Πλατυγιάλι - mega project - Γ.Τριανταφυλλάκης: «Είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή»

Πλατυγιάλι: Στις Στρατηγικές Επενδύσεις οδεύει το mega project. Σε διαβούλευση στο Εnterprise Greece η επένδυση άνω του μισού δισ. ευρώ για τουριστικό λιμένα mega yachts. Γ. Τριανταφυλλάκης: «Είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή»

Πλατυγιάλι: Στις Στρατηγικές Επενδύσεις οδεύει το mega project - Γ.Τριανταφυλλάκης: «Είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή»

Πλατυγιάλι: Στις Στρατηγικές Επενδύσεις οδεύει το mega project. Σε διαβούλευση στο Εnterprise Greece η επένδυση άνω του μισού δισ. ευρώ για τουριστικό λιμένα mega yachts. Γ. Τριανταφυλλάκης: «Είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Έως τις 25 Φεβρουαρίου, θα είναι «ανοιχτή» η δημόσια διαβούλευση στο enterprisegreece.gov.gr, με στόχο την υπαγωγή στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, για ένα μεγάλο project στον Αστακό που αφορά στη «Μετατροπή του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts – Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών», της εταιρείας ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Πλατυγιάλι, που κυοφορείται εδώ και περίπου ένα χρόνο σε θεωρητικό επίπεδο, γίνεται πλέον χειροπιαστό, καθώς η αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν έρθει σε συμφωνίες με τις τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, ιδιοκτήτριες του λιμανιού στο Πλατυγιάλι και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επένδυση. Όπως έχει γίνει γνωστό και στο παρελθόν ο επενδυτής είναι ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών και προσώπων που αποτελείται από στελέχη – μετόχους της Archirodon (όχι όμως ως εταιρεία), την A1 Yacht Trade (επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης γιοτ) και επενδυτικό fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προτεινόμενη επένδυση αφορά στην ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.

Ο φορέας της επένδυσης σκοπεύει να υλοποιήσει στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου τη μεγαλύτερη μαρίνα φιλοξενίας Mega Yachts της Μεσογείου και με την επένδυση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Φορέας της Επένδυσης είναι η εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ η οποία αιτείται ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1αβ), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 40 εκ. Ευρώ (€524εκ) ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, 1.150 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Επίσης, αιτείται να λάβει το κίνητρο χωροθέτησης του άρθρου 7 του Ν.4864/2021 σκοπεύοντας στην αξιοποίηση του ακινήτου με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του χωρικού εργαλείου «ΕΣΧΑΣΕ», το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021 επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, το κίνητρο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου του άρθρου 5 του Ν. 4864/2021, και το κίνητρο βοηθητικών και συνοδών έργων του άρθρου 6 του Ν. 4864/2021.

Γ. Τριανταφυλλάκης για Πλατυγιάλι: «Είναι αυτό που θέλουμε για την περιοχή»

«Θα είναι η μεγαλύτερη μαρίνα mega yacht της Μεσογείου και θα συνεισφέρει στην τοπική αγορά, στην Αιτωλοακαρνανία, την Δυτική Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην χώρα μας» τονίζει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Ως «ημέρα γιορτής» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, με αφορμή το γεγονός ότι τέθηκε σε διαβούλευση στο επενδυτικό project για το Πλατυγιάλι, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου μιλώντας στη «Σ» για το project επεσήμανε: «ουσιαστικά θα έχουμε παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών. Η ίδια η εταιρεία, η Αστακός Τέρμιναλ, κατέθεσε το φάκελο. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ο επενδυτικός φάκελος της μετατροπής του λιμένα σε τουριστικό λιμένα έχει κατατεθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Είναι σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες, μέχρι και 25/02 και ο καθένας που έχει έννομο συμφέρον θα μπορεί να υποβάλλει τις προτάσεις του. Νομίζω πως είναι επένδυση που την περιμένουν όλοι στην περιοχή και όλοι έχουν στο μυαλό τους τι θέλουν για την περιοχή.

Η προτεινόμενη επένδυση αφορά 1.797 στρέμματα στην υφιστάμενη περιοχή της βιομηχανικής περιοχής. Ο φορέας της επένδυσης θα είναι η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ και έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, διότι υπάρχει όριο τα 40 εκατ. ευρώ και απ’ ό,τι συζητιέται η επένδυση αυτή είναι πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο στρατηγικό φάκελο έχουν κατατεθεί μελέτες και προμελέτες. Υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα με τις αδειοδοτήσεις, καθώς θα πρέπει να αλλάξει η χρήση του λιμανιού. Είναι μια υποχρέωση του φορέα, αλλά έχει δεσμευτεί και το υπουργείο γι’ αυτό και θεωρώ πως θα βρεθεί βιώσιμη λύση, για να προχωρήσει πολύ γρήγορα η επένδυση αυτή.

Θα είναι η μεγαλύτερη μαρίνα mega yacht της Μεσογείου και θα συνεισφέρει στην τοπική αγορά, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τη Δυτική Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην χώρα μας. Θα είναι ένας προορισμός πολύ σημαντικός και ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ σαν τοπική κοινωνία.

Είναι στο περιβάλλον και τον άξονα τον τουριστικό, που η περιοχή επιθυμούμε να προσανατολιστεί. Είναι μια μέρα γιορτής και χαράς για τους δημότες της περιοχής, αλλά και όλους τους δημότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών έχει πουληθεί. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες από δω και πέρα είναι να παίξουν ρόλο, αν φυσικά το επιθυμούν στο επενδυτικό σχέδιο.

Χρονοδιαγράμματα για τέτοιου βεληνεκούς επενδύσεις είναι δύσκολο να προσδιορίσεις. Υπάρχουν αδειοδοτήσεις που θα πρέπει να βγουν, συνεπώς χρειάζεται συνέργεια τόσο του ιδιωτικού κλάδου που θα ασχοληθεί με την επένδυση, όσο και των υπουργείων. Θα πρέπει να τρέξουμε και εμείς όπου μπορούμε και σαν Δήμος Ξηρομέρου και σαν τοπική κοινωνία, ώστε να είμαστε καταλύτες για την εξέλιξη. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό και στις συναντήσεις μας με το υπουργείο και στις συναντήσεις μας με το φορέα που διαχειρίζεται την επένδυση.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Στρατηγικών Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος πίστεψε πολύ στο συγκεκριμένο project από την αρχή. Είχαμε σειρά διαβουλεύσεων για αρκετό χρονικό διάστημα. Είναι ένας άνθρωπος προσιτός και αποτελεσματικός. Είναι ένας άνθρωπος που με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα τον έχει ανάγκη και η κεντρική εξουσία και εμείς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Γλέντησαν με την ψυχή τους οι εργαζόμενοι των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας (εικόνες)