ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠολιτική Προστασία: Το Αυτοτελές Τμήμα στο Αγρίνιο έφτιαξε τον «Ιόλαο»

Πολιτική Προστασία: Το Αυτοτελές Τμήμα στο Αγρίνιο έφτιαξε τον «Ιόλαο»

Πολιτική Προστασία: Το Αυτοτελές Τμήμα στο Αγρίνιο έφτιαξε τον «Ιόλαο»

Πολιτική Προστασία: Το Αυτοτελές Τμήμα στο Αγρίνιο έφτιαξε τον «Ιόλαο», όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως πολλοί Δήμοι αναζητούν πόρους και προσωπικό στα τέλη Ιουνίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ακούγεται παράταιρο, αλλά δεν είναι λίγοι οι δήμοι που επιζητούν τώρα στο τέλος Ιουνίου ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα κανονίζει την λειτουργία των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον υπάρχοντα νόμο 4662/2. Αντίθετα, τέτοια τμήματα έχουν ήδη συγκροτηθεί σε δήμους, όπως αυτός του Αγρινίου.

Για παράδειγμα, 10 δήμαρχοι γύρω από τον Υμηττό, παρά τις καταστροφές που έχουν συμβεί τα προηγούμενα καλοκαίρια, πρόσφατα βγήκαν δημοσίως να ζητήσουν  την υλοποίηση έκτακτων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης μέσω ενός «κωδικού πολιτικής προστασίας των δήμων», με ενίσχυση των οικονομικών πόρων.

Θέλουν πολιτική προστασία σε διάρκεια 12 μηνών κι όχι τεσσάρων- μόνο για το καλοκαίρι -που θα λειτουργεί με εξειδίκευση πιστώσεων, όπως έγινε στην διάρκεια της πανδημίας. Χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των συγκεκριμένων πόρων σε άλλους κωδικούς, δηλαδή.

Σύμφωνα με πηγές του δήμου Αγρινίου, κάποιοι δήμοι δεν έχουν στελεχώσει τα αυτοτελή τους τμήματα, ενώ ορισμένοι έχουν τοποθετήσει κάποιον διοικητικό υπάλληλο για τους τύπους. Το αίτημα για περισσότερους πόρους είναι θεμιτό, αφού ειδικά στην πυρόσβεση υπάρχουν δήμοι π.χ. στην Αττική που δεν παίρνουν καθόλου χρήματα, όπως και για το Αγρίνιο παρά την τεράστια έκτασή του και το δύσκολο ανάγλυφο τα χρήματα ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Από την άλλη, στο Αγρίνιο έχει συγκροτηθεί γραφείο Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας με δύο υπαλλήλους με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις που έφεραν και το πρώτο απτό αποτέλεσμα της δουλειάς τους: στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου θα παρουσιάσουν το σχέδιο του δήμου για τη φετινή πυροπροστασία με την ονομασία «Ιόλαος».

Αυτό έγινε σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική, αλλά και μετά από τις παρατηρήσεις/υποδείξεις των προέδρων των δημοτικών ενοτήτων. Μπορεί να μοιάζει φυσικό επακόλουθο της λειτουργίας του τμήματος, αλλά δεν είναι κάτι αυτονόητο για όλους τους δήμους της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι, ειδικά για την πρόληψη, το υπάρχον σύστημα είναι αναποτελεσματικό, με την αυτοδιοίκηση να προσπαθεί πολλές φορές να καλύψει κενά συντάσσοντας μελέτες για έργα πρόληψης κι αυτό αν έχει τις υπηρεσίες ώστε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα; Ο καθένας προτείνει και κάνει τα δικά του έργα.

Αρκετοί δήμοι προτείνουν ένα νέο όργανο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συναρμόδιων φορέων, θα κάνει αυτοψίες και  θα παρακολουθεί τα έργα πολιτικής προστασίας κατά την υλοποίησή τους. Όλα αυτά είναι ωραία, όμως βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του Ιουνίου και οι καύσωνες ξεκίνησαν….

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Οι εκλεκτοί του Ανδρουλάκη στις εκλογές: Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ελλάδα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ