Ποιος είπε ότι στο Αγρίνιο δεν γίνονται πράγματα;
Δεν είναι και πολλοί εκείνοι που θεωρούν το Αγρίνιο μια «ζωντανή» πόλη. Βέβαια, συχνά, όταν εξαπολύεται η γνωστή μομφή κατά της...ζωντάνιας του μάλλον οι περισσότεροι έχουν κατά νου τα μπαράκια, την εστίαση και γενικά ότι γεμίζει με ξένο κόσμο. Με φοιτητές, με τουρίστες, με περαστικούς και εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν εννοούν όσοι υποστηρίζουν ότι το Αγρίνιο είναι «πεθαμένο» ότι δεν έχει καλλιτεχνική ή πνευματική ζωή. Ότι δεν συμβαίνουν πράγματα. Και μόνο κινηματογραφικά και θεατρικά άλλες πόλεις δεν κάνουν ούτε τα μισά.
Συμβαίνουν πράγματα στους τομείς αυτούς και μάλιστα δυσανάλογα πολλά σε σχέση με την οικονομική και δημογραφική τάση, συνολικά του Δήμου.
Για παράδειγμα, το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο του Αγρινίου έδιναν συναυλία τα «Υπόγεια Ρεύματα» στις Καπναποθήκες Παπαστράτου και την ίδια στιγμή είχε εγκαίνια το Φεστιβάλ Φωτόπολις (Photopolis), κάτι που δεν μπορείς να το βρεις σε πολλές πόλεις.
Και κάτι που -με εξαίρεση έναν συνάνθρωπο από την Άρτα που δεν μπορούσε με τίποτε τον χώρο των εγκαινίων, με αποτέλεσμα να σιχτιρίζει στο facebook την ώρα και την στιγμή που ήρθε και τα υπόλοιπα σημεία της έκθεσης ήταν ανοιχτά μέχρι 20.30 μόνο, ακριβώς λόγω εγκαινίων(!)-έφερε και επισκέπτες και έναν γνήσια καλλιτεχνικό και δημιουργικό αέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση και το Φεστιβάλ βρέθηκε ένας γνωστός γκαλερίστας και φιλότεχνος ο Χοσεΐνι Φαρμάνι, δημιουργικός διευθυντής, επιμελητής εκθέσεων, ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος Lucie κι όταν ρωτήθηκε για όσα είδε ανέφερε ότι το Αγρίνιο είναι μια όμορφη πόλη με δυνατότητες και θα τον ενδιέφερε να κάνει στο μέλλον κάποια έκθεση ή κάποιο εικαστικό γεγονός.
Μην ξεχνάμε ότι σε ένα μήνα και κάτι θα γίνει στο Αγρίνιο το δεύτερο TEDx, κάτι το οποίο είναι πολύ μακριά από τα σχέδια άλλων πόλεων ακόμη και μεγαλύτερων από το Αγρίνιο. «Τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με πολλά ενδιαφέροντα, οι 50 εθελοντές που τρέχουν για το TEDx και μόνο, αποδεικνύουν ότι αν θες να βρεις πράγματα μπορείς», λένε κάποιοι από τους εμπλεκόμενους.
Ίσως μερικά μαθήματα συνολικής αυτοπεποίθησης θα ήταν επιβεβλημένα για την περιοχή...
Εφημερίδα «Συνείδηση»