Πώς θα δηλώσουμε το ασφαλισμένο ακίνητο για να κερδίσουμε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Έτοιμο το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφάλισαν τα σπίτιά τους…

akinita

Έτοιμο το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφάλισαν τα σπίτιά τους μέσα στο 2023. Η υλοποίηση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία όμως, θα απαιτεί ελάχιστες κινήσεις από τους ιδιοκτήτες. Το προσχέδιο προβλέπει διαλειτουργικότητες και ανταλλαγές δεδομένων.

Στην πλατφόρμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποστέλλουν τα στοιχεί από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για όλα τα ακίνητα. Έτσι, θα γίνεται και το πρώτο ξεκαθάρισμα για τις περιπτώσεις στις οποίες πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου: πλήρης ασφάλιση και κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού και της πλημμύρας αλλά και ασφάλιση για τουλάχιστον 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο κάθε ιδιοκτήτης, θα μπαίνει με τους κωδικούς Taxis στην πλατφόρμα και το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να αντιστοιχίσει την ασφάλεια με το ακίνητο που του ανήκει. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως, το ακίνητο να είναι κανονικά δηλωμένο στο έντυπο Ε9.

Ποιος ο λόγος να γίνει όλη αυτή η διαδικασία; Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα στοιχεία που αναγράφονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα ακίνητα (π.χ τετραγωνικά, κλπ) και διαφορετικά στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας. Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτων, όπως το περιουσιολόγιο και το Ε9, γι’ αυτό και δεν είναι εύκολη η ταύτιση.

Με την πάροδο του χρόνου πάντως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν ακόμη μια βάση δεδομένων αυτή τη φορά με την πλήρη απογραφή των ασφαλισμένων ακινήτων. Η βάση αυτή θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλες πολιτικές μελλοντικά σε περίπτωση που αποφασιστεί να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα ή να δρομολογηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση για ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου.