Πλάτανος: Το χωριό - έκπληξη της ορεινής Ναυπακτίας

Υπέροχες εικόνες από την περιοχή με τους φιλόξενους ανθρώπους

platanos

Στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, είναι χτισμένο σε υψόμετρο μόλις 850 μέτρων και απαντά με σθένος σε όλους εκείνους που αγνοούν την ύπαρξή του.

Το χωριό παίρνει την ονομασία του από τον τεράστιο πλάτανο που υπήρχε στο παρελθόν στη θέση Μεγάλη Βρύση, ενώ βρίσκεται κάτω από ένα υπέροχο, πυκνοφυτεμένο από έλατα, κρανιές και κέδρα, δάσος. Ο Πλάτανος λοιπόν είναι ένα σπουδαίο χωριό με φιλόξενους ανθρώπους, που μόνον υπέροχες εικόνες μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένας ναός σπάνιας δομικής τέχνης με δύο πυργωτά καμπαναριά, με εντυπωσιακές εικόνες και κειμήλια, χτισμένος από το 1846.

Τα σπίτια, πέτρινα στην πλειονότητά τους με κεραμιδένιες στέγες, πυκνοκτισμένα, με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Πέτρινα επίσης και πεντακάθαρα είναι τα πανέμορφα στενά σοκάκια του, που οδηγούν τους επισκέπτες στα ενδότερα του χωριού για μια πιο ουσιαστική γνωριμία μαζί του.

Περπατώντας τα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μερικά από τα παλαιότερα κτίσματα όπως τα Ροντηραίικα (1847), του Μαργαρίτη (1850), του Αγγελάκη (1850), μα και το σχολικό κτίριο και τον υγειονομικό σταθμό του χωριού.

Πηγή: newsbomb.gr