ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠοσό «μαμούθ» στον Δήμο Αγρινίου από το υπουργείο Εσωτερικών

Ποσό «μαμούθ» στον Δήμο Αγρινίου από το υπουργείο Εσωτερικών

Το Αγρίνιο ανάμεσα σε μόλις τρεις Δήμους σε όλη την Ελλάδα που θα λάβουν επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών

Ποσό «μαμούθ» στον Δήμο Αγρινίου

Από το υπουργείο Εσωτερικών

Τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 3,7 εκατομμυρίων, θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους

 

Ο Δήμος Αγρινίου είναι ανάμεσα στους τρεις Δήμους όλης της χώρας οι οποίοι θα λάβουν επιχορήγηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, όπως αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών. Η απόφαση φέρει ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2014, ενώ με την προχθεσινή, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, το ποσό συνολικού ύψους 2.226.240 ευρώ, γίνεται αποδεκτό.

Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάστηκε αρκετή συζήτηση και έγιναν πολλές τοποθετήσεις Δημοτικών Υπαλλήλων, πολλές από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές για την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μοσχολιού, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου. Το ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τον προϋπολογισμό ο οποίος μόλις είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη, ειδική συνεδρίαση που προηγήθηκε της τακτικής συνεδρίασης.

Από τις τοποθετήσεις μάλιστα των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, φάνηκε ότι υπήρξε διάθεση να «ανεβάσουν» το θέμα, αφού ο κ. Καζαντζής έφτασε να κατηγορήσει ευθέως τον κ. Μοσχολιό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δήμου, ρωτώντας τον «γιατί δεν πληρώσατε όσους τους χρωστάτε»; Η απάντηση του κ. Μοσχολιού, την οποία επαναδιατύπωσε την στιγμή της ψηφοφορίας, ήταν ότι υπάρχει φόβος τα χρήματα αυτά να ζητηθούν πίσω, και όπως αντιλαμβάνεται κανείς αυτό θα συνιστούσε άλλη μια ακόμη ανατροπή του προϋπολογισμού.

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με τον οποίο επιχορηγούνται τα χρήματα, τιτλοφορείται «Επιχορήγηση Δήμων της Χώρας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους» και διευκρινίζει ότι τα χρήματα που θα δοθούν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τρεις συνολικά Δήμους της χώρας που θα επιδοτηθούν, το Αγρίνιο παίρνει την μερίδα του λέοντος από τα 3.748.614 ευρώ, αφού στα ταμεία του Δήμου θα μπουν 2.226.240 ευρώ. Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών θα λάβει 567.735 ευρώ, ενώ 954.639 ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου Περιστερίου.

Αναμφίβολα αποτελεί μια επιτυχία του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, που κατάφερε να εντάξει τον Δήμο Αγρινίου ανάμεσα στους μόλις τρεις Δήμους από όλη την χώρα που θα λάβουν επιχορήγηση, και μάλιστα τόσο υψηλή. Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι «Η εν λόγω επιχορήγηση θα αποδοθεί τμηματικά» και προβλέπει αναλυτικά όλη την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να υπάρχει διαφάνεια στην πληρωμή των χρημάτων προς τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά για υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων, αφού όπως φαίνεται αυτά αποτελούν «επιχορήγηση» και όχι «δανεισμό».

Παρά τους τόνους, που ανέβηκαν αρκετές φορές το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην αίθουσα της παλιάς Τράπεζας της Ελλάδος, όταν ήρθε η στιγμή της ψηφοφορίας όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, αποφάσισαν ομόφωνα να δεχθούν την επιχορήγηση και φυσικά την απαραίτητη τροποποίηση του προϋπολογισμού, ώστε να «ενταχθεί» το κονδύλι. Ο κ. Μοσχολιός υπερψήφισε, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για το εάν τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν. Άλλωστε, δύσκολα θα μπορούσε ένας Δήμος να αρνηθεί την λήψη ενός τόσο σημαντικού ποσού, ειδικά όταν τέτοια ποσά δεν χορηγούνται και τόσο εύκολα, τέτοιες εποχές.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr