ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΠλεύρης: Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες

Πλεύρης: Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες

Πλεύρης: Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες

«Δεν εξετάζουμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron – Τι είπε για τα μονοκλωνικά και τα αντιικά χάπια

Για τον υποχρεωτιμκό εμβολιασμό, το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 και τα μέτρα που έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron, μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση, οι πολίτες θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, δεν θα έχει πρόστιμο.

Για τις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα, ο κ. Πλεύρης είπε:

«Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό.

Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

O υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους κάτω των 60.

Για την πορεία της μετάλλαξης Omicron, ο κ. Πλεύρης είπε πως είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι’ αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».

Ακόμη, υπενθύμισε πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Για τα νέα μέτρα

Σε ερώτηση για πιθανή χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα. Αυτή είναι η βούλησή μας».

Εκτίμησε ακόμη πως τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της Omicron, προσθέτοντας πως στην κοινότητα τα κρούσματα της μετάλλαξης αυτής ανέρχονται σε 90%, ενώ στις νοσηλείες είναι μισό – μισό με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τα μονοκλωνικά και τα αντιικά φάρμακα, ο κ. Πλεύρης είπε:

«Τα μονοκλωνικά απευθύνονταν στη Δέλτα, τα κόψαμε γιατί είχαν πολύ μικροτερη επιτυχία στην Omicron.

Περιμένουμε να παραλάβουμε χάπια τον Φεβρουαριο, αυτά της Pfizer καλύπτον την Omicron και τα 5.700 της Merck καλύπτουν Δέλτα και Omicron.

Για τα χάπια της Merck, όποιοι τα πάρουν, υπογράφουν για συναίνεση, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη έγκριση από τον ΕΜΑ».

protothema.gr

Κορονοϊός: Ελπίδα για αποκλιμάκωση αλλά μεγάλη προσοχή, λένε οι ειδικοί

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →