Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου: «Μόνο η επιδότηση για όσο δεν έχεις δουλειά είναι η λύση»

Καταργήθηκαν από τη ΔΥΠΑ τρία ειδικά επιδόματα ανέργων. Χωρίς ενημέρωση οι άνεργοι όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου τονίζει μεταξύ άλλων: «Μόνο η επιδότηση για όσο δεν έχεις δουλειά είναι η λύση» 

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου: «Μόνο η επιδότηση για όσο δεν έχεις δουλειά είναι η λύση»

Καταργήθηκαν από τη ΔΥΠΑ τρία ειδικά επιδόματα ανέργων. Χωρίς ενημέρωση οι άνεργοι όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", στην οποία ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου τονίζει μεταξύ άλλων: «Μόνο η επιδότηση για όσο δεν έχεις δουλειά είναι η λύση» 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) δεν έχει ενημερώσει ακόμη τους ανέργους για τα επιδόματα που καταργήθηκαν και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, επισημαίνει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και δεν έχει ακόμα ενημερώσει με δημόσια ανακοίνωση τους δικαιούχους ο Οργανισμός για την κατάργηση τριών παροχών – επιδομάτων προς ανέργους στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, νομοθετήθηκε η κατάργηση τριών επιδομάτων που χορηγούσε η ΔΥΠΑ σε χιλιάδες ανέργους.

Ειδικότερα τα επιδόματα που καταργήθηκαν είναι:

— Το ειδικό επίδομα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας που δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

— Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που μπορούσαν να το λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων και το οποίο ισούταν με δεκαπέντε (15) ημερήσια επιδόματα και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

— Το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.).

Αμέσως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες»!

Ο Γιώργος Ντουντούμης

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, επιβεβαιώνει ότι αρκετοί άνεργοι έχουν απευθυνθεί στο Όργανο για πληροφορίες καταγγέλλοντας το έλλειμμα στην πληροφόρηση που υπάρχει. «Η πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου μας αλλά και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι όλοι οι άνεργοι πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι, όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει τουλάχιστον να επανέλθουν τα συγκεκριμένα βοηθήματα, που δεν είναι καν επιδόματα, γιατί διαφορετικά οι άνεργοι μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι. Όσο για το γιατί δεν ενημερώνουν από τον πρώην ΟΑΕΔ, δεν φταίνε οι υπάλληλοι αλλά είναι εσωτερικό θέμα κυβερνητικών επιλογών», επισημαίνει στην «Σ».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ επισήμανε την Τετάρτη με ανακοίνωσή του:

«Έχουν περάσει 22 ημερολογιακές ημέρες και η Δ.ΥΠ.Α. δεν έχει ακόμα ενημερώσει με δημόσια ανακοίνωση τους δικαιούχους για την κατάργηση των παροχών της. Αναρωτιόμαστε τί περιμένουν; Να έρθουν οι Αλκυονίδες ημέρες; Κανείς από τους αρμοδίους δεν έχει καταλάβει την υποχρέωση τους για να ενημερώνουν τους δικαιούχους της υπηρεσίας που Διοικούν; Αντί να ενημερώσουν για την κατάργηση των επιδομάτων και παρότι έχουμε γίνει πρωτοσέλιδα και πρώτη είδηση σε ραδιόφωνα, ενημέρωσαν ότι το 91% των δικαιούχων voucher βιβλίων ενεργοποίησε την επιταγή των 25 ευρώ και το πρόγραμμα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Για την περίπτωση δηλαδή που νομίζουν ότι αξίζει να τους συγχαρούμε, αμέσως βρήκαν την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης. Για όλους εμάς όμως, το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει φτωχοποιηθεί και ζουν με κουπόνια δεν χρήζει συγχαρητηρίων !!

Την ίδια αδιαφορία, έχουν επιδείξει όλοι οι Διοικούντες και για την πορεία των αιτήσεων επιδομάτων των εποχικά εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος εργαζομένων τους, έχει καταγγείλει επανειλημμένως ότι χιλιάδες αιτήσεων δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί και κανείς από τη Δ.ΥΠ.Α. δεν απαντά. Η υποστελέχωση των κατά τόπους αρμοδίων ΚΠΑ2 σε περιοχές και νησιά με τουριστικές επιχειρήσεις είναι διαχρονική ενώ η μη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι προσβλητική για τους εργαζόμενους της Δ.ΥΠ.Α. Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες αιτήσεων διαχειρίζονται από υπηρεσίες ΚΠΑ2 της ηπειρωτικής Ελλάδος οι οποίες δεν είναι αρμόδιες αφού για το πρόβλημα με τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων εποχικών εργαζομένων δεν έχει βρεθεί λύση.

Παρότι, τα τελευταία χρόνια έχουν ηλεκτρονικοποιηθεί πολλές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α., εντούτοις δεν έχει ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα των 37 ημερών για την πληρωμή των επιδοτούμενων από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αίτησης. Αντιθέτως διαβάζουμε σε άρθρο-δημοσίευμα του Υποδιοικητή Δ.ΥΠ.Α. ότι το 2024 θα αλλάξουν πολλά σχετικά με το επίδομα ανεργίας, βάσει των εντολών ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ και της μελέτης του ΟΟΣΑ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί πολλά χρόνια πριν και πλέον είναι αναχρονιστικά. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μωσαϊκό, για το οποίο οι άνεργοι κάθε άλλο παρά θα πρέπει να περιμένουν καλά νέα. Για τον Νοέμβριο του 2023 σύμφωνα με τα στατιστικά της Δ.ΥΠ.Α. από τους 1.024.764 ανέργους επιδοτήθηκαν μόνο 147.754, ποσοστό 14,42 %.

Καλούμε τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. να ενημερώσει άμεσα τους ανέργους για τα καταργούμενα βοηθήματα και το ποσοστό των αιτήσεων εποχικών εργαζομένων που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί ακόμα και μετά τις κατ’ ελάχιστον 37 ημέρες από την ημερομηνία των αιτήσεων τους. Καλούμε τη Διοίκηση να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής για να μπορέσουν οι υπηρεσίες να εκδίδουν τα επιδόματα νωρίτερα από τις 37 ημέρες. Καλούμε τη Διοίκηση και την Κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για τα επιδόματα ανεργίας των εποχικών και να επιδοτούνται για όσους μήνες εργάστηκαν. Καλούμε τη Διοίκηση Δ.ΥΠ.Α. και την Κυβέρνηση να εξηγήσουν στους ανέργους τους λόγους κατάργησης των βοηθημάτων

Καλούμε τη νέα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επαναφέρει τα ανωτέρω ειδικά βοηθήματα».

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Αγρίνιο: Κλειστή η Μελεάγρου από Κιλκίς έως Πραΐδου για δυο μήνες λόγω έργων