ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠοδηλατική υπερμαραθώνια διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό το Αγρίνιο

Ποδηλατική υπερμαραθώνια διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό το Αγρίνιο

 Θα συμμετάσχουν ερασιτέχνες ποδηλάτες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας

To Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014 διοργανώνεται υπερμαραθώνια ποδηλατική διαδρομή (Brevet) 200 χλμ. (207 χλμ. η πραγματική διανυθείσα απόσταση) με αφετηρία και τερματισμό το Αγρίνιο. Η εκκίνηση θα γίνει στις 07:30 το πρωί και ο τερματισμός μέχρι τις 21:00 το βράδυ, στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Η πορεία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής: Aγρίνιο-Νεάπολη-Σπολάιτα-Γέφυρα Ματσουκίου-Καστράκι-Μπαμπαλιό-Βαρετάδα-Σαρδίνια-Αμφιλοχία-Τρύφος-Κατούνα-Αετός-Αρχοντοχώρι-Αστακός-Λεσίνι-Πεντάλοφο-Παλαιομάνινα-Ρίγανη-Γουριώτισσα-Καλύβια-Αγρίνιο.

Επίσημοι διοργανωτές της διαδρομής είναι η Ποδηλατική Λέσχη Θέρμου (Thermo Randonneurs) καθώς και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Θέρμου με υποστηρικτή τον Ερασιτέχνη Παναιτωλικό.

Στο Αγρίνιο πρώτη φορά διεξάγεται υπερμαραθώνια ποδηλατική διαδρομή και, ένας εκ των διοργανωτών, ο Δημήτρης Φάββας, μιλά στην “Σ” για το εγχείρημα αυτό.

Από το 2010 η διεξαγωγή του υπερμαραθώνιου γινόταν στο Θέρμο και από το 2015 το Brevet Αγρινίου θα διοργανώνεται από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου και σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Η διεξαγωγή του υπερμαραθώνιου θα είναι σε ετήσια βάση και σκοπός μας είναι να γίνει θεσμός.”

Αυτό που τον “κέρδισε” αλλά και η πηγή έμπνευσης για την διοργάνωση, καθώς και τον σχεδιασμό της διαδρομής του ποδηλατικού εγχειρήματος, αποτελεί η αγάπη για το ποδήλατο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : “Ασχολούμαι 14 χρόνια ερασιτεχνικά με την ποδηλασία αλλά αυτό που με κέρδισε ήταν ο μεγάλος πυρήνας-παρέας που ασχολούνται με τις μεγάλες διαδρομές τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Θέρμο, Μεσολόγγι και Αστακό. Η έμπνευση για τον σχεδιασμό της διαδρομής αποτελεί η πληθώρα των διαδρομών στην Αιτωλοακαρνανία.”

Για κάποιον που θέλει να συμμετάσχει μας λέει ότι “δεν ενδείκνυται για αρχάριους σε καμία περίπτωση αλλά και για όσους έχουν μικρή ενασχόληση με το ποδήλατο. Θα πρέπει σταδιακά να προπονείται κάποιος ώστε να φτάσει σε σημείο να ανεβάζει τις χιλιομετρικές του αποδόσεις και επιδόσεις. Μια σημαντική παράμετρος για να τερματίσει κάποιος σε brevet είναι ο ρυθμός-ταχύτητα ο οποίος θα πρέπει να προσαρμόζεται αυστηρά στα προσωπικά του όρια.

Αναφορικά με την συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ποδηλατών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ο Δημήτρης Φάββας, δήλωσε πως “έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ερασιτέχνες-ποδηλάτες από περιοχές όπως Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αστακός, Άρτα, Αθήνα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εύβοια, Χίος, Λαμία, Θήβα και Τύρναβο.”

Οι υπερμαραθώνιες ποδηλατικές εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε κάθε ερασιτέχνη ποδηλάτη και οι συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών χρειάζονται γονική συναίνεση καθώς και υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα.

Για την συγκεκριμένη ποδηλατική διαδρομή των 207 χιλιομέτρων ανέφερε : “Το ποδήλατο είναι το καλύτερο μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας και το κυριότερο είναι ότι από ένα σημείο και μετά γνωρίζεις μακρινά και άγνωστα μέρη στην Αιτωλοακαρνανία.”

Να σημειωθεί πως απαγορεύονται οχήματα συνοδείας καθώς και η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας κατά το μήκος της διαδρομής. Η υποστήριξη επιτρέπεται μόνο στα σημεία ελέγχου. Οποιαδήποτε παραβίαση επιφέρει αποκλεισμό και αν υπάρχουν οχήματα συνοδείας θα πρέπει να ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Το ανάγλυφο της διαδρομής για τους συμμετέχοντες συνδυάζει πράσινο και μπλε, τόσο από λίμνες όπως η Τεχνητή λίμνη Καστρακίου, Τεχνητή λίμνη Στράτου, Οζερός όσο και μεγάλα τμήματα δίπλα σε θάλασσα όπως ο Αμβρακικός κόλπος και το Ιόνιο Πέλαγος αλλά και τον Αχελώο προς το τέλος της διαδρομής (Γέφυρα Ιόνιας Οδού μετά την Παλαιομάνινα και την Γέφυρα στον Άγιο Γεώργιο).

Τα δύο σημεία ελέγχου εξάλλου, βρίσκονται σε δύο σημαντικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις, την Αμφιλοχία και τον Αστακό.

Η μέγιστη χρονική διάρκεια (όριο) των Brevets είναι ανάλογη των αποστάσεων και τα 200χλμ της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής, πρέπει να καλυφθούν από τους ερασιτέχνες-ποδηλάτες σε χρονικό διάστημα 13:30 ωρών.

Οι αθλητές πρέπει να τερματίζουν μέσα στα χρονικά όρια που αναγράφονται στην κάρτα διαδρομής. Σε περίπτωση που φτάσουν νωρίτερα, ο χρόνος που θα αναγράφεται είναι το άνοιγμα του τερματισμού (το ίδιο ισχύει και για τα κοντρόλ). Εάν ωστόσο φτάσουν μετά το όριο του κλεισίματος αποκλείονται. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φτάσει σε σημείο ελέγχου εκτός χρονικού ορίου εξαιτίας απρόβλεπτων συνθηκών (για παράδειγμα αν έχει κλείσει κάποιος δρόμος ή έχει σταματήσει για να βοηθήσει σε κάποιο ατύχημα) η διοργανώτρια αρχή μπορεί να του επιτρέψει να συνεχίσει με την προϋπόθεση μέχρι το επόμενο (ή τα δύο επόμενα) κοντρόλ να φτάσει εντός χρόνου.

Κακή φυσική κατάσταση του αθλητή ή του εξοπλισμού του αλλά και απρόβλεπτες συνθήκες όπως πείνα, κούραση και νύστα δεν ευσταθούν ως λόγοι για να δοθεί άδεια ώστε να συνεχίσει. Σε τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν τερματίσει ο αθλητής θεωρείται άκυρος.

Τα Βrevets είναι μια δοκιμασία του σώματος και του πνεύματος και κάθε αθλητής οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ώστε να λάβει μέρος. Σε περίπτωση που κάποιος εγκαταλείψει, η διοργανώτρια αρχή δεν έχει υποχρέωση να τον μεταφέρει κάπου.
Επειδή οι διαδρομές είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ευθύνη του κάθε αθλητή είναι να έχει τέτοιου είδους συμπεριφορά που να τιμά τον ίδιο, αλλά και το αθλητικό πνεύμα που διέπει τις διοργανώσεις.

Το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, είμαστε μαζί τους και στηρίζουμε όλοι την προσπάθεια των ποδηλατών, χειροκροτούμε και ενθαρρύνουμε το εγχείρημά τους και βοηθάμε άμεσα, εφόσον παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη!

Ο πλήρης χάρτης της υπερμαραθώνιας ποδηλατικής διαδρομής έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και την διεύθυνση : http://www.mapmyride.com/routes/view/355376865

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr