ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ Πολιτεία δίνει στο Αγρίνιο… 3.000 από τα 70.000 ευρώ που χρειάζεται η φροντίδα των ζώων!

Η Πολιτεία δίνει στο Αγρίνιο… 3.000 από τα 70.000 ευρώ που χρειάζεται η φροντίδα των ζώων!

Η Πολιτεία δίνει στο Αγρίνιο… 3.000 από τα 70.000 ευρώ που χρειάζεται η φροντίδα των ζώων!

Η Πολιτεία δίνει στο Αγρίνιο… 3.000 από τα 70.000 ευρώ που χρειάζεται η φροντίδα των ζώων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως η περίπτωση κακοποίησης γαϊδουριού έφερε στην επιφάνεια τα όσα χρειάζονται οι δήμοι

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η αλλαγή νόμου, προ διετίας, σχετικά με την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στην Ελλάδα γέννησε προσδοκίες που όμως σύντομα διαψεύστηκαν. Η περίπτωση με τον βασανισμό του ανήμπορου γαϊδάρου και μάλιστα από αντιδήμαρχο- του δήμου Ζίτσας-, απέδειξε ότι ο τριτοκοσμικός βασανιστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε.

Στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν εδώ και κάποιο διάστημα ανάλογα γεγονότα, ευτυχώς, όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει λυθεί, για παράδειγμα, το θέμα των αδέσποτων. Κάτι που οφείλεται και στα όσα δεν κάνει η Πολιτεία, αλλά και σε εμμονές που υπάρχουν.

Η λύση για διάφορες αγέλες σκύλων που παρατηρούνται δεν είναι φυσικά η βία, αλλά ούτε και η αγνόηση του ζητήματος με συμπεριφορές του στυλ «κάτι θα έκανε πρώτος αυτός που τον δάγκωσε» ή «να αλλάζετε δρόμο, να πηγαίνετε από αλλού αν φοβάστε»! Τι μπορεί να γίνει; Η τήρηση του νόμου και η μείωση των ζώων που ζουν στους δρόμους σε μη φυσικό περιβάλλον.

Αυτό το «φυσικό περιβάλλον» είναι κι ένα κομβικό σημείο στην νέα νομοθεσία, καθώς οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν ένα ζώο φιλοξενηθεί σε δομή του δήμου ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να επανέλθει στο φυσικό του περιβάλλον, που σίγουρα δεν είναι η κεντρική πλατεία. «Για να καταλάβει κάποιος την φιλοσοφία του νόμου πρέπει να δούμε την ταΐστρα που έχει φτιάξει εδώ και καιρό ο δήμος Αγρινίου στην περιοχή του Αχελώου.

Ο Παναγιώτης Μαρνέζος

Εκεί διευκολύνουμε με πολλούς τρόπους εθελοντές να φροντίζουν και να ταΐζουν τα ζώα, άσχετα αν συχνά τα σκυλιά τα βλέπουμε να επανέρχονται κάποιες φορές στο Αγρίνιο. Είναι γνωστό ότι μπορούν να βρίσκουν συχνά τον δρόμο τους, ακόμη κι από πολύ μακρινές αποστάσεις… Ακόμη και στην ταΐστρα όμως ή στο καταφύγιο όταν λειτουργήσει, πρέπει μέσα σε 3 μήνες τα ζώα να ελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Μαρνέζος, αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ αν κάποιος δεν τσιπάρει το ζώο του, όπως το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται κι αν «έχασε» το ζώο του αλλά δεν το έψαξε ποτέ. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο δήμο Αγρινίου υπάρχουν δύο ειδικά σκάνερ για τα τσιπ που πρέπει να έχουν τα ζώα.

«Επαναλαμβάνω, ακόμη κι αν ένα ζώο πάει σε καταφύγιο γιατί έχει δαγκώσει άνθρωπο ή είναι επιθετικό, ακόμη κι αν έχει πάει για θεραπεία, θα πρέπει σε 3 μήνες να επανέλθει. Το πού θα επανέλθει ο νόμος δεν το ορίζει! Στα λίγα περιστατικά επίθεσης σκυλιών σε πολίτες πρέπει προοδευτικά να ξέρουμε κάθε αδέσποτο σε ποιον ανήκει πριν. Γι’ αυτό ο δήμος κάθε αδέσποτο το εμβολιάζει, το στειρώνει, το τσιπάρει, του κάνει αποπαρασίτωση και το εξετάζει με κτηνίατρο. Ό, τι επιβάλλεται να κάνει και ο πολίτης δηλαδή», εξηγεί ο κ. Μαρνέζος.

Τι είναι στα σχέδια και ποια η βοήθεια από την Πολιτεία

Σε ό, τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, κάθε άλλο παρά ικανοποίηση υπάρχει στο δήμο Αγρινίου για την βοήθεια η οποία παρέχεται από την Πολιτεία. «Κυριολεκτικά, έχουν αφήσει το φλέγον αυτό ζήτημα στους δήμους χωρίς πόρους και με τις τοπικές κοινωνίες να μαθαίνουν πράγματα που δεν ισχύουν, όπως χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν ποσά όπως 3.000 ευρώ για όλο τον χρόνο όταν τα έξοδα ενός δήμου σαν το Αγρίνιο αγγίζουν τα 70.000 ευρώ τον χρόνο, με τα ποσά μόνο για τροφές να ξεπερνούν τα 10-15 χιλιάδες ευρώ!», επισημαίνει ο κ. Μαρνέζος.

Ο ίδιος αρμόδιος αντιδήμαρχος πάντως δεν φαίνεται να πτοείται από όλα αυτά καθώς είναι κι ο ίδιος φιλόζωος (έχει και δικό του δεσποζόμενο ζώο) και είχε επικοινωνία με το δήμαρχο Αγρινίου για τέτοια ζητήματα πριν αναλάβει τον συγκεκριμένο τομέα. Οπότε μένει να φανεί τι μπορεί να κάνει ο δήμος Αγρινίου, ώστε τα ζώα να ζουν όχι αδέσποτα αλλά σε «φυσικό περιβάλλον».

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρνέζος, θα τρέξει το επόμενο διάστημα καμπάνια για να πειστούν οι πολίτες να μην αγοράζουν ζώα βιτρίνας αλλά να υιοθετούν αδέσποτα ζώα που έχουν ανάγκη, παράλληλα με οδηγίες για τις υποχρεώσεις που έχει κάθε πολίτης με ζώο συντροφιάς, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

«Είναι διαφορετικό να τσιπάρεις το ζώο σου και διαφορετικό να το δηλώνεις στον δήμο ώστε να μπορεί να το τσεκάρει. Θα προμηθευτούμε σύντομα μια ειδική πατέντα για 10 σημεία της πόλης, όπου είναι γνωστό ότι περνούν ή διαβιούν αδέσποτα στον αστικό ιστό, η οποία θα φροντίζει για να μένει καθαρή η πόλη και να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες και για τα ίδια τα ζώα», τονίζει ο αντιδήμαρχος, βάζοντας σε προτεραιότητα το καταφύγιο ζώων που έχει εγκριθεί ήδη από το «Φιλόδημος» και προβλέπει 40 θέσεις για ζώα.

Τις επόμενες μέρες, σημειωτέον, πρόκειται να ενισχύσει τις υπηρεσίες του δήμου και κτηνίατρος που έχει προσληφθεί για τον σκοπό αυτό. Οι πληροφορίες λένε ότι απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου, διότι είναι σαφές ότι με έναν ιδιώτη συνεργαζόμενο κτηνίατρο η δουλειά δεν μπορεί να έρθει σε πέρας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ξεκινά η μονάδα εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ