ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΖωη & ΥγειαΠλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από υγειονομικούς: Αντιμέτωποι ακόμη και με απόταξη – Απολύσεις με… fast track διαδικασίες

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από υγειονομικούς: Αντιμέτωποι ακόμη και με απόταξη – Απολύσεις με… fast track διαδικασίες

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από υγειονομικούς: Αντιμέτωποι ακόμη και με απόταξη – Απολύσεις με… fast track διαδικασίες

Σφίγγει ο κλοιός για τους υγειονομικούς που είτε χρησιμοποιούν είτε εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά προτεραιότητα θα εξετάζονται οι επίορκοι από τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Σε αυστηρές κυρώσεις στους επίορκους υγειονομικούς που εκδίδουν ή κάνουν χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόησης για να ξεφύγουν της υποχρέωσης τους να κάνουν το εμβόλιο, προχωρά η κυβέρνηση.

Οι επίορκοι που εκδίδουν ή χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με την απόταξη τους από την υπηρεσία, προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (Παραπολιτικά fm 90,1).

«Αυτή η συζήτηση είναι σχεδόν δεδομένη. Με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία αν αποδειχθούν όλα αυτά πρέπει κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και εννοείται από εκεί και πέρα πρέπει να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

«Συναγερμός» για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Η αγωνία για το ενδεχόμενο αυτά τα παραβατικά φαινόμενα να έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που αποκαλύφθηκαν, σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σε μια στιγμή που γίνεται αγώνας δρόμου για να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» οι… «λαθροχειρίες» από τους ίδιους τους λειτουργούς του χώρου της υγείας, στέλνει λάθος μήνυμα και δίνει τροφή στο «κίνημα» των αντιεμβολιαστών, με αρνητικές συνέπειες για το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Το μέτρο της απόλυσης των επίορκων το έβαλε πρώτος ο υπουργός Υγείας, ενώ χθες (08.09.2021) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον Alpha, έκανε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο: Πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά περιστατικό και πειθαρχικές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την πιο σκληρή ποινή, που είναι η απόλυση όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία» τόνισε με έμφαση.


Fast track εξέταση από τα Πειθαρχικά Συμβούλια
«Η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα» ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απολύσεις θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς τα πειθαρχικά συμβούλια θα λάβουν εντολή να τρέχουν κατά προτεραιότητα αυτές τις υποθέσεις.

Παρέμβαση εισαγγελέα ακόμη και μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα
Η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί του θέματος. Μετά τις αποκαλύψεις για τα «μαϊμού» πιστοποιητικά, υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών ανά τη χώρα – ακόμη και να παρεμβαίνουν εντός των εμβολιαστικών κέντρων – ώστε να αποτρέπουν παρανομίες που θέτουν σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Το ενδεχόμενο τα περιστατικά να μην είναι μεμονωμένα αλλά να υπάρχει κύκλωμα παράνομης δράσης, προκαλεί συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα με εντολή του υπουργού Υγείας όλοι οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών καλούνται να κάνουν ενδελεχείς εσωτερικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παρανομία να ζητούν αμέσως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Και διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες
Παράλληλα με την τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα.

Πέρα από όποιες άλλες κυρώσεις επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ: α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επιπλέον προβλέπεται ακόμα η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στον εργοδότη που απασχολεί ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό και έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ.

Τα ίδια ώρα, πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον: Καταγγελία αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

Πηγή: newsit.gr

Μαρία Σάκκαρη – Καρολίνα Πλίσκοβα 2-0: Σαν «σίφουνας» στους «4» του US Open

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ