ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠως θα αποφευχθεί η συσσώρευση χρεών στις επιχειρήσεις; Υπό το φόβο των λουκέτων η αγορά

Πως θα αποφευχθεί η συσσώρευση χρεών στις επιχειρήσεις; Υπό το φόβο των λουκέτων η αγορά

Πως θα αποφευχθεί η συσσώρευση χρεών στις επιχειρήσεις; Υπό το φόβο των λουκέτων η αγορά

Π. Τσιχριτζής: «Σε απελπιστική κατάσταση οι επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής «σκιαγραφεί» την κατάσταση των επιχειρήσεων, εκτιμώντας πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, τότε ίσως και το 30% των επιχειρήσεων αναγκαστεί να βάλει λουκέτο

Το σχόλιό του για την πρόταση των Επιμελητηρίων για  «κούρεμα» μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, αλλά και «κούρεμα» κατά 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής  

Το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για «κούρεμα» ενός μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα, κάτι που αποτελεί και πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη ενέργεια για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες στην Αιτωλοακαρνανία είναι το 90% των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσιχριτζής αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που υπάρχουν σχετικά με το «κούρεμα» κατά 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής, τονίζοντας ότι όσο εξαιρετικό εργαλείο κι αν είναι, αν δεν αποφευχθεί η συσσώρευση χρεών στο μέλλον, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η συζήτηση θα τεθεί σε άλλη βάση, αυτή της επιβίωσης ή όχι των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής μιλώντας στην «Σ» τόνισε: «υπάρχει μια πρόταση από την επιμελητηριακή κοινότητα, η οποία εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας περί «κουρέματος» μέρους των δανείων, καθώς επίσης και των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αντί να υπάρξει παράταση των υποχρεώσεων και να συσσωρεύονται χρέη στο μέλλον, προτείναμε να υπάρξει «κούρεμα» μέρους των χρεών. Αν δεν υπάρχουν εισπράξεις και κέρδη από τις επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συνεπώς με γνώμονα αυτό κάναμε την πρόταση του «κουρέματος». Η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι 120 δόσεις μπορεί να είναι καλά εργαλεία, αρκεί όμως η επιχείρηση να κάνει τζίρο. Αυτή την στιγμή η αγορά δεν έχει καθόλου τζίρο, ενώ το click away ή το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων είναι μηδαμινά μέτρα απέναντι στην πραγματικότητα. Ακόμη και ο κλάδος των βιβλιοπωλείων διαθέτει ελάχιστες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Όταν βλέπουμε ότι το σύνολο των επιχειρήσεων ή ακόμη και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν έχουν εισπράξεις, ξέρουμε πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι εξαιρετικό μέτρο, δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις. Το «κούρεμα» που προτείναμε δεν είναι απαραίτητο να το ονομάζουμε έτσι, διότι η Ε.Ε. έχει «αλλεργία» στην λέξη αυτή, θα μπορούσαμε δηλαδή να βρούμε άλλο τίτλο και μέσα από τη διαδικασία αυτή να βοηθηθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις. Τα χρέη συνεχώς αυξάνονται, αντί να μειώνονται και το θέμα χρίζει άμεσης εξέτασης και παρέμβασης. Δεν είναι εύκολο θέμα η πρόταση που καταθέσαμε, αλλά σίγουρα είναι μια διέξοδος και ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα».

Ο Π. Τσιχριτζής παρουσίασε ακόμη και την εικόνα των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας σημειώνοντας : «στο νομό το 90% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές, συνεπώς όσο εξαιρετικός κι αν είναι ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι αρκετός και δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα, διότι και πάλι θα συσσωρεύουμε χρέη στο μέλλον. Όταν δηλαδή μέσω της επιστρεπτέας πρέπει να καταβάλεις ενοίκια, ρεύμα, τα χρήματα του προσωπικού, το δώρο Χριστουγέννων κλπ δεν λένε απολύτως τίποτε τα χρήματα αυτά. Απεναντίας δεν βγαίνουν τα έξοδα, επιπροσθέτως αν το 50% πρέπει να επιστραφεί δημιουργείται με μαθηματική ακρίβεια συσσώρευση χρεών στο μέλλον.  Καταθέσαμε την πρόταση αυτή διότι λ.χ. οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του νομού είναι σε απελπιστική κατάσταση. Κάνουν προσπάθειες για να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ώστε τουλάχιστον να μην τους μείνει το εμπόρευμα. Αν δεν πουληθεί το εμπόρευμα ποια θα είναι η κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης; Το έχουν αναλογιστεί  αυτό; Το εμπόρευμα που διαθέτει η κάθε επιχείρηση είναι είτε πληρωμένο, είτε με διακανονισμό. Η δεύτερη περίπτωση φέρνει και αυτή συσσώρευση χρεών στο μέλλον και με την κατάσταση, που επικρατεί υπάρχει κίνδυνος για τον καθένα να είναι αναξιόπιστος απέναντι στον προμηθευτή και αυτό θα φέρει άλλα προβλήματα, τα οποία είναι τεράστια όχι μόνο για τα δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά για όλη την ελληνική αγορά. Ο κίνδυνος των λουκέτων ήταν το πρόβλημα και ο φόβος μου πριν από το πρώτο lockdown, του Μαρτίου. Υπάρχει ο φόβος για λουκέτα σε επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας και το ποσοστό είναι της τάξεως του 30% περίπου. Το ποσοστό αυτό αφορά τα εμπορικά καταστήματα και πολύ περισσότερο τον κλάδο της εστίασης, αν φυσικά δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Αν ληφθούν ευελπιστούμε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και προσπαθούμε μέσω της πρότασης αυτής και όλης της κινητοποίησης που υπάρχει να επιτύχουμε κάθε τι καλύτερο. Θέλουμε να αποφύγουμε τη συσσώρευση χρεών στο μέλλον. Όσα «εργαλεία» και αν υπάρχουν, όπως η επιστρεπτέα ή το «κούρεμα» χρεών αν δεν υπάρξει παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή δεν θα αποφύγουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ακόμη, ο κ. Τσιχριτζής απεύθυνε γενικό κάλεσμα για την πιστή τήρηση των μέτρων λέγοντας:  «όλοι πρέπει να τηρούν αυστηρότατα τα υγειονομικά μέτρα, γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλη την χώρα. Μόνο πέντε νομοί είναι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και γι’ αυτό οι συνάδελφοι επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν το παν, ώστε να προστατέψουν το καταναλωτικό κοινό και τις οικογένειές τους».

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Outsider το Πλατυγιάλι, λόγω μη οδικής σύνδεσης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr