Πώς η visa στους Τούρκους ταξιδιώτες θα τονώσει τον τουρισμό σε 10 ελληνικά νησιά

Οι Έλληνες επιχειρηματίες αισιοδοξούν ότι η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών θα καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των Ισραηλινών τουριστών. Οι ταξιδιώτες από την…

fwe

Οι Έλληνες επιχειρηματίες αισιοδοξούν ότι η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών θα καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των Ισραηλινών τουριστών.

Οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα μπορούν σύντομα να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά με προσωρινή βίζα fast-track, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επταήμερη βίζα

Η επταήμερη βίζα θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λήμνος, η Λέρος, η Κως, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελλόριζο, όλα κοντά στις τουρκικές ακτές και ιστορικά δημοφιλή στους Τούρκους επισκέπτες, σημειώνει το Euronews.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν. Αυτή η διευκόλυνση θα είναι για όλον τον χρόνο και δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν. Αφορά και τους χειμερινούς μήνες, αλλά και νησιά που δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου.

Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Σημείωσε τη δημοτικότητα της Σύμης μεταξύ των Τούρκων ιστιοπλόων, με το νησί να παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερες αφίξεις σκαφών σε σύγκριση με άλλα, όπως η Ρόδος.

Προηγουμένως, οι Τούρκοι επισκέπτες αντιμετώπιζαν μια χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοση βίζας μέσω του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη. Το νέο σύστημα fast-track απλοποιεί την είσοδο, με χιλιάδες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, δήλωσε ότι η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί, αντισταθμίζοντας το έλλειμμα που προκλήθηκε από την έλλειψη Ισραηλινών τουριστών και ωφελώντας τελικά την τοπική οικονομία.