ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΠροαναγγέλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας ο Σκρέκας

Προαναγγέλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας ο Σκρέκας

Προαναγγέλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας ο Σκρέκας

Προαναγγέλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μεσοχώρας ο Σκρέκας. Ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις του ΣτΕ, λέει ο Θεσσαλός Υπουργός Περιβάλλοντος

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, με κεντρικό ομιλητή, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της Θεσσαλίας το νερό» και παρουσίασε «έναν οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον», υπογραμμίζοντας ότι στο Θεσσαλικό διαμέρισμα το καλοκαίρι επικρατεί ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων και διαβεβαιώνοντας ότι το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί.

Αν και ο αυτοδιοικητικός κόσμος της Θεσσαλίας με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, επιμένει στην υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «εθνικό έργο», αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην παρέμβασή του δεν έκανε καμία αναφορά στο έργο.

Ωστόσο σημείωσε την ανάγκη «να ανοίξει ο δρόμος για να παραδοθεί το φράγμα της Μεσοχώρας».

Όμως ο Θεσσαλός Υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο Agri Business Forum στα Τρίκαλα την προηγούμενη μέρα ανέφερε ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα είναι έτοιμη πριν από τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα η νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη Μεσοχώρα θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των οποίων απορρίφθηκε η προηγούμενη μελέτη, με αποτέλεσμα να προκύψει νέα σημαντική καθυστέρηση του έργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία πάντως η αδειοδότηση της Μεσοχώρας έχει λάβει αρνητική γνωμοδότηση, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα από τα “έργα – κεφαλής” της εκτροπής του Αχελώου και πως το αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο που επικαλείται η κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει “κερκόπορτα” για να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου έστω σε μελλοντική φάση.

Από την άλλη φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το έργο της Μεσοχώρας, ως έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και από τις στιγμή που αυτές θεωρούνται “εθνική προτεραιότητα” στο κυβερνητικό αφήγημα, δεν φαίνεται ούτε οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις από την Αιτωλοακαρνανία να αλλάζουν τη στάση της κυβέρνησης.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Μαθητής του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr