ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑμφιλοχιαΜενίδι: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το καταφύγιο σκαφών

Μενίδι: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το καταφύγιο σκαφών

Μενίδι: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το καταφύγιο σκαφών

Μενίδι: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το καταφύγιο σκαφών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παρέμβαση των 3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της λιμενικής υποδομής

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες για το νέο καταφύγιο σκαφών στο Δήμο Αμφιλοχίας. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Επέκταση και εκσυγχρονισμός καταφυγίου σκαφών Μενιδίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη που εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμφιλοχίας χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», μέσω του οποίου ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει αντλήσει περί τις 210.000 ευρώ για μελέτες αναβάθμισης των αλιευτικών καταφυγίων Μενιδίου και Μπούκας, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στο παραλιακό μέτωπο. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του καταφυγίου σκαφών στο Μενίδι θα έχουν κόστος περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Η θέση του έργου εντοπίζεται στο Μενίδι του νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στις βορειοανατολικές ακτές του Αμβρακικού κόλπου. Πρόκειται για υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση, για την εξυπηρέτηση αλιευτικών και άλλων σκαφών, με εκτιμώμενο αριθμό ελλιμενισμένων αλιευτικών σκαφών 25 και ερασιτεχνικών – αναψυχής 10.

Ο γενικός σχεδιασμός του λιμένα περιλαμβάνει ουσιαστικά την κατάργηση του προσήνεμου μόλου με καθαίρεση τμήματός του και την μετατροπή του σε υπήνεμο, και την ταυτόχρονη δημιουργία νέου προσήνεμου μόλου (από τα βόρεια) κάθετου στην ακτή και με κάθετη στροφή του (ώστε να παραλληλίζεται με την ακτή). Επίσης εκβάθυνση λιμενολεκάνης στα -4,00μ και εγκατάσταση 2 πλωτών προβλητών συνολικού μήκους 96,60μ. Για την εξυπηρέτηση των σκαφών προβλέπεται η εγκατάσταση πίλαρ διανομής ενέργειας και νερού ανά τέσσερις θέσεις σκαφών, καθώς και hot spot για την ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών του λιμένα στο internet.

Το έργο βρίσκεται εντός της περιοχής NATURA «Αμβρακικός Κόλπος, δέλτα Λούρου & Άραχθου (Πέτρα, Μύτικας, ευρύτερη περιοχή, κάτω ρους Άραχθου, Καμπή Φιλιππιάδας)» με κωδικό (GR2110001) και απέχει περίπου 20μ. από την περιοχή NATURA «Αμβρακικός Κόλπος, Λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο και Κορακονήσια» (GR2110004), η οποία αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς και σε απόσταση περίπου 600 m από την περιοχή RAMSAR «Αμβρακικός Κόλπος».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Διήμερη επίσκεψη του Ν. Φαρμάκη σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ