
«Χαμόγελα» για την εξαγγελία περί αποδέσμευσης 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, καθώς πολλά είναι τα κενά στη Διεύθυνση Ακαρνανίας. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας Χρήστος Μαυραγάνης για τις ελλείψεις της τοπικής αστυνομίας και τα «πάρεργα» που αποσπούν χιλιάδες αστυνομικούς από τα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε στην κατεύθυνση της βελτίωσης της δημόσιας ασφάλειας και της ενίσχυσης των αστυνομικών που είναι καθημερινά στους δρόμους ήταν η αποδέσμευση 2.500 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων.
Μάλιστα, δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα δεσμεύτηκε πως πρώτοι θα αποδεσμευτούν άτομα της δικής του ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως «οι επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες, λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».
Ανέκαθεν όμως ανέκυπτε σοβαρό ζήτημα στην ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που καθημερινά είναι στους δρόμους με σκοπό την εξυπηρέτηση και κυρίως την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά «πάρεργα» που απασχολούσαν και απασχολούν τους αστυνομικούς από τα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντά τους.
Τα «πάρεργα» αυτά ουσιαστικά δημιουργούν ελλείψεις στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την χώρα, όπως και την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ακαρνανίας Χρήστος Μαυραγάννης τοποθετούμενος επί των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μιλώντας στη «Σ» εκφράζει την ικανοποίηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, σημειώνει όμως ότι οι αστυνομικοί περιμένουν όλα αυτά να γίνουν πράξη. Υπογραμμίζει ωστόσο ο κ. Μαυραγάννης ότι χιλιάδες αστυνομικοί θα μπορούσαν να «απελευθερωθούν» από πάρεργα όπως η επίδοση δικογράφων κ.α.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Μαυραγάνης αναφέρει:
«η ΕΛ.ΑΣ. αποτελείται από χιλιάδες αστυνομικούς πανελλαδικά. Σε κάθε νομό υπηρετούν αστυνομικοί βάσει οργανογράμματος που έχει θεσπιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας τα κενά αυτή την στιγμή είναι περισσότερα των 50. Καλό θα ήταν στις επικείμενες μεταθέσεις να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κενά, ώστε η Α.Δ. Ακαρνανίας να λειτουργεί χωρίς ελλείψεις.
Το αίσθημα των αστυνομικών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτούς. Αν έρθουν οι αστυνομικοί που υπολείπονται τότε θα εμπεδωθεί περισσότερο το αίσθημα τον πολιτών της Διεύθυνσης Ακαρνανίας.
Αυτή την εποχή μάλιστα οι αστυνομικοί της περιοχής εκπαιδεύονται από αξιόλογους συναδέλφους, εξελίσσονται περισσότερο, ώστε να διαθέτουν περισσότερα εφόδια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο της σύγχρονης εποχής και να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι που σημαίνει αυτόματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι ο Έλληνας αστυνομικός πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με τα καθήκοντα του αστυνομικού και όχι με πάρεργα.
Πάρεργο είναι ο αστυνομικός να στέλνει δικόγραφα στους πολίτες, κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως ως τα μέσα του 2024 θα τελειώσει. Ευελπιστούμε να το δούμε στην πράξη. Όταν υλοποιηθεί αυτό, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα «απεγκλωβιστούν» εκατοντάδες αστυνομικοί ανά την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη. Η ενίσχυση αυτή θα είναι σημαντική και θα φανεί στον κόσμο.
Επίσης, ένα άλλο θέμα που είναι πανελλαδικό, αλλά ταυτόχρονα αφορά και την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, είναι οι μεταγωγές των ψυχικά ασθενών συμπολιτών μας. Να τονίσω πως δεν είναι κρατούμενοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας, αλλά ασθενείς. Τόσο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία, ευελπιστούν ακούγοντας από τα χείλη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πως θα γίνει πρόσληψη 10.000 υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών, κάτι που χαιρετίζουμε, ένα ποσοστό από τις προσλήψεις αυτές να είναι για τη μεταφορά ψυχικά ασθενών. Αυτό θα είναι βάλσαμο για όλες τις κατά τόπους διευθύνσεις, όπως και για την Διεύθυνση της Ακαρνανίας, καθώς και αυτό είναι πάρεργο και θα απεγκλωβιστούν έτσι αστυνομικοί που θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την ασφάλεια των πολιτών.
Παράλληλα, να πούμε όμως πως είναι άδικο ένας ψυχικά ασθενής να μεταφέρεται από την Αστυνομία. Επιπλέον, ο αστυνομικός δεν διαθέτει τις γνώσεις, αν χρειαστεί υγειονομική κάλυψη του ασθενούς κατά τη μεταγωγή του. Συνεπώς, η Πολιτεία οφείλει και στον αστυνομικό και στους ψυχικά ασθενείς, αλλά και στις οικογένειές τους, την πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων για τη στελέχωση της διαδικασίας της μεταγωγής, όπως επίσης και οφείλει να παρέχει και την κατάλληλα διαμορφωμένη μονάδα μεταγωγής, που θα πρέπει να εντάσσεται στο ΕΚΑΒ, το οποίο να αναλαμβάνει τη μεταγωγή αυτών των συνανθρώπων μας.
Έτσι αρκετοί αστυνομικοί ανά την Ελλάδα θα μπορούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα αστυνομικά τους καθήκοντα. Ακούγοντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού συμφωνούμε και λέμε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πως θα προσδώσει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Έρευνες και στη Ναυπακτία για την εξαφάνιση πατέρα και γιου που ταξίδευαν από Λαμία για Άρτα