ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο“Πύρινος” λόγος από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών

“Πύρινος” λόγος από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Ο κ. Λεχουρίτης μιλά στην “Σ” για το Δημόσιο ΚΤΕΟ Αγρινίου, την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων, τον ΓΟΕΒ Αχελώου, την έκθεση ΕΛΑΙΑ 2014 και τον ΕΝΦΙΑ

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών σε συνέντευξη του στην “Σ” αναφέρεται σε φλέγοντα ζητήματα επικαιρότητας και μέσω των “καυτών” ερωτημάτων που θέτει ζητεί απαντήσεις από τους ιθύνοντες.

Το πρώτο θέμα που θίχτηκε αφορά την λειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ Αγρινίου,μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 18 Σεπτέμβρη, αφού δεν διενεργούνται πλέον τεχνικοί έλεγχοι παρά μόνο η έκδοση δελτίων καθώς και έκδοση ζυγολογίων για φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένααναφέρει: “Πως είναι δυνατόν να μην λειτουργούν τα κρατικά ΚΤΕΟ πάνω από ένα χρόνο και να υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι κάθονται και πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να λειτουργήσουν ας τα κλείσει και ας μετατάξει τους υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες. Άπτεται της αρμοδιότητας του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ο οποίος έπρεπε ήδη να έχει δρομολογήσει εξελίξεις λειτουργίας ή κλεισίματος των ΚΤΕΟ. Το να θεωρούμε ότι αναδιαρθρώνουμε την δημόσια διοίκηση και να μην λειτουργεί το ΚΤΕΟ φέρει την τεράστια ευθύνη του Περιφερειάρχη. Αν η κυβέρνηση δεν του δίνει τα απαραίτητα κονδύλια να βγει και να ενημερώσει τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί δεν λειτουργούν τα δημόσια ΚΤΕΟ. Έχει τεράστια ευθύνη ως Περιφερειάρχης να αναλάβει πρωτοβουλίες για το τι θα γίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτές τις συνθήκες. Απάντηση επίσημη δεν έχουμε πάρει από την Περιφέρεια αν και προκάλεσα, μέσω δημοσιεύματος για το θέμα. Θεωρώ ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει.“

Ένα άλλο μείζον θέμα που αφορά την αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων τα οποία είναι “ελεύθερα” και τις υπηρεσίες των Δήμων της περιοχής, ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ ανέφερε πως “υπάρχουν υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης οι οποίες είναι σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ώστε να συγκεντρωθούν αυτές οι υπηρεσίες σε ένα δημόσιο χώρο. Υπάρχει το παλαιό νοσοκομείο που μπορεί να το πάρει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και να στεγάσει τις υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και του Δήμου Αγρινίου. Αν έχουμε ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια και νοικιάζουμε δαπανώντας δημόσιο χρήμα πως είναι δυνατόν να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας ; Αν περιμένουμε από την τρόικα και τον Φούχτελ οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε είναι κρίμα και άδικο να μην δίνουμε λύση ενώ μπορούμε και αυτό σημαίνει ότι κάποιους εξυπηρετούμε. Ποιους όμως κ. Κατσιφάρα;” διερωτάται ο κ. Λεχουρίτης και συνεχίζει “τους ιδιώτες ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας ή το Δημόσιο συμφέρον;“

Σχετικά με την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών που ανήκουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναφέρει πως “ είδα στην έκθεση ΕΛΑΙΑ 2014 γεωπόνο του Δήμου Αγρινίου, αντί να είναι στα χωράφια και να δίνει οδηγίες στους παραγωγούς και τους αγρότες, να βρίσκεται στην έκθεση ΕΛΑΙΑ 2014 και να κάνει τι; Τον κλητήρα; Τον διαμορφωτή της έκθεσης; Έπρεπε να πάει γεωπόνος να πάει να φτιάξει το περίπτερο της έκθεσης; Αντί να ασχολείται με το αντίκειμενό του ασχολείται με άλλα θέματα όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται άλλοι υπάλληλοι,άλλων κατηγοριών και όχι πτυχιούχοι κτηνίατροι και γεωπόνοι.

Αναφορικά με το ΓΟΕΒ Αγρινίου τόνισε: “Μετά από δική μας παρέμβαση αλλά και επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό διορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο στον ΓΟΕΒ Αχελώος όμως κάποιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, ορισμένοι τεχνικοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, λύση δεν έχει δρομολογηθεί και παράλληλα έμαθα ότι εκχωρήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 120.000 ευρώ στον ΤΟΕΒ Νεοχωρίου και δόθηκαν, αντί να πάνε στον ΓΟΕΒ Αχελώου. Αντί να δοθούν στον ΓΟΕΒ Αχελώου τα πήρε ο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου κάνοντας μελέτη για δικά του έργα. Αντί να βγάλουμε από το αδιέξοδο έναν φορέα που χρωστάει περίπου 2.000.000 ευρώ δίνουμε χρήματα για άλλο σκοπό σε άλλους ΤΟΕΒ και επί της ουσίας παραμένει το πρόβλημα άλυτο και δεν πρόκειται να δοθεί ποτέ λύση. Κάνω έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου, προς τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, προς την Αντιπεριφεριάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταρακά το ποσό των 120.000 ευρώ ή θα το δώσει στο ΓΟΕΒ να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν ή να το απαιτήσουν να επιστραφεί και να πάει στα κρατικά ταμεία. Οι κακοδιοικήσεις δεν έκαναν τις διαδικασίες για να πάρουν τα οφειλόμενα με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Αν θέλουν να κάνουν πολιτική οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ για ψηφοθηρικούς λόγους και δεν εισπράττουν τα οφειλόμενα από τους παραγωγούς θέτουν θέμα ελέγχου.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε “ότι είναι παράνομος και καταχρηστικός διότι δημιουργήθηκε στην κατεύθυνση της τιμωρίας του ελληνικού λαού επειδή δεν αποδεχτήκαμε τον ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας) , δεν αποδεχτήκαμε ως κοινωνία τον ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, το γνωστό και ώς “χαράτσι” η Κυβέρνηση εφαρμόζει τον ΕΝΦΙΑ. Αυτή η λογική έχει δημιουργήσει προβληματισμό στον κόσμο και πρόβλημα στα ταμεία του Δημοσίου, διότι αδυνατεί να πληρώσει αφού ακόμα πληρώνει τον φόρο εισοδήματος 2014.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε “στο πόδι” τον ΕΝΦΙΑ με άδικες χρεώσεις. Η αντισυνταγματικότητα είναι στο βαθμό όπως και σε άλλες περιπτώσεις (ΕΕΤΗΔΕ και ΔΕΗ).

Μέσω της ΔΕΗ ο φορολογούμενος πληρώνει το τέλος ακίνητης περιουσίας, δηλαδή για το ίδιο ακίνητο πληρώνει ο πολίτης δύο φορές και ΕΝΦΙΑ και τέλος ακίνητης περιουσίας στον ΤΑΠ. Αν έρθει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ζητήσει φόρο επί της ακίνητης περιουσίας πρέπει να τον πληρώσουμε; Οι πολίτες πρέπει να κάνουν ένσταση για τον ΕΝΦΙΑ , ξεκίνησε την διαδικασία το ΙΝ.ΚΑ με νομικούς συμβούλους να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) για την αντισυνταγματικότητα. Δεν αφήνουμε την υπόθεση όπως και τα φοροεισπρακτικά μέτρα που είναι άδικα και καταχρηστικά.”

Για την μείωση στον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε ότι “θα γλιτώνουμε 100 στον τόνο πετρελαίου, αντί να πληρώνουμε 1150 ευρώ θα πληρώνουμε 1050 ευρώ! Θα σωθούμε με τα 100 ευρώ; Σε αυτή την κατεύθυνση που κινείται η κυβέρνηση πάλι ο κόσμος δεν θα βάλει πετρέλαιο θέρμανσης διότι η τιμή είναι υψηλή. Παρότι ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι ενάντια στην επιδοματική πολιτική, παρόλα αυτά την εφήρμοσε πέρυσι σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην παταχθεί η λαθρεμπορία στα καύσιμα, δεν ωφελήθηκε το Δημόσιο με είσπραξη γιατί μειώθηκε η κατανάλωση, έκλεισαν 1200 πρατήρια καυσίμων σε όλη την επικράτεια , με το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια θα μπορούσε να μηδενιστεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολυεθνικές εταιρείες καυσίμων είναι αυτές που διαφεντεύουν μαζί με τους τραπεζίτες το όλο σύστημα παγκοσμίως. Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την σωτηρία του ελληνικού λαού και όχι την εξαθλίωση πρέπει να αναμορφώσει την κοινωνική της πολιτική και να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο.”

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr