Πολιτικοί ελιγμοί στο Ισραήλ υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη συμφωνίας ανακωχής

Οι πιέσεις της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Γάζα και της απελευθέρωσης των…

ap24032498559816-1

Οι πιέσεις της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου και στην ισραηλινή πολιτική τάξη.

Συμφωνία για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις στην Γάζα βρίσκεται υπό εξέταση με βάση πρόταση που διαμορφώθηκε κατά τις συνομιλίες του Παρισιού το περασμένο σαββατοκύριακο ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα κάνει νέα περιοδεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ρημαγμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ομως, η ισραηλινή άκρα δεξιά, εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, στην οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει την πρωθυπουργία, απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας για το τέλος του πολέμου.«Δεν θα δεχθούμε μία κατάσταση στην οποία η Χαμάς βγαίνει κερδισμένη», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Οχι σε μία ανήθικη συμφωνία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πασχίζει να συντηρήσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, έναν από τους δεξιότερους και θρησκευτικότερους στην ιστορία του Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι, εξαιτίας της πίεσης της κοινής γνώμης», η κυβέρνηση «θα αποδεχθεί ένα σχήμα ανταλλαγής» ανάμεσα στους παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και τους ισραηλινούς ομήρους», λέει η Ισραέλα Ορόν του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ. «Ο Νετανιάχου προσπαθεί να προετοιμάσει τον συνασπισμό του για την συμφωνία αυτή».

Η ανατροπή της κυβέρνησης θεωρείται απίθανη

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρότεινε μία εναλλακτική λύση, δηλώνοντας ότι δίνει την συγκατάθεσή του για τον τερματισμό των μαχών, αν αυτός οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν είμαι έτοιμος να μην απελευθερωθούν οι όμηροι για πολιτικούς λόγους. Αρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Αν χρειαστεί να μπούμε στην κυβέρνηση (…), θα μπούμε στην κυβέρνηση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 12.

Ομως η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Λαπίντ ματαιώθηκε, απομακρύνοντας την προοπτική της προσέγγισης των δύο ανδρών. Αλλά και η υπόθεση της αποχώρησης των ακροδεξιών υπουργών από την κυβέρνηση παραμένει απίθανη, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

«Δεν προβλέπω ότι η άκρα δεξιά θα διαλύσει την κυβέρνηση που αποτελεί την κορύφωση της μέχρι στιγμής καριέρας τους» και μία ευκαιρία για να κυβερνήσουν που έχει μικρές πιθανότητες να ξαναπαρουσιασθεί στο μέλλον, λέει ο Ρέουβεν Χαζάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Αν κέρδιζα ένα δολάριο κάθε φορά που η άκρα δεξιά απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, θα ήμουν διακοπές στον ήλιο στην πλαζ», είπε ο Ρέουβεν Χαζάν. «Περιμένω ότι θα εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους, αλλά από εκεί μέχρι την αποχώρηση από την κυβέρνηση υπάρχει απόσταση».

Η πρώτη ανακωχή τον Νοέμβριο διήρκεσε μία εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό περίπου ομήρων με αντάλλαγμα τριπλάσιους περίπου παλαιστίνιους κρατούμενους. Η Χαμάς αυτήν την φορά κάνει λόγο για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνεται ανακωχή έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασής της.

Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει 200 έως 300 παλαιστίνιους φυλακισμένους που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης υψηλής ασφαλείας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 έως 40 ομήρων που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας, έχει δηλώσει πηγή της Χαμάς προσκείμενη στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

«Οχι με οποιοδήποτε τίμημα»

Μόνο «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άρρωστοι άνδρες άνω των 60 ετών» που κρατούνται στην Γάζα θα μπορούν να απελευθερωθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, 200 έως 300 φορτηγά μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου πρέπει να αποδείξει ότι το θέμα των ομήρων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, χωρίς ωστόσο να εμφανισθεί ότι υποχωρεί στις πιέσεις της Χαμάς.

Την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα» και πρόσθεσε: «Δεν θα βγάλουμε στρατιώτες από την Γάζα, δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο, δεν θα απελευθερώσουμε χιλιάδες τρομοκράτες».