οι σχέσεις και οι επαφές που έχουμε χτίσει προ 6ετίας με την Grecìa Salentina, την Ένωση Ελληνόφωνων Δήμων του Salento της Κάτω Ιταλίας, αρχίζουν να αποδίδουν σοβαρούς καρπούς και να ανεβάζουν τις συνεργασίες μας σε ανώτατο επίπεδο.

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε βρεθεί και πάλι στο Castrignanode’Greci, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που οργανώνει κάθε χρόνο ο αδελφοποιημένος μ’ εμάς Σύλλογος «NuovaKoinè», η ψυχή και τα μάτια της GrecìaSalentina. Ειδικώς φέτος όμως είχαμε επιτύχει να γίνει και ειδικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Μας ακολούθησε πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, δια του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προέδρου της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021», Ανδρέα Φίλια, το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας, δια του Προέδρου, Παναγιώτη Τσιχριτζή και μελών του Δ.Σ. και του Δήμου Θέρμου, δια της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Γιάννας Καλημέρη. Το μικρό μουσικό σύνολο του Συλλόγου μας, «ArmoniaGreca», έδωσε την μελωδική νότα που χρειάστηκε, αποδίδοντας ιστορικά τραγούδια.

Η παρουσία μας αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά τού Δημάρχου τού Castrignanode’ Greciκαι συνάμα Προέδρου της Grecìa Salentina, Roberto Casaluci, καλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις εκδηλώσεις του Απριλίου 2022, για τα 20 χρόνια από την δημιουργία της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων. Δεχθήκαμε πρόθυμα να τον συνδράμουμε για να πετύχει το εγχείρημά του, όπερ και εγένετο.

Με συντονισμένες προσπάθειες κυρίως του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, ο οποίος ενεργοποίησε τις προσωπικές του επαφές, κατορθώθηκε μία συνάντηση της ΠτΔ με τον κ. Casaluciστο Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη,10 Δεκεμβρίου. Με την μεταφραστική βοήθεια τον Λευτέρη Δακαλάκη, η Πρόεδρος άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις τού Δημάρχου και με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση να ταξιδέψει στην Ιταλία και να παραστεί στους εορτασμούς.

Να σημειωθεί πως την οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 20χρονα των ελληνοφώνων Δήμων της Κάτω Ιταλίας,θα αναλάβει η μικτή ελληνοϊταλική αντιπροσωπεία, όπωςέχει οριστεί από το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ της Grecìa Salentina και του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου, υπεύθυνη για την τήρηση των συμφωνημένων και υπογεγραμμένων, και την οποίαν αποτελούν από ελληνικής πλευράς ο καλλιτεχνικός μας Διευθυντής, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Δακαλάκης ενώ από ιταλικής πλευράς ο Πρόεδρος του Συλλόγου «NuovaKoinè», ο ζωγράφος, καθηγητής FernandoPensa.

Την ίδια μέρα και αμέσως μετά την συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος τού Castrignanode’Greciσυνοδευόμενος από την σύζυγό του Caterina, πραγματοποίησε επίσκεψη γνωριμίας με την Πρέσβυ της Ιταλίας στην Ελλάδα,PatriziaFalcinelli, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα συνεργασίας της GrecìaSalentina με την Ελλάδα.

Θλιβερή όσο και ανεξήγητη είναι η απουσία, από τα διαδραματιζόμενα μεταξύ των δύο πλευρών, της νυν Δημοτικής Αρχής του Μεσολογγίου, που αρνείται πεισματικώς να προχωρήσει ακόμα και την δεύτερη φάση της αδελφοποίησης, παρ’ ότι αυτό έχει προβλεφθεί από το υπογραφέν Πρωτόκολλο, τον Απρίλιο του 2019 στο Μεσολόγγι.

H ανακοίνωση της συνάντησης από την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ΕΔΩ.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το Ωδείο Δυτικής Ελλάδος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr