ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΠετρέλαιο: Η JP Morgan βλέπει κίνδυνο εκτόξευσης έως τα 380 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Η JP Morgan βλέπει κίνδυνο εκτόξευσης έως τα 380 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Η JP Morgan βλέπει κίνδυνο εκτόξευσης έως τα 380 δολάρια το βαρέλι

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν σε «στρατοσφαιρικά» επίπεδα εάν οι κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρώπης κατά της Ρωσίας την οδηγήσουν στο να επιβάλει περικοπές στην παραγωγή αργού ως αντίποινα, αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan.

Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν έναν περίπλοκο μηχανισμό προκειμένου να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στην πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, το Κρεμλίνο μπορεί να αντέξει οικονομικά ακόμη κι αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Μια περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες θα οδηγούσε τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο της μείωσης κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια θα μπορούσε να σημαίνει μια «στρατοσφαιρική» τιμή για το αργό στα 380 δολάρια, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία ίσως επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να απαντήσει μειώνοντας τις εξαγωγές ως αντίποινα», γράφουν οι αναλυτές. «Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι “υπέρ” για τη Ρωσία».

 

πηγή: https://www.kathimerini.gr/

 

 

Η «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ στα νέα μέλη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ