ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠρεμιέρα “φωτιά” για το πετρέλαιο θέρμανσης +45% – Με 1,16 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διανομή στην Αιτωλοακαρνανία

Πρεμιέρα “φωτιά” για το πετρέλαιο θέρμανσης +45% – Με 1,16 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διανομή στην Αιτωλοακαρνανία

Πρεμιέρα “φωτιά” για το πετρέλαιο θέρμανσης +45% – Με 1,16 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διανομή στην Αιτωλοακαρνανία
  • Πιέζει το Υπουργείο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και η Ένωση Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, ώστε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα επίπεδα προ του 2012.
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα πωλείται ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φέτος η σεζόν βρίσκει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδεια τη δεξαμενή τους, δεδομένου ότι και τον Απρίλιο που έκλεισε η περσινή χειμερινή σεζόν η τιμή ήταν «σκαρφαλωμένη» στα 0,957 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοικοκυριά να μην έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο για τον φετινό χειμώνα.

Οι εκτιμήσεις είναι πως φέτος όποιες παραγγελίες και αν υπάρξουν οι ποσότητες θα είναι μικρές, δεν θα ξεπερνούν δηλαδή τα 500 λίτρα, ενώ πολλοί θα είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο τις γιορτινές μέρες και με βάση το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται.

Τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης φέτος είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά,  49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.

«Η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 1,16 μέχρι και 1,18 λεπτά το λίτρο με αυξητική τάση. Σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο υπάρχει 45% αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο, που έληξε η περίοδος διάθεσης πετρελαίου η αύξηση ανέρχεται στο 25%.

Δυστυχώς οι αυξήσεις είναι μεγάλες και ευελπιστούμε στην αποκλιμάκωση των τιμών διεθνώς, για να μειωθεί και η τιμή. Το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής περιορίζεται στις ερωτήσεις σχετικά με την τιμή του πετρελαίου.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, αλλά και ο Σύλλογός μας πιέζει συνεχώς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος από το 2012 αυξήθηκε κατά 30 λεπτά το λίτρο.

Οι οχλήσεις μας προς το υπουργείο στοχεύουν στην εξάλειψη των 30 λεπτών, δηλαδή στην επιστροφή των τιμών στα επίπεδα πριν το 2012. Παράλληλα υπάρχει αύξηση στο επίδομα θέρμανσης σε ποσοστό από 25% μέχρι και 68% ανάλογα τα εξαρτώμενα τέκνα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης

Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο έχουμε επίδομα 156 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά, 187 ευρώ για οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 218 ευρώ για 2 τέκνα και 250 ευρώ επίδομα για 3 τέκνα.

Αυξήθηκαν επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια και διεύρυνση των περιαστικών κριτηρίων, συνεπώς όλοι οι καταναλωτές να υποβάλουν αίτηση για να δουν, αν είναι δικαιούχοι ανεξάρτητα αν πέρσι δεν ήταν, γιατί οι δικαιούχοι του επιδόματος αυξήθηκαν φέτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ».

Την ανιούσα  πήραν και τα καύσιμα – Το 20% αγγίζει η μείωση της κατανάλωσης

Μιλώντας μάλιστα και για την τιμή των καυσίμων και την καταναλωτική συμπεριφορά που έχουν οι Αιτωλοακαρνάνες απέναντι στο «ράλι» αυτό συμπλήρωσε: «τα καύσιμα ακολουθούν και αυτά το «ράλι» των τιμών διεθνώς. Η τιμή στην Αιτωλοακαρνανία κυμαίνεται από το 1,76 μέχρι και 1,79. Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης και των μετακινήσεων που αγγίζει το 20%.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, προκειμένου να υποβάλουν τα νοικοκυριά αίτηση για να λάβουν επίδομα θέρμανσης στις φετινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καθώς και ο χρόνος πληρωμής των δικαιούχων θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Με βάση τις αλλαγές στο καθεστώς για τη χορήγηση του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

1. Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

2. Το επίδομα βάσης αυξήθηκε στα 300 ευρώ από 220 ευρώ πέρυσι. Το ποσό του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62  που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

3. Το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ, ούτε υψηλότερο από 750 ευρώ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Και τυπικά στο Ταμείο Ανάκαμψης το μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο της Αμφιλοχίας

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr