ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠοιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις από το νέο έτος;

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις από το νέο έτος;

Επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις από το νέο έτος;

Χ. Παπαϊωάννου, δικηγόρος: «Όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη μπορεί να χάσει το σπίτι του»

 

Μόνο μέσω του νόμου Κατσέλη θα προστατεύεται από 1/1/2015 η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανείων τους, με αποτέλεσμα να κρίνονται από την τράπεζα ως «μη συνεργάσιμοι». Αυτό γιατί από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα τίθεται σε ισχύ ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που ψηφίστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό τον κώδικα θα παρέχονται κάποιες ευκολίες σε όσους δανειολήπτες κρίνονται «συνεργάσιμοι» από την τράπεζα, ενώ θα της δίνεται η δυνατότητα να προβεί σε κατασχέσεις ακινήτων (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας) ή ακόμη και μετοχών επιχειρήσεων που κρίνονται επίσης ως «μη συνεργάσιμες»! Μοναδική εξαίρεση όσοι έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση βάσει του νόμου Κατσέλη και προστατεύονται από τις κατασχέσεις.

Έντονη φημολογία έχει δημιουργηθεί με αφορμή την ισχύ του Κώδικα Δεοντολογίας από το νέο χρόνο και για πιθανές τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη, καθώς πλέον είναι και ο μοναδικός που «βάζει φρένο» σε ενδεχόμενες κατασχέσεις ακινήτων «μη συνεργάσιμων» δανειοληπτών. Κάποιες από αυτές τις τροποποιήσεις λοιπόν που ενδέχεται να τεθούν προς ψήφιση για το νόμο Κατσέλη, είναι οι:

Α) Να προστατεύεται η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη αλλά να ρευστοποιείται η υπόλοιπη περιουσία του.

Β) Αντί της καταβολής του 10% της δόσης του δανείου έτσι ώστε αυτό να παραμένει ενήμερο, να απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον του 25% της δόσης.

Γ) Η υποβολή της αιτήσεως να γίνεται στα πέντε χρόνια από τη μεταβίβαση του ακινήτου, αντί των τριών χρόνων που ήταν μέχρι σήμερα.

Δ) Όλες οι αιτήσεις να φύγουν από τοπικά ειρηνοδικεία και να μεταφερθούν σε κεντρικά μεγάλων πόλεων και να επαναπροσδιοριστούν μέχρι το 2017.

Για το ενδεχόμενο των παραπάνω τροποποιήσεων στο νόμο Κατσέλη, αλλά και το τι θα πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, μίλησε στη «Σ» ο δικηγόρος κ. Χριστόφορος Παπαϊωάννου:

«Αυτές είναι οι τροποποιήσεις ακούγονται για το νόμο Κατσέλη, χωρίς να έχει ψηφιστεί κάτι. Υπάρχει όμως κάτι αρκετά επικίνδυνο και είναι αυτός ο λεγόμενος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2014 και θα εφαρμοστεί από 1/1/2015.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όσους θα πάνε να διαπραγματευτούν το δάνειό τους με βάση αυτό τον κώδικα. Θα πρέπει να πάνε μαζί με άτομο που θα γνωρίζει το νόμο. Για μένα υπάρχει η αρχή της ισότητας των όπλων. Πως θα καθίσει λοιπόν ένας δανειολήπτης που αμείβεται με 500-600 ευρώ αυτή τη στιγμή, απέναντι στην τράπεζα να διαπραγματευτεί το δάνειό του; Είναι αδύνατον…

Αυτός ο κώδικας αναφέρει κάποια «μπόνους» που μπορεί να δώσει στους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Δηλαδή κάποια παράταση αποπληρωμής μέσω της οποία παρατείνεται το δάνειο και κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι ή για κάποιο χρονικό διάστημα να πληρώνει ο δανειολήπτης μόνο τους τόκους. Αν όμως ο συνεργάσιμος για κάποιο λόγο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και κριθεί μη συνεργάσιμος απ’ την τράπεζα, τότε δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία!

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μέσω αυτής της τροποποίησης δίνεται η δυνατότητα στην τράπεζα να πάρει στα χέρια της μέχρι και μετοχές μιας επιχείρησης την οποία κρίνει μη συνεργάσιμη. Ο κώδικας δεοντολογίας αφορά τους «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες που δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Όποιος έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, τουλάχιστον προς το παρών δεν κινδυνεύει. Όποιος δεν έχει υπαχθεί ακόμα στο νόμο Κατσέλη, μπορεί να κριθεί από την τράπεζα ως μη συνεργάσιμος και να χάσει το σπίτι του. Όσοι δεν έχουν ακόμη δικαστική απόφαση μέσω του νόμου Κατσέλη θα πρέπει να σπεύσουν ή να έρθουν σε διαπραγμάτευση με την τράπεζα έχοντας μαζί τους ένα πρόσωπο που να γνωρίζει. Είτε ένα δικηγόρο, είτε έναν οικονομολόγο.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών αναφέρει κάποιους τύπους βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων. Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αναφέρονται κάποια αρκετά ανησυχητικά πράγματα, μεταξύ των οποίων η εθελοντική παράδοση ανυπόθηκου ακινήτου, δηλαδή δίνω το σπίτι μου. Η μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, δηλαδή παραχωρώ την πρώτη μου κατοικία και συνεχίζω να μένω μέσα πληρώνοντας ενοίκιο και η μεταβίβαση του ακινήτου απευθείας στην τράπεζα για ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας. Δηλαδή δίνω την περιουσία μου στην τράπεζα και παίρνω ένα στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας για να μένω κάπου. Καταστροφή…

Με βάση τη φημολογία που υπάρχει για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας, δεν τολμούν να προβούν σε απευθείας κατάργηση του νόμου γιατί θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Προσπαθούν όμως να δυσκολέψουν την ένταξη των δανειοληπτών στο νόμο και σταδιακά σε βάθος χρόνου ίσως και να τον κάνουν εντελώς ανίσχυρο».

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr