ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠνίγηκαν πάλι καλλιέργειες στην Λυσιμαχεία

Πνίγηκαν πάλι καλλιέργειες στην Λυσιμαχεία

 Ουδείς έχει δώσει σημασία στο νέο Σχέδιο Υδάτινων Πόρων που προβλέπει την συγκρότηση επιτροπής ανά περιοχή, κάτι που θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην επίλυση πολλών θεμάτων

Πνίγηκαν πάλι καλλιέργειες

στην Λυσιμαχεία

Μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις η περιοχή παραμένει κάτω από τη στάθμη των υδάτων

Εξακολουθούν να παραμένουν «πνιγμένοι» και ξεχασμένοι στην τύχη τους οι κάτοικοι περιμετρικά της λίμνης Λυσιμαχείας, σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έγιναν αιτία να πλημμυρίσει η περιοχή. Οι έντονες βροχοπτώσεις τις προηγούμενης εβδομάδας ήταν αρκετές για να ανέβει η στάθμη της λίμνης σε επίπεδα που άλλες φορές δεν έφτανε ούτε τον Δεκέμβριο και αφού είχαν προηγηθεί όλες οι βροχές του φθινοπώρου. Οι κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν κάθε υπεύθυνο, ανήσυχοι για το τι θα συμβεί όταν οι βροχές πιάσουν για τα καλά, καθώς υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να καταστραφούν κηπευτικά αλλά και εγκαταστάσεις οικόσιτων ζώων. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βέβαια πρόσφατο, αφού τα σχεδόν 3.000 στρέμματα περιμετρικά της λίμνης «βουλιάζουν» κυριολεκτικά μετά από κάθε καταιγίδα.

Οι κάτοικοι ζητούν να ανοίξει η διώρυγα Δ20, η οποία είχε σοβαρότατες βλάβες που όμως επισκευάστηκαν πρόσφατα. Αν και είναι λειτουργικά έτοιμη, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία εξαιτίας αντιδράσεων ατόμων από την ευρύτερη περιοχή, όπως καταγγέλλουν. Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Σ» μας ανέφεραν ότι υπάρχουν βλάβες και στο θυρόφραγμα στην περιοχή του Νεοχωρίου. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Αγγελοκάστρου και των Καλυβίων, όπου καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκια πνίγηκαν μετά από τις πρόσφατες δυνατές βροχές.

Το όλο ζήτημα όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ, έχει ζητήσει επισήμως την μικρή διώρυγα Δ28, η οποία είναι βοηθητική της Δ20, για χρονικό διάστημα έξι μηνών έως ότου κατασκευάσει την παράκαμψή της. Ο λόγος είναι ότι το υπάρχον τμήμα της Δ28 πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την συνέχιση των έργων της κατασκευής της Ιόνιας Οδού.

Η Διεύθυνση Υδάτων, επισήμως απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της Δ28 αν δεν μπει νερό στην Δ20. Σύμφωνα με πληροφορίες και δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί η ΤΕΡΝΑ δεν έχει απαντήσει απολύτως τίποτε μέχρι στιγμής. Λογικό όμως είναι να πράξει ό,τι χρειαστεί, ώστε η ίδια να προχωρήσει τα έργα στην Ιόνια Οδό, κάτι που θα τύχει να εξυπηρετεί πιθανότατα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιμετρικά της Λυσιμαχείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση για τους κατοίκους στη περιοχή αυτή είναι απογοητευτική εδώ και χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Εφετείο υπόθεση για μήνυση που είχε γίνει προ πενταετίας για τον ίδιο λόγο, επειδή ιδιοκτήτης στην παραλίμνια περιοχή του Δοκιμίου – Αγγελοκάστρου, υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες του.

Βέβαια, ατόπημα στην όλη υπόθεση είναι ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί με το νέο σχέδιο υδάτινων πόρων, το οποίο προβλέπει την συγκρότηση επιτροπής υδάτων σε κάθε «διαμέρισμα»- περιοχή, κάτι που στην περιοχή μας δεν έχει γίνει. Η συγκρότηση τέτοιας επιτροπής θα βελτιώσει την κατάσταση ουσιαστικά και θα εξομαλύνει τις τριβές μεταξύ των υπηρεσιών και των κατοίκων της περιοχής περιμετρικά της Λυσιμαχείας, με αυτούς της περιοχής του Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου, καθώς τα μέλη που θα την συγκροτούν θα προέρχονται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λ.π. και θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr