Πετροχώρι Θέρμου: Η τέχνη του Αργαλειού από την κυρία Χρυσούλα (vid)

Η τέχνη του Αργαλειού από την κυρία Χρυσούλα στο Πετροχώρι Θέρμου!
Η τέχνη του Αργαλειού από την κυρία Χρυσούλα στο Πετροχώρι Θέρμου!

Στο γραφικό Πετροχώρι της Αιτωλοακαρνανίας, είχαμε την τιμή να συναντήσουμε την εξαιρετική κυρία Χρυσούλα, μια γυναίκα 85 ετών γεμάτη αγάπη και αφοσίωση στις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου της. Μας υποδέχθηκε με θερμότητα στον ακόμη ζεστό χώρο του σπιτικού της, όπου μας πρόσφερε ένα αυθεντικό γεύμα που ετοίμαζαν τα παλιά χρόνια, χρησιμοποιώντας απλά υλικά από την κουζίνα της.

Μας έφτιαξε τηγανίτες, το αγαπημένο φαγητό των παλαιών γενεών, με την τεχνική και την προσοχή που μόνο η εμπειρία της μπορεί να προσφέρει. Η γεύση ήταν απλά αξεπέραστη, και συνόδευσε την κουβέντα μας για την παλιά εποχή και τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού.

Στη συνέχεια, μας πήγε σε έναν χώρο γεμάτο ιστορία και τέχνη, εκεί όπου είχε τον αργαλειό της. Μας εξήγησε την τεχνική της υφαντουργίας, την οποία είχε μάθει από τις αδερφές της. Μας μίλησε για τον αργαλειό ως τον καρπό πολλών γενεών εργασίας και δημιουργίας. Τα προϊόντα της χειροτεχνίας της ήταν υπέροχα, και μας έδειξε με υπερηφάνεια τις καταξιωμένες δημιουργίες της.

Δυστυχώς, όπως μας ανέφερε, ο αργαλειός της είναι πλέον ο τελευταίος που λειτουργεί στο χωριό. Οι νέες γενιές δεν ενδιαφέρονται πλέον για αυτή την παράδοση, και οι παραδοσιακές χειροτεχνίες συχνά ξεχνιούνται. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την κυρία Χρυσούλα και πολλούς άλλους όμοιους της γενιάς της.

Θυμάται τα παλιά χρόνια, όταν οι γυναίκες του χωριού έπαιρναν τα μαλλιά από τα πρόβατα και τα μετέτρεπαν σε κλωστές για να υφάνουν όμορφα ρούχα και υφαντά είδη. Η υφαντουργία αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής τους και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Τώρα, μετά από δεκαετίες εργασίας στον αργαλειό, η κυρία Χρυσούλα σκέφτεται να προσφέρει τον αργαλειό της στο τοπικό μουσείο, ώστε η τέχνη και η ιστορία του να μείνουν ζωντανές για τις μελλοντικές γενεές.

Αυτή η γενναιόδωρη πράξη αντικατοπτρίζει την αγάπη και την αφοσίωσή της προς την κοινότητα της, και αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα προς τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Είναι μια όμορφη ιστορία που μας υπενθυμίζει τη σημασία της συντήρησης των παραδόσεων και της συνοχής στην κοινότητα.

Επιμέλεια: ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φοντάνα Ντι Τρέβι: Τέλος τα κέρματα στο σιντριβάνι, λόγω... υπερτουρισμού!

Οι τουρίστες δεν θα μπορούν, πλέον, να ρίχνουν κέρματα στη γνωστή Φοντάνα Ντι Τρέβι

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η 104χρονη γιαγιά Ρίνα από τα Άγραφα διηγείται την ζωή της: Φτώχεια, αγώνας και 9 παιδιά

104 χρόνια σοφίας: Η γιαγιά Ρίνα από τα Άγραφα διηγείται τη ζωή της!