ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΠόσο κάνει ακριβώς η… δωρεάν Παιδεία και ποιος πληρώνει

Πόσο κάνει ακριβώς η… δωρεάν Παιδεία και ποιος πληρώνει

Πόσο κάνει ακριβώς η… δωρεάν Παιδεία και ποιος πληρώνει

Μπορεί παλιότερα να μην υπήρχαν τα στοιχεία, όμως πλέον η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει μετρημένο επακριβώς πόσο κοστίζει η περίφημη “δωρεάν” Παιδεία στην Ελλάδα, προσέξτε, όχι μόνο από το κράτος αλλά από τα ίδια τα νοικοκυριά!

Από το νηπιαγωγείο μέχρι μετά το Πανεπιστήμιο για δαπάνες για δίδακτρα στην τυπική εκπαίδευση, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι ή στο σπίτι του δασκάλου ή διαδικτυακά και για την αγορά σχολικού εξοπλισμού, βιβλίων και αναλώσιμων.

Μεταξύ 2015 και 2018 πληρώθηκαν από τα νοικοκυριά  6,7 δισ. για την παιδεία, σχεδόν το μισό των φόρων που πληρώθηκαν για τα ακίνητα. Τα περισσότερα πλήρωσαν οι οικογένειες που είχαν παιδιά στα γενικά λύκεια και έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις. Κατέβαλλαν ποσό 2,798 δισ. ευρώ.

Οι οικογένειες των επιτυχόντων φοιτητών στις Ανώτατες Σχολές πλήρωσαν συνολικό ποσό 2,406 δισ. ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά για στέγαση, διατροφή, μεταφορές, διασκέδαση κλπ!

Μέσα στα ίδια χρόνια το κράτος εισέφερε από τους φόρους για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ποσό 25,233 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα σημαντικά, με πολλά εκατομμύρια, των δήμων για τα σχολεία και τη λειτουργία τους.

Η δαπάνη μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων; Συγκρίνοντας το 2019 με το 2015, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 9,5% με μεγαλύτερη αύξηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου οι καθηγητές στα ΑΕΙ είδαν τους μισθούς να έχουν αυξηθεί το 2019 σε σχέση με το 2015 κατά 21,5%!

Αυτά, δεν έχει άλλο. Τα έξοδα του κράτους είναι επιλογή του αλλά το τι πληρώνουν οι γονείς καλό είναι να πάψει να λέγεται “δωρεάν και δημόσια Παιδεία”…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και γίνεται χαμός παντού!

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ