ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΠόλεμος στην Ουκρανία: Μαριούπολη «ώρα μηδέν» – Τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση και «σιγή» από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαριούπολη «ώρα μηδέν» – Τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση και «σιγή» από το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαριούπολη «ώρα μηδέν» – Τελεσίγραφο Μόσχας για παράδοση και «σιγή» από το Κίεβο

Τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία κλιμακώνει όλο και πιο έντονα τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

Σήμερα, 52η μέρα που οι εχθροπραξίες και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, η Μόσχα έδωσε αυστηρό τελεσίγραφο στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μαριούπολη και υπερασπίζονται το έδαφός της.

Το τελεσίγραφο τέθηκε σε ισχύ στις 6:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά μέχρι και τουλάχιστον δύο ώρες μετά δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια δραστηριότητα από την πλευρά της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είπε στης ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα «για να σώσουν τη ζωή τους».

Το ρωσικό τελεσίγραφο

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνμάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο συμπληρώνοντας ότι οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης -που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι- έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα Ουκρανών μαχητών παραμένει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη την Ουκρανία νωρίς το πρωί της Κυριακής, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

Πηγή: ethnos.gr

Δημήτρης Μητροπάνος: Δέκα χρόνια από τότε που σίγησε η αξεπέραστη φωνή του – Τι τον συνέδεε με το Αγρίνιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →