ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕυσυνείδηταΠληρωμές στα έργα τέλη Γενάρη και με τροπολογία

Πληρωμές στα έργα τέλη Γενάρη και με τροπολογία

Πληρωμές στα έργα τέλη Γενάρη και με τροπολογία

Πληρωμές στα έργα τέλη Γενάρη και με τροπολογία

Σε εξόφληση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 των λογαριασμών των χρηματοδοτούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων, την πληρωμή Αναδόχων Δημοσίων Συμβάσεων χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ, χωρίς ισχύον κατά το χρόνο πληρωμής αποδεικτικό φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον μέχρι την 31.12.2021 έχει υποβληθεί στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία η αίτηση της υπηρεσίας που εκτελεί το έργο, συνοδευόμενη από το σύνολο των απαιτούμενων και ισχυόντων κατά το χρόνο υποβολής δικαιολογητικών πληρωμής.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση πληρωμών σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο.

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και στους αυτοδιοικητικούς για την πορεία των ενταγμένων έργων των δήμων και των περιφερειών.

Με δεδομένα ότι διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους όπου έχουν συσσωρευθεί, όπως συνήθως, πολλές υποχρεώσεις και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται το τελευταίο 12μηνο,

με ιδιαίτερη ένταση δε το πιο πρόσφατο διάστημα, ενώ ακόμη δεν έχουν καθορισθεί συντελεστές αναθεώρησης που θα ενσωματώνουν και αποζημιώνουν για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων, οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται (χωρίς δική τους ευθύνη)

μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει (μισθοδοσίες, Δώρο Χριστουγέννων, προμηθευτές, υπεργολάβους, φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές).

Σύμφωνα με την επιστολή οι εταιρείες ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την έναρξη του νέου έτους.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η «επιδερμική» συντήρηση των δρόμων και η κλιματική αλλαγή

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ