ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΠιστοποίηση πυρασφάλειας: Ελάχιστα σχολεία έχουν

Πιστοποίηση πυρασφάλειας: Ελάχιστα σχολεία έχουν

Πιστοποίηση πυρασφάλειας: Ελάχιστα σχολεία έχουν

Πιστοποίηση πυρασφάλειας: Ελάχιστα σχολεία έχουν όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» η χρηματοδότηση για ανάδοχο που θα κάνει τον έλεγχο στα σχολεία του Αγρινίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά το τραγικό συμβάν στις Σέρρες και την απώλεια της ζωής ενός μικρού μαθητή από έκρηξη στο λεβητοστάσιο σχολείου, ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της πυρασφάλειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την χώρα.

Και όσο κι αν φαίνεται ακατανόητο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την εποχή που τα σχολεία δεν ήταν στην αρμοδιότητα των δήμων, υπήρχε κι εξακολουθεί να υπάρχει οξύτατο ζήτημα ελλιπέστατων μέτρων πυρασφάλειας και κυρίως πιστοποίησης από αρμόδιο φορέα για τα σχολεία. Και είναι ελληνικό φαινόμενο το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια θεωρούνταν κάτι φυσιολογικό τα σχολεία απλώς και μόνο να αναγομώνουν τους πυροσβεστήρες τους και μάλιστα όχι όλα σε αρκετές πόλεις.

Πως ανακινήθηκε το ζήτημα

Από την στιγμή του τραγικού συμβάντος στις Σέρρες κι αφού το υπουργείο Παιδείας έθεσε τους διευθυντές προ των ευθυνών τους, υπήρξε ένας γραφειοκρατικός «οργασμός» από πλευράς των σχολείων με τον οποίων ζητούνταν η κινητοποίηση των φορέων. Στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα για παράδειγμα, υπήρξε μια πρώτη κινητοποίηση η οποία αφορούσε στην Πάτρα με αυστηρότατους ελέγχους στα σχολεία, που όμως δεν έχει πάει ακόμη ως διαταγή και στις Πυροσβεστικές των Περιφερειακών Ενοτήτων και των άλλων δήμων. Τα αποτελέσματα όμως ήταν τόσο σημαντικά που θορύβησαν τις αρχές και μάλιστα προκάλεσαν σοβαρό θέμα στην αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς  η δημοτική παράταξη ” Ώρα Πατρών” κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή Πελετίδη για στρουθοκαμηλισμό επισημαίνοντας ότι ήρθε στο φως της δημοσιότητας επίσημο έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδος από όπου αποδεικνύεται ότι το 80% των σχολείων που ελέγχθηκαν δεν πληρούν τους όρους πυρασφάλειας, ενώ ήδη σε έξι από αυτά έχουν καταλογιστεί τα πρώτα πρόστιμα!
“Το προηγούμενο διάστημα και σε ανύποπτο χρόνο η δημοτική αρχή απαντούσε καθησυχαστικά μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, ότι όλα βαίνουν ομαλά και ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις και ο κ. Πελετίδης σε προηγούμενες δηλώσεις του ήταν σκληρά επικριτικός σχετικά με το ατύχημα που έγινε στις Σέρρες θρηνώντας ένα μικρό παιδί, ένα μαθητή. Αποτελεί υπόδειγμα υποκρισίας και θράσους να κατηγορείς άλλους χωρίς ωστόσο να έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα σχολεία της περιοχής σου που κατά το νόμο είσαι υπεύθυνος», ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων.

Τι συμβαίνει στο Αγρίνιο: Αναγόμωση στους πυροσβεστήρες μέχρι στιγμής…

eystratios-petrakis
Ο Στράτος Πετράκης

Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο πατρινό,αλλά αφορά και στο Αγρίνιο όπως και στην πλειοψηφία των σχολείων στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου αντιπύραρχος Στράτος Πετράκης εξηγεί ότι οι έλεγχοι που έγιναν δεν ήταν στο Αγρίνιο σε πρώτη φάση. «Δεν έχει έρθει σήμα/διαταγή για μαζικούς και λεπτομερείς ελέγχους στα σχολεία της δικής μας δικαιοδοσίας μέχρι στιγμής, αλλά όταν αυτό συμβεί θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την έρευνα που πρέπει και να αποδώσουμε ακόμη και τα πρόστιμα που προβλέπονται. Όμως, είναι γεγονός ότι τα παλιότερα σχολικά κτίρια δεν έχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό που έχουν τα νεότερα και μόνο οι λεπτομερείς έλεγχοι θα δείξουν πού υπάρχει καταλληλότητα και πού όχι», επισημαίνει.

Ο Χρήστος Ζαρκαβέλης

Η «Συνείδηση» απευθύνθηκε και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τη λειτουργία των σχολείων κ. Χρήστο Ζαρκαβέλη ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος με δικά του έξοδα κάθε χρόνο αναθέτει σε ιδιώτη την αναγόμωση και τη σωστή λειτουργία των πυροσβεστήρων μέσα στα σχολικά κτίρια εκδίδοντας ένα πιστοποιητικό ότι όλα έχουν γίνει με ασφάλεια. «Η συνολική πιστοποίηση όμως της πυρασφάλειας ενός δημόσιου κτιρίου εξετάζει πολλές διαφορετικές παραμέτρους και για το λόγο αυτό απαιτείται χρηματοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες συμπληρωματικές και άλλες μελέτες. Πρέπει να οριστεί ανάδοχος που θα εκδώσει πιστοποιήσεις συνολικά και για τα 170 περίπου σχολικά κτίρια που είναι στην δικαιοδοσία του δήμου Αγρινίου», εξηγεί.

Σύμφωνα με πηγές της «Σ» πάντως, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου βρήκαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για τους ΟΤΑ και προχώρησαν μέχρι και την δημοσίευση της προκήρυξης για το έργο του ελέγχου πυρασφάλειας των σχολείων του δήμου, με τον ανάδοχο να αναμένεται σε σχετικά σύντομο διάστημα.

Το ανησυχητικό της υπόθεσης-και δείγμα ότι τα πάντα στην χώρα γινόταν για πολλά χρόνια με… ευχές- είναι ότι από τα σχολικά κτίρια που έχουν γίνει με σύγχρονες προδιαγραφές και άρα έχουν εξ ορισμού πιστοποίηση για πυρασφάλεια δεν είναι παρά 4-5 τα πιο πρόσφατα χρόνια. Τα υπόλοιπα 165 είναι παλιά και δεν ξέρουμε ακόμη αν πληρούν τα κριτήρια…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Πράσινα ταξί»: Διστακτική η επαρχία

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ