ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας vs Ελιάς Καλαμών: Ζητείται συμβιβασμός

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας vs Ελιάς Καλαμών: Ζητείται συμβιβασμός

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας vs Ελιάς Καλαμών: Ζητείται συμβιβασμός
  • Οικονομικός κίνδυνος από την… εξέλιξη της διαμάχης
  • Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των Μεσσήνιων, που καταφεύγουν και στην Κομισιόν
  • Αναζητεί εναλλακτικές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε χθες, ύστερα από διαδοχικές αναβολές, η διαδικασία της εξέτασης της προσφυγής στο ΣτΕ στην οποία είχε προβεί ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ) ζητώντας την κατάργηση της λεγόμενης απόφασης Απόστολου, με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας.

Απέναντι στην προσφυγή της Μεσσηνίας που υπερασπίζεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τέθηκαν 13 συνολικά παρεμβάσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς, η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Στυλίδας, τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ υπέρ του να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς επιχειρηματολόγησε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκφράζοντας την θέση του αρμοδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται η Καλαμάτα

Δεν αποκλείεται, θεωρητικά  τουλάχιστον, να υπάρξουν εξελίξεις πριν από την απόφαση του ΣτΕ μετά την επιστολή που έστειλε ο Δήμος Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την παρέμβασή της για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έχει στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας παρατυπίες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα ΠΟΠ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται πριν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να υπάρξει προσφυγή από τον ΣΥΜΕΠΟΠ στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, καθώς τα μέλη του φοβούνται ότι ακόμα και αν ακυρωθεί η απόφαση Αποστόλου η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα, με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση του ονόματος “KalamataOlives” για όλες τις ελιές της ποικιλίας Καλαμών.

Εναλλακτικές για συμβιβασμό αναζητά το Υπουργείο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει τη νομιμότητα της απόφασής  του υπογραμμίζοντας με σαφήνεια ότι είναι άλλο το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και άλλο η ποικιλία Καλαμών, δηλαδή το πολλαπλασιαστικό υλικό μιας ποικιλίας ελιάς, που καλλιεργείται σε όλη τη χώρα και δύναται να διακινηθεί διεθνώς με την ονομασία KalamataOlives.

Η απόφαση, για την υπόθεση αυτή που έχει διχάσει τους παραγωγούς και μεταποιητές στην Ελλάδα, θα εκδοθεί μετά το καλοκαίρι και, άσχετα με το περιεχόμενό της, μένει να δούμε το αν και σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία και έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει… τα ασυμβίβαστα.

Το Υπουργείο έχει την «άνεση» ακόμη κι αν η απόφαση Αποστόλου ανατραπεί από το ΣτΕ, πράγμα που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, να επανέλθει με μια νεότερη απόφασή του. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να μπορέσει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Μεσσηνίας και υπόλοιπης Ελλάδας. Γι’ αυτό ακριβώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει κάποιες πιθανές εναλλακτικές, που θα πετύχουν το συμβιβασμό και ουσιαστικά να κατευνάσουν της αντιδράσεις της Μεσσηνίας, αφού η πλειονότητα της εγχώριας παραγωγής παράγεται εκτός Μεσσηνίας και θα ήταν εθνικό όφελος η ελληνική ελιά Καλαμών να βρεθεί στη θέση που της αξίζει στα ράφια των διεθνών αγορών.

Το επιχείρημα της παραγωγής

Η πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και των υπολοίπων περιοχών της χώρας επιμένει στα μεγέθη της παραγωγής. Και αυτό γιατί στη Μεσσηνία παράγεται μόνο το 3% της εγχώριας παράγωγης της ποικιλίας Καλαμών, ενώ το υπόλοιπο 97 εκτός Μεσσηνίας με την Αιτωλοακαρνανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 44%, με παραγωγή που ξεπερνά τους 40.000 τόνους.

Οι κίνδυνοι

Αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ του αιτήματος των φορέων της Καλαμάτας, αναμένεται οι οικονομικές ζημιές να γίνουν αντιληπτές άμεσα, αφού 90.000 τόνοι περίπου ελιάς Καλαμών θα απωλέσουν το εμπορικό τους πλεονέκτημα στις αγορές. Μάλιστα δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον γειτονικό κλάδο του ελαιολάδου, αφού δεν αποκλείεται μεγάλο ποσοστό της παραγωγής αυτής, 80% περίπου βάσει εκτιμήσεων ανθρώπων της αγοράς, να διοχετευτεί στα ελαιοτριβεία, προκαλώντας κύματα συμφόρησης στην αγορά ελαιολάδου που μόλις τελευταία κατάφερε να βρει βηματισμό έπειτα από μια τριετία πιέσεων στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση, εφόσον ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποσύρουν από τα ράφια των διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.λπ., τα προϊόντα τους με την επωνυμία «Kalamata Οlives».

Άλλωστε, πολύ πριν υπογραφεί η απόφαση Αποστόλου κατοχυρώνοντας για τις ελιές Καλαμών την επωνυμία «KalamataOlives», οι Αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς της συγκεκριμένης ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν «Kalamata Olives», ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει και στελέχη του λιανεμπορίου της ιταλικής αγοράς.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Αδειάζει» το πορτοφόλι των Αιτωλοακαρνάνων – Μπαράζ ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr