Πόλεμος Σουδάν: 7 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς στον Λευκό Νείλο

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον του χωριού αλ Κουτάινα, στην πολιτεία του Λευκού Νείλου, έκαναν γνωστό αγωνιστές για…

ssudan-conflict-peace-armed-forces

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον του χωριού αλ Κουτάινα, στην πολιτεία του Λευκού Νείλου, έκαναν γνωστό αγωνιστές για τη δημοκρατία στο Σουδάν, χώρα η οποία σπαράσσεται από τα μέσα του Απριλίου από ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε δυο στρατηγούς που διεκδικούν την εξουσία.

«Επτά πολίτες του χωριού αλ Κουτάινα σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας», τόνισε η «επιτροπή αντίστασης», τοπική οργάνωση η οποία συντονίζει την αλληλοβοήθεια ανάμεσα σε κατοίκους της κοινότητας, κάπου 75 χιλιόμετρα νότια της Χαρτούμ.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ξέσπασε την 15η Απριλίου κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους, σύμφωνα με —πολύ συντηρητική— εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED.

Χθες Κυριακή εξάλλου εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν κατηγόρησε τις ΔΤΥ ότι «πυρπόλησαν την ευαγγελική εκκλησία της Ουάντ Μαντάνι», στην πολιτεία Αλ Τζαζίρα (κεντροανατολικά), χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο πόλεμος που μαίνεται επί εννέα μήνες εξώθησε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο νοτιότερα, σε αυτή την αγροτική επαρχία όπου δεν είχαν εξαπλωθεί οι εχθροπραξίες μέχρι πρόσφατα.

Όμως το τελευταίο διάστημα οι παραστρατιωτικοί, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, προέλασαν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου που τη συνδέει με την Ουάντ Μαντάνι.

Τη 15η Δεκεμβρίου επιτέθηκαν στην Ουάντ Μαντάνι, αναγκάζοντας 300.000 ανθρώπους να φύγουν ξανά, προς τα ενδότερα της πολιτείας αλ Τζαζίρα, καθώς επίσης και προς τις γειτονικές πολιτείες Σενάρ και Γκανταρέφ.

Πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής, την IGAD, έχουν αποτύχει ανεξαιρέτως μέχρι τώρα.

Οι στρατηγοί Μπουρχάν και Ντάγκλο ήταν σύμμαχοι όταν προχώρησαν σε πραξικόπημα διώχνοντας τον Οκτώβριο του 2021 τους πολίτες από την κυβέρνηση, κλείνοντας τη διετή παρένθεση της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία.

Χωρίς καμιά τους να είναι σε θέση να πάρει στ’ αλήθεια το πάνω χέρι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, οι δυο πλευρές κάνουν σημειωτόν, παρά ταύτα δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να κάνουν παραχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο πεδίο, οι ΔΤΥ μοιάζουν πάντως να κερδίζουν εδάφη, καταβάλλοντας την αδύναμη αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων. Ελέγχουν πλέον τους δρόμους του Χαρτούμ, σχεδόν όλη την αχανή δυτική περιοχή Νταρφούρ κι έχουν διεισδύσει στην πολιτεία αλ Τζαζίρα, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP