Ποταμούλα: Τέτοια εποχή αρχίζαμε το φύτεμα του καπνού

Η περισυλλογή φιντανιού και το φύτεμα, την δεκαετία του 90 στον κάμπο "Χιλιμούδια" στην Ποταμούλα

<p>fytema-kapnou</p>

Για όσους δεν βίωσαν την καλλιέργεια του καπνού , ίσως να μην τους αγγίζει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι συνοδοιπόροι και οι παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα θα τους ταξιδέψει κάποιες δεκαετίες στο παρελθόν.

Πλησιάζει ο Μάης ο μήνας που ,πριν αρκετά χρόνια τέτοια εποχή οι "λάκες" ήταν έτοιμες για το φύτεμα και γινόταν καταπράσινες γεμάτες από ζωή,φωνές και γέλια...μικροί μεγάλοι έδιναν το παρών για να βγάλουν το φιντάνι από τις ''βραές'',να το φυτέψουν,να το σκαλίσουν και ούτω καθεξής. Πόσο κόσμο συναντούσε κανείς τότε στα "χέρσα και έρημα" σήμερα χωράφια?

Τότε τα καπνά κρατούσαν ζωντανή την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων του χωριού και της γειτονιάς, όλοι αντάμα μια οικογένεια μοιραζόντουσαν το κάθε τι.

Κάποτε αυτά σπούδασαν παιδιά και προίκες έφτιαξαν... και φυσικά ήταν η πηγή βιοπορισμού των οικογενειών σχεδόν σε όλα τα χωριά μας!

Σήμερα παντού ερημιά και στα χωράφια μόνο τα χόρτα και η εγκατάλειψη κυριαρχεί,οι περισσότεροι πλέον κλεισμένοι στο καβούκι τους,μοιράζονται την μοναξιά τους στο χαζοκούτι της τηλεόρασης και στο διαδίκτυο.

Τότε αν και η στέρηση,η κούραση και το λιοπύρι ήταν αναπόφευκτα στη ζωή τους,τα πρόσωπα όλων ήταν γαλήνια,γεμάτα ζωντάνια και χαμόγελο.

Σήμερα οι περισσότεροι ζουν στην ανάπαυλα απολαμβάνουν τις ανέσεις και την πολυτέλεια,αλλά παρόλα αυτά η μελαγχολία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και το χαμόγελο πλέον ανύπαρκτο στα χείλη τους .

Τι άλλαξε?

Εμείς η ,η ζωή μας?

Μάλλον όλα έχουν γυρίσει ανάποδα και ο καθένας θα δώσει την δική του εξήγηση.

Μια απάντηση που τελικά θα μείνει το ίδιο..... μια ερώτηση όπως πριν...!!!!

Ο συντάκτης Τσιτσιβός Χαράλαμπος

Η περισυλλογή φιντανιού και το φύτεμα, την δεκαετία του 90 στον κάμπο "Χιλιμούδια" στην Ποταμούλα!!!

Φωτό Από το αρχείο μας!

Ο κάμπος των Χιλιμουδίων σήμερα

potamoulanews.blogspot.com

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πρέβεζα: Ο Μύτικας με φόντο το Ιόνιο (εικόνες)

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά είναι σαν πίνακες ζωγραφικής