ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠολλά προβλήματα με  τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις

Πολλά προβλήματα με  τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις

Πολλά προβλήματα με  τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις

Πολλά προβλήματα με τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία υπενθυμίζει πως η παράταση είναι έως 15/7 που δόθηκε από το ΥΠΕΝ, τονίζοντας παράλληλα ότι τα αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονται στα 1.100.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μόλις ένα 24ωρο πριν λήξει η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες (το βράδυ της Δευτέρας) ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμως παράταση 45 ημερών, έως τις 15 Ιουλίου δηλαδή για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο είχε ανακοινώσει την οριστική λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, αποκλείοντας μάλιστα νέα παράταση.

Ωστόσο, οι πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν προς το ΥΠΕΝ από τότε και στο εξής οδήγησε την ηγεσία του Υπουργείου να «αναδιπλωθεί» και να ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας τη νέα παράταση.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο αναφέρει συγκεκριμένα: «λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες».

Πέραν τούτων εμπλεκόμενοι φορείς, όπως το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και άλλοι, ζητούσαν παράταση  στη διαδικασία, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων πολιτών, την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών σε επιστημονικό προσωπικό και τις πρόσφατες αλλαγές της σχετικής νομοθεσίας.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Στην Αιτωλοακαρνανία μέχρι και πριν λίγους μήνες το ενδιαφέρον για το θέμα των δασικών χαρτών ήταν περιορισμένο!

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάζει η «Σ» μέχρι και το τέλος του 2021 περίπου το 20% έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που έγιναν οι αγροί δάση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν κατατεθεί στα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις.

Πολλά προβλήματα με  τους δασικούς χάρτες στην Αιτωλοακαρνανία: Σχεδόν 4.000 αντιρρήσεις
Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το Διευθυντή Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτα Μάζη «στο δασαρχείο Αγρινίου έχουν κατατεθεί 1.100 αντιρρήσεις, στο δασαρχείο Αμφιλοχίας έχουν κατατεθεί 1.630 αντιρρήσεις, στο δασαρχείο Μεσολογγίου 450 αντιρρήσεις και στο δασαρχείο Ναυπάκτου 667 αντιρρήσεις, ενώ τα αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων που είναι κατατεθειμένα στη Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται στα 1.098».

Η διαδικασία για την υποβολή αντιρρήσεων

Η υποβολή της αντίρρησης στις διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που είχε δώσει το ΥΠΕΝ, πρέπει να συνοδεύεται από:

Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.

Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.

Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Το έννομο συμφέρον.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Υδατοδρόμιο στην Αμφιλοχία: Γιατί μπορεί να είναι το «μεγάλο χαρτί» της πόλης

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ