ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΠετρέλαιο θέρμανσης: «Έκρηξη» κατά 40% στη ζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία 

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Έκρηξη» κατά 40% στη ζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία 

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Έκρηξη» κατά 40% στη ζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία 

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Έκρηξη» κατά 40% στη ζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως καταγράφεται ζήτηση ρεκόρ για την εποχή, λόγω της επικείμενης αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7,5 λεπτά, μετά την παύση της «έκπτωσης» των διυλιστηρίων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μέχρι το πολύ και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα τεθεί και στην Αιτωλοακαρνανία η αύξηση των 7,5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό γιατί από σήμερα  λήγει η περίοδος της έκπτωσης των 7 περίπου λεπτών που κάνουν τα διυλιστήρια, μετά τη σχετική παράταση που είχε δοθεί.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης τις επόμενες ημέρες θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, αν και αρκετοί  ήδη είχαν κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό και ήδη γέμισαν τις δεξαμενές τους.

Φέτος η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρσι αυξήθηκε κατά 40% κυρίως κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από την στιγμή που ξεκίνησε η διάθεσή του στην αγορά (14/10).

Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που ενώ προμηθεύτηκαν το πετρέλαιο ενδιαφέρονται για το επίδομα θέρμανσης και ζητούν καθοδήγηση από τους πρατηριούχους. Ωστόσο μπορούν μόνοι τους ή μέσω λογιστή και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr να ελέγξουν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και αν ναι να συμπληρώσουν την αντίστοιχη πλατφόρμα για να το εισπράξουν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνάνας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για το πετρέλαιο θέρμανσης και έδωσε τις βασικές οδηγίες για το επίδομα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κακούρης τόνισε: «με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα διυλιστήρια λήγει η παράταση του «δώρου» των 7,5 λεπτών στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που είχαν κάνει τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες και αφορούσε άμεσα ως τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές. Θα δούμε το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,30 περίπου λεπτά το λίτρο που πωλούνταν μέχρι και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να καταγράφει άνοδο. Η αύξηση θα φανεί στο νομό ανάλογα με τα αποθέματα του εκάστοτε πρατηριούχου, δηλαδή θα φανεί μέσα σε διάστημα 4 ημερών, περίπου δηλαδή μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Υπήρξε μεγάλη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης τις τελευταίες ημέρες στην Αιτωλοακαρνανία, διότι ο κόσμος γνώριζε για την αύξηση αυτή. Η διάθεση πετρελαίου ξεκίνησε από τις 14/10 και παρά τον καλό καιρό που είχαμε αυτό το διάστημα καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Συγκριτικά με πέρυσι η αύξηση της ζήτησης ήταν κατά 40%.

Δεδομένου πως οι καταναλωτές προμηθεύονταν πετρέλαιο θέρμανσης ή και γέμιζαν τις δεξαμενές τους μετά τα πρώτα κρύα, μετά τις 15/11 δηλαδή, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Εκτίμηση για τις τιμές μπορούμε να κάνουμε πλέον μόνο για την τρέχουσα κάθε φορά εβδομάδα, αν και ήδη γνωρίζουμε σε γενικό πλαίσιο πως οι τιμές θα είμαι σταθερές σ’ αυτό το επίπεδο καταγράφοντας όμως και μικρή άνοδο. Αυτό όμως ισχύει για τις επόμενες 10 περίπου ημέρες».

Για το επίδομα θέρμανσης ο κ. Κακούρης δήλωσε:

Ο Δημοσθένης Κακούρης

«μέχρι και το τέλος του μήνα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο σύστημα για να δουν αν είναι ή όχι δικαιούχοι του επιδόματος. Όποιος προμηθευτεί πετρέλαιο ως το τέλος του μήνα θα εισπράξει μέσα στον Δεκέμβριο τα χρήματα του επιδόματος, διαφορετικά θα δει τα χρήματα από τον Ιανουάριο και έπειτα, ανάλογα δηλαδή πότε θα κάνει την αίτηση του επιδόματος.

Πρέπει ο καταναλωτής ή μέσω λογιστή ή μόνος του και μέσω του taxis και της ειδικής πλατφόρμας για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης να υποβάλλει αίτηση και κυρίως να χρησιμοποιήσει τον ίδιο αριθμό παροχής ρεύματος με αυτόν που έχει συμπληρώσει το πρατήριο από το οποίο προμηθεύτηκε το πετρέλαιο, όπως επίσης και το ίδιο ΑΦΜ. Αν συμπληρώσει αυτά τα στοιχεία σωστά θα λάβει το επίδομά του, αν φυσικά το δικαιούται».

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ από την Ελλάδα και στις αυξήσεις της βενζίνης

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. στη βενζίνη αλλά και στις περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ανεβαίνουν ευρωπαϊκά, καταφέρνει να σπάει και το ρεκόρ στο ύψος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής στη χώρα μας στο διάστημα 31 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου, οπότε και εκδηλώθηκε μία παράξενη… ευρωπαϊκή κούρσα ανόδου των τιμών της βενζίνης, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα η μέση αύξηση ήταν 0,057 ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου, όταν στο σύνολο της Ε.Ε. των 27 χωρών η μέση αύξηση ήταν 0,013 ευρώ ανά λίτρο.

Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολούθησαν η Ουγγαρία με τη βενζίνη να αυξάνεται κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, η Δανία ( + 0,041 ευρώ), η Σουηδία (+ 0,035 ευρώ), το Λουξεμβούργο (+ 0,032 ευρώ), η Κύπρος (+ 0,022 ευρώ) κ.ο.κ.

Έτσι, στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 7 Νοεμβρίου εκτινάχτηκε στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 10 Νοεμβρίου ανέβηκε κι άλλο, στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο. Και σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου (2,037 ευρώ ανά λίτρο) η μέση αύξηση είναι 0,078 ευρώ ανά λίτρο.

Το ντίζελ κίνησης

Σε αντίθεση με τις ανατιμήσεις της βενζίνης στο πετρέλαιο κίνησης οι τιμές για το δεκαήμερο (7 Νοεμβρίου – 31 Οκτωβρίου) μειώθηκαν. Με βάση τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής η μέση τιμή στην Ε.Ε. των 27 χωρών μειώθηκε κατά 0,023 ευρώ ανά λίτρο, και η μείωση στην τιμή του ντίζελ στην Ελλάδα ήταν κοντά στο μέσο όρο (-0,018 ευρώ ανά λίτρο).

Βέβαια σημειώθηκαν και μεγαλύτερες μειώσεις όπως στο Λουξεμβούργο (-0,15 ευρώ ανά λίτρο), στο Βέλγιο (-0,088), στην Πορτογαλία (-0,062 ευρώ), στην Ολλανδία (-0,059), στη Γερμανία (-0,044 ευρώ ανά λίτρο) κ.ο.κ.

Τα αίτια

Η ανάποδη τροχιά που κατέγραψαν οι τιμές των δύο καυσίμων στην Ε.Ε. δεν αποδίδονται σε πραγματικές μεταβολές ή σε αλλαγή δεδομένων της αγοράς πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η βενζίνη ανέβηκε τη στιγμή που η κατανάλωση της υποχωρεί πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο η ζήτηση υποχωρεί κατά περίπου 10% κάθε μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Οπότε η εξήγηση δίνεται μάλλον σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των traders στις χρηματιστηριακές αγορές των καύσιμων.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, οι προβλέψεις είναι οι τιμές να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στον Φεβρουάριο, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να παρουσιαστούν και ελλείψεις ντίζελ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: Εκτός επιδομάτων λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων!

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ