ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΠριμοδότηση 240 εκατομμυρίων ευρώ για 16.000 νέους αγρότες

Πριμοδότηση 240 εκατομμυρίων ευρώ για 16.000 νέους αγρότες

Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπ. Κοτοπούλης: «Είναι σαν να έχεις καρκίνο και να σου δίνουν ασπιρίνη».

 

Πριμοδότηση 240 εκατομμυρίων ευρώ

για 16.000 νέους αγρότες

 

Το νέο πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 προωθεί την ένταξη 16.000 νέων αγροτών οι οποίοι θα πριμοδοτηθούν με 240 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και κονδύλια για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και στον αγροτουρισμό.

 

Την είσοδο 16.000 νέων αγροτών επικροτεί με το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι θα προέρχονται από την «δεξαμενή» των ανέργων. Η εισαγωγή των 16.000 νέων αγροτών στον αγροτικό κλάδο θα πριμοδοτηθεί και με 240 εκατ. ευρώ, ενώ με την υλοποίηση του πρώτου αυτού βήματος θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων για μια πενταετία από την στιγμή της έναρξης του προγράμματος.

Η ενίσχυση των νέων ατόμων στον κλάδο αυτό θα επιτευχθεί μέσω προσαυξήσεως ύψους 25% της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης για αγρότες μέχρι το πολύ 40 ετών, επίσης για πέντε έτη, κάτι που έχει ξεκινήσει σταδιακά. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ειδικής χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) στον αγροδιατροφικό τομέα. Η έγκριση των χρημάτων που θα διατεθούν για τον λόγο αυτό υπολογίζεται περίπου στα 72 εκατ. ευρώ. Για την ίδρυση 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 4.500 επιχειρήσεων αγροτουρισμού έχει προβλεφτεί προϋπολογισμός που θα κυμαίνεται στα 370 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει προϋπολογισμός 245 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιούν στην υλοποίηση σχεδόν 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην ενίσχυση της μεταποιητικής διαδικασίας μέσω νέων επενδυτικών προγραμμάτων για την επόμενη επταετία.

Επί της ουσίας όμως οι ενέργειες αυτές καθώς επίσης και τα κονδύλια δεν στοχεύουν στην ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, διότι σε περίπτωση ενίσχυσης αρχικά θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, το αγροτικό ρεύμα, τα καύσιμα στα αγροτικά μηχανήματα κ.λ.π., εκτός όμως αυτού, δευτερεύοντος, θα μπορούσαν τα 500 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τον αγροτικό τομέα ολόκληρης της Ε.Ε. να διατεθούν τελικά στους αγρότες της Ε.Ε. και όχι τελικά να μοιραστούν σε άλλους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα κ.τ.λ.

Ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων Αιτωλ/νίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε ότι ο διαχωρισμός των αγροτών δεν είναι δυνατόν να γίνει μεταξύ νέων και παλιών, αλλά σε μικρούς, μεσαίους και μεγαλοαγρότες.

Επισήμανε επίσης ότι το πρώτο παρόμοιο πρόγραμμα δόθηκε από την Ε.Ε. το 1998, ενώ μέχρι και σήμερα υπήρξαν και άλλα προγράμματα για την ένταξη νέων αγροτών στον κλάδο αυτό, αλλά κατά κανόνα, οι περισσότεροι που είχαν ενταχθεί αποχώρησαν από τον αγροτικό κλάδο καθώς, τα χρήματα που προβλέπονταν αρχικά να εισπράξει ο κάθε νέος αγρότης, μέσω των κριτηρίων, μειώθηκαν και επιπλέον τα είχαν εισπράξει σε δόσεις. «Τα κονδύλια αυτά ενισχύουν το ξεκλήρισμα της μικρής και της μεσαίας αγροτιάς. Είναι σαν να έχεις καρκίνο και να σου δίνουν ασπιρίνη», δήλωσε ο κ. Κοτοπούλης.

 

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr