ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ ΠΟΕ – ΟΤΑ για την πρακτική δικηγορικών γραφείων: Ωθούν εργαζόμενους σε διεκδικήσεις που δεν αξίζουν

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ για την πρακτική δικηγορικών γραφείων: Ωθούν εργαζόμενους σε διεκδικήσεις που δεν αξίζουν

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ για την πρακτική δικηγορικών γραφείων: Ωθούν εργαζόμενους σε διεκδικήσεις που δεν αξίζουν

Ζήτημα έχει θέσει η ΠΟΕ – ΟΤΑ για την ενέργεια δικηγορικών γραφείων σε όλη την χώρα, τα οποία προτρέπουν υπαλλήλους στην Αυτοδιοίκηση να προβούν σε κατάθεση αιτήσεων μη παραγραφής αξιώσεων μισθολογικών αυξήσεων που απορρέουν από το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016-2017.

Εν ολίγοις να κυνηγήσουν οι υπάλληλοι κάποια χρήματα που δεν είχαν αποδοθεί βάσει κλιμακίων την συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ , η συγκεκριμένη προτροπή αποτελεί πρωτοβουλία των Δικηγορικών Γραφείων που θεώρησαν πως με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί ένας νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών που όλοι γνωρίζουμε ότι κατά βάση θα είναι «αδιέξοδες», χρονοβόρες και πολυδάπανες.

«Ως Ομοσπονδία δεν θελήσαμε εκείνη τη στιγμή να παίξουμε το παιχνίδι των Δικηγορικών Γραφείων διαφημίζοντας ουσιαστικά την προτροπή τους» εξήγησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Επισήμανε μάλιστα ότι για παρόμοιες διεκδικήσεις στο παρελθόν, μόνιμοι υπάλληλοι που προσέφυγαν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία δεν δικαιώθηκε σχεδόν κανείς ενώ για τους «ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους» υπήρξαν θετικές δικαστικές αποφάσεις μόνο στις περιπτώσεις που οι Διοικήσεις των Δήμων δεν άσκησαν εφέσεις είχαν τελικά θετικό αποτέλεσμα. Κι αυτό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλοί να μπλέκουν σε δικαστικές διαδικασίες χωρίς όφελος τελικά και έχοντας κάνει έξοδα.

Θύμιος Κομματάς: «Είναι 360 ευρώ μικτά, τα έξοδα θα είναι περισσότερα»

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο Θύμιος Κομματάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το φαινόμενο υπάρχει και στην Αιτωλοακαρνανία και ο σύλλογος έχει ήδη εξηγήσει στους υπαλλήλους στην περιοχή πως προσεγγίζει το ζήτημα.

«Έχουμε και στην περιοχή μας ανάλογες προτροπές από δικηγορική γραφεία προς συναδέλφους. Αυτό που κάναμε εμείς ως σύλλογος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας ήταν να σταματήσουμε με αίτησή μας, για λογαριασμό όλων των υπαλλήλων, την παραγραφή αξιώσεων, ώστε να γλιτώσουν την άμεση εμπλοκή, προκαταβολές κλπ. Έτσι μέχρι το τέλος του 2023 όποιος εργαζόμενος θέλει να διεκδικήσει τα χρήματά αυτά από το κράτος μπορεί να το κάνει. Όμως πρέπει να ξέρουν οι υπάλληλοι ότι αυτά που ακούγονται για 4.000 ευρώ που μπορεί να πάρουν πίσω, ισχύουν μόνο για τους δικαστικούς υπαλλήλους, όχι για τους δημοτικούς. Στη δική μας περίπτωση τα χρήματα, εάν κι εφόσον κάποιος τα πάρει κι αν δεν υπάρξει έφεση από τον εκάστοτε ΟΤΑ, μιλάμε για 360 ευρώ μικτά για όλο το διάστημα που προβλέπεται και μάλλον κάτι τέτοιο δεν συμφέρει από την στιγμή που θα χρειαστεί να έχεις νομική συνδρομή κι έξοδα. Άλλωστε, όπως έχουμε εξηγήσει στους συναδέλφους εκεί έγκειται και το όλο ζήτημα για τα δικηγορικά γραφεία», εξηγεί ο κ. Κομματάς. Όπως τονίζει, «γίνεται και μια παρανόηση ότι η άρση παραγραφής είναι πενταετής ενώ στην πραγματικότητα είναι διετής, φτάνει μέχρι το 2020 κι εμείς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θα θέλαμε οι συνάδελφοι να μπλέξουν σε μια διαδικασία που ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Απλά βοηθάμε όποιον θέλει να κάνει τις κινήσεις που κρίνει σωστές».

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά με όσα προτρέπουν τους εργαζόμενους να πράξουν κάποια δικηγορικά γραφεία αναφέροντας:
«Καμιά μισθολογική διεκδίκηση δεν είχε θετική κατάληξη από Εφετεία και Άρειο Πάγο. Η αίτηση άρσης παραγραφής για οικονομικές-μισθολογικές αξιώσεις εργαζομένων εφόσον κατατεθεί, αναστέλλει την παραγραφή των αξιώσεων η οποία είναι διετής. Η αίτηση άρσης παραγραφής από μόνη της δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Δίνει μόνο την δυνατότητα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να κατατεθεί αγωγή διεκδίκησης του ποσού και πέραν της περιόδου παραγραφής.

Η αίτηση άρσης της παραγραφής κατατίθεται κατά κανόνα στο φορέα μισθοδοσίας του εργαζόμενου. Για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν οργανικά στο Δήμο καταθέτουν την αίτηση στο Δήμο. Όσοι ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου καταθέτουν αντίστοιχα την αίτηση στο Νομικό Πρόσωπο που ανήκουν.

Η δικαστική διεκδίκηση οικονομικών ζητημάτων που αφορούν κυρίως ανισότητες και αδικίες που εκουσίως θέσπισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, είναι ατομικό δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και ουδείς μπορεί να του το στερήσει. Όμως, η συλλογική δράση πρέπει να στοχεύει στην μαζική συνδικαλιστική αντίδραση διεκδίκησης και αποκατάστασης των μισθολογικών ανισοτήτων που εκουσίως και στοχευμένα οι κυβερνήσεις προωθούν.

Συνάδελφοι, διεκδικούμε:

1. Επαναφορά με νομοθετική ρύθμιση της μισθολογικής ωρίμανσης των ετών 2016-2017 και των αυξήσεων που απορρέουν έως σήμερα.

2. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αρθεί άμεσα ο μισθολογικός και εργασιακός ρατσισμός που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Νέο μισθολόγιο με αυξήσεις κλιμακωτά από το μισθό του νεοεισερχόμενου εργαζόμενου στην κατώτερη μισθολογική βαθμίδα.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) «μοιράζει» διπλούς και τριπλούς μισθούς ως BONOUS σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) πολιτεύεται με την λογική του «επιδόματος» και της «πολιτικής αρπαχτής» αδιαφορώντας για τα αυτονόητα θεσμικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση που παλιότερα εξαπέλυε «μύδρους» κατά της επιδοματικής πολιτικής και των παροχών επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένων διχαστική και ρουσφετολογική μισθολογική πολιτική που εάν μη τι άλλο είναι πολιτικά εξοργιστική.

Η κυβέρνηση, θεσμικά στο σύνολό της, αλλά και οι εκπρόσωποί της που την περίοδο αυτή περιοδεύουν ενόψει εκλογών, θα πρέπει να απαντήσουν με ξεκάθαρο τρόπο στα λογικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων. Γιατί σε αυτή την ζωή και οι κρίνοντες κρίνονται».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κωστής Χατζηδάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: Θα είναι σημαντική και θα στηρίζει τους εργαζόμενους

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ