ΣΥΝΕΙΔΗΣΗLifestyleΠόρτο Χέλι: Σουίτες χτισμένες μέσα στη γη σε ένα πεντάστερο resort

Πόρτο Χέλι: Σουίτες χτισμένες μέσα στη γη σε ένα πεντάστερο resort

Πόρτο Χέλι: Σουίτες χτισμένες μέσα στη γη σε ένα πεντάστερο resort

Ενα ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι απαράμιλλης αισθητικής μοιάζει να αναδύεται από τη γη.

Το βραβευμένο σχέδιο του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Infinity από τους πρωτοπόρους Mold Architects αποτελεί υπόδειγμα μιας νέας επαναστατικής αρχιτεκτονικής που σέβεται το περιβάλλον.

Από όλες τις υψηλές, ευγενείς Τέχνες, η αρχιτεκτονική είναι εκείνη που όχι μονάχα υψώνει τη σημαία μιας νέας ηθικής, πράσινης επανάστασης, αλλά ανοίγει με δημιουργικούς τρόπους νέους δρόμους για να αναπτύξουμε τόσο την οικονομία όσο και την ίδια τη ζωή μας χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Οι αρχιτέκτονες, υιοθετώντας πλέον πλήρως τις ανησυχίες μιας πράσινης κουλτούρας δημιουργούν έργα μεγάλης κλίμακας που αφενός προσφέρουν μια βιοκλιματική διαβίωση και αφετέρου δεν διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον.

Οι μεγάλοι όγκοι τουριστικών συγκροτημάτων κρύβονται μέσα στη γη, αφήνοντας στην επιφάνεια τον πρώτο λόγο στη φύση. Πάρκινγκ χιλιάδων θέσεων δημιουργούνται μέσα στον αστικό ιστό και, όπως πολύ επιτυχημένα είδαμε στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ, κρύβονται κάτω από τεχνητούς λόφους που γίνονται θύλακες οξυγόνου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Κτίρια με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα ανεγείρονται στη θέση παλιών μη οικολογικών εγκαταστάσεων.

Εναέριοι κήποι, ηλιακά στέγαστρα, πράσινες ταράτσες δημιουργούν δροσερές οάσεις στην καρδιά των πόλεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική επανάσταση που δεν μένει μόνο στα σχέδια ή στα πάνελ και τα φόρουμ διεθνώς πράσινων συνεδρίων. Οι πόλεις αλλάζουν, οι χώρες σπάνε γόρδιους δεσμούς και παρακάμπτουν αγκυλώσεις δεκαετιών, αν όχι αιώνων, δίνοντας χώρο σε μια νέα οπτική που αντιμετωπίζει το κτίριο όχι ως μνημείο που θα επιβληθεί σε έναν τόπο, ούτε ως εικαστική παρέμβαση που θα εντυπωσιάσει, αλλά ως ένα αυθεντικό στοιχείο που θα συνομιλήσει αρμονικά με το περιβάλλον, που θα ενσωματωθεί στο τοπίο, που θα γίνει μέρος του.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
To resort θα καλύπτει σχεδόν μια ολόκληρη πλαγιά, αφήνοντας με την υπόκοφη δόμησή του τον πρώτο ρόλο στη φύση

Αναδύεται μέσα από τη γη

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Infinity Resort που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Mold Architects. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο μεγάλης κλίμακας, ένα τουριστικό κατάλυμα 18.000 τμ σε μια αχανή έκταση 75.195 τμ που καλύπτει σχεδόν μια ολόκληρη πλαγιά στο Πόρτο Χέλι. Το φιλόδοξο αυτό έργο, το οποίο μέσα στο 2021 πήρε το πράσινο φως για την υλοποίησή του, θα βρίσκεται στη θέση «Κουβέρτα-Πέρλε» ή «Μπουρλότο» όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε το seventies ξενοδοχείο Costa Perla.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Οι κατοικίες θα διαθέτουν πισίνα και θα απολαμβάνουν μια απίστευτη θέα στον Αργοσαρωνικό

Στο προνομιακό σημείο, το οποίο έχει εύκολη πρόσβαση στα κοσμοπολίτικα νησιά Ύδρα και Σπέτσες, θα αλλάξει εντυπωσιακά μέσα από μια ριζική ανάπλαση που θα υπογραμμίσει το πράσινο στοιχείο.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Το συγκρότημα σαν χαμαιλέοντας θα συνομιλεί πλήρως με το φυσικό περιβάλλον και θα είναι κατάφυτο με υπόσκαφες κατοικίες, πράσινες στέγες και υδάτινες ζώνες

Το συγκρότημα όπως είναι εμφανές από τις φωτορεαλιστικές μακέτες των αρχιτεκτόνων θα είναι χτισμένο μέσα στη γη, με υπόσκαφες σουίτες που σαν χαμαιλέοντας θα αφομοιώνονται πλήρως στην πλαγιά όπου θα ανοικοδομηθούν. Το infinity Resort θα απολαμβάνει τη μαγευτική θέα της Ριβιέρας της Αργολίδας και θα έχει άμεση πρόσβαση σε μια μαργαριταρένια ακτή.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Εσωτερικό κατοικίας που απολαμβάνει τη θέα στη θάλασσα αλλά και στην πισίνα

Πέτρα, πράσινο και απέραντο γαλάζιο 

Στα 11.000 τμ που θα καταλαμβάνουν οι χώροι του ξενοδοχείου, με δεκαεπτά κατοικίες, έκτασης 250 με 450 τμ, που θα διαθέτουν από δύο έως πέντε κλίνες, προστίθενται και 7.000 τμ που θα είναι αφιερωμένα σε πέντε αυτόνομες εξοχικές υπερπολυτελείς βίλες, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Άποψη από τις κατοικίες με τα υπνοδωμάτια που έχουν απευθείας πρόσβαση στο νερό της πισίνας. Η απόλυτη πολυτέλεια!

Από τις δεκαεπτά κατοικίες του Infinity Resort οι έντεκα θα είναι υπόσκαφες και οι έξι παραθαλάσσιες θα επιπλέουν σε δύο επίπεδα απολαμβάνοντας το υγρό στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Οι τρεις ιδιωτικές παραλίες με τη μαργαριταρένια αμμουδιά

«Όλες οι μονάδες θα είναι χτισμένες σε οκτώ επίπεδα και καθεμία από αυτές θα βρίσκεται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε όλοι να έχουν την απαραίτητη αυτονομία και ιδιωτικότητα και πάνω από όλα να έχουν εντυπωπσιακή θέα στη θάλασσα» αναφέρουν οι Mold Architects.

Η ανάπλαση ενός ξενοδοχείου του ’70

Έτσι η αισθητική του ’70 που κυριαρχούσε στην περιοχή θα δώσει, μέσα από τη ριζική ανακαίνιση του Costa Perla, μια νέα πνοή στο Πόρτο Χέλι. Η φιλοσοφία μιας πράσινης ενσυνείδητης διαβίωσης θα αντικαταστήσει την παλιά οπτική που χαρακτήριζε τον τουρισμό στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Lounge areas μέσα στο νερό της πισίνας, γυάλινα μπαρ και βραχώδεις επιφάνειες σε έναν χώρο με ισχυρή προσωπικότητα

Έτσι, φιλοδοξία των Mold Architects, όπως έχουμε δει και σε πολλά από τα υλοποιημένα έργα τους άλλωστε, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο η τοποθεσία χωρίς όμως αυτό να γίνει εις βάρος στην αυθεντικότητα του τοπίου.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Το φωτισμένο ξενοδοχείο τη νύχτα θα είναι σαν γεωμετρικό γλυπτό

Με μια διαφορετική, μοντέρνα και διαχρονική αναδιάταξη όλου του χώρου το συγκρότημα με τις τρεις ιδιωτικές παραλίες των 500 μέτρων θα δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο υψηλών απαιτήσεων που εκτός από τις κατοικίες θα διαθέτει λόμπι, Spa, εστιατόριο με χώρο για νυχτερινές προβολές, πισίνα, pool lounge bar, αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, καταστήματα, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Το υπόσκαφο Spa θα μοιάζει με σπηλιά

Η χαρακτηριστική αισθητική των Mold Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που ίδρυσε η Ηλιάνα Κερεστετζή το 2011 ξεχώρισε, ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς έγραψε πολύ δυνατά και το έκανε διεθνώς, με την πρωτοποριακή κατοικία NCaved στη Σέριφο που έγινε viral και ταξίδεψε το νησί σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας την εικόνα μιας νέας Ελλάδας.

 

Πόρτο Χέλι ξενοδοχείο resort λόφος
Έτσι θα είναι η πισίνα και το εστιατόριο του Infinity Resort

Τα έργα των Mold Architects έχουν μια αισθητική σφραγίδα, μια δική τους αυθεντική ματιά. Βλέπεις ένα έργο τους και ξέρεις δηλαδή ότι είναι δικό τους. Μεγάλο προσόν στην αρχιτεκτονική, αλλά και στην Τέχνη γενικότερα.

Πηγή: iefimerida.gr

Η “Δυτική Εργολαβική” για την απώλεια του Νικόλαου Νικολόπουλου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr