Πισωγύρισμα: Στα 11.223 ευρώ «έριξε» η πανδημία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία

Μεγέθη μνημονίου έφερε η πανδημία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Πισωγύρισμα. Στα 11.223 ευρώ «έριξε» η πανδημία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία

agora

Μεγέθη μνημονίου έφερε η πανδημία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Πισωγύρισμα. Στα 11.223 ευρώ «έριξε» η πανδημία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Κατά το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 8,7% στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία είναι η αξία του συνόλου αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα ως τελική αξία της παραγωγής χωρίς να υπολογιστεί η αξία αυτού που χρησιμοποιήσαμε για την παραγωγή.

Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να έχει μικρότερη μείωση στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, της τάξης του 6% και αυτό γιατί έχει μικρό μερίδιο στην οικονομία της ο τουρισμός, που το 2020 λόγω της πανδημίας δεν δούλεψε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης, όπου ο τουρισμός έχει μεγάλο μερίδιο στις οικονομίες τους.

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και τα στοιχεία για την εξέλιξη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το 2020 λοιπόν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην χώρα, λόγω της πανδημίας, παρουσίασε μείωση κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στα 15.427 ευρώ έναντι 17.101 ευρώ το 2019.

Και σε αυτή την περίπτωση η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να έχει μικρότερη μείωση από τον εθνικό μέσο όρο. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα  το 2020 μειώθηκε κατά 7,1% και ανήλθε στα 11.541 ευρώ.

Στο ναδίρ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2020 στα 11.223 ευρώ, ποσό που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση, από τότε που ξεκίνησε η κρίση των Μνημονίων στην Ελλάδα. Με εξαίρεση το 2018 και το 2019 καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώνεται στα συνεχώς και η πανδημία το επανέφερε στα επίπεδα του 2017 (11.205 ευρώ), κοντά δηλαδή στη χειρότερη επίδοση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι προφανές ότι το «αποτύπωμα» της πανδημίας, όπως και σε όλη τη χώρα, ήταν «βαρύ» για τα εισοδήματα. Ωστόσο στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, που διαχρονικά συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων περιοχών της χώρας, η πανδημία έφερε την επιστροφή στις χειρότερες επιδόσεις των μνημονιακών χρόνων.

Μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε Αχαΐα και Ηλεία

Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας είναι αξιοσημείωτο ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία σημείωσε μικρότερη μείωση 4,9% για την ακρίβεια από αυτήν που κατέγραψαν Αχαΐα και Ηλεία. Συγκεκριμένα στην Αχαΐα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 12.370  ευρώ (έναντι 13.330 το 2019, μείωση 7,2%) και στην Ηλεία στα 10.680 (έναντι 11.478 το 2019, μείωση 6,9%). Προφανώς η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας εξηγείται από το μεγαλύτερο μερίδιο που έχει εκεί ο τουρισμός.

10η στην Ελλάδα η Δυτική Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα, παραμένει στις φτωχές περιφέρειας της χώρας, καθώς  κατατάσσεται δέκατη μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών, αφήνοντας πίσω της το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και την Ήπειρο.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Πισωγύρισμα: Στα 11.223 ευρώ «έριξε» η πανδημία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία Πισωγύρισμα: Στα 11.223 ευρώ «έριξε» η πανδημία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αιτωλοακαρνανία

«Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» με πολλή… ανασφάλεια – Ανησυχητικά ευρήματα