ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΠέθανε ο Βασίλης Κόκκινος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Πέθανε ο Βασίλης Κόκκινος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Πέθανε ο Βασίλης Κόκκινος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Βασίλης Κόκκινος, πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Ο Βασίλης Κόκκινος γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1956, μετά από διαγωνισμό. Το 1969 έγινε πρόεδρος Πρωτοδικών και το 1973 προήχθη στο βαθμό του Εφέτη. Έγινε Αρεοπαγίτης το 1979.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Παράλληλα με την πορεία του στο δικαστικό σώμα, ο Βασίλης Κόκκινος, από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος Ναυπλίου, όταν τον διόρισε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την πτώση της χούντας. Έμεινε σε θέση μέχρι τις εκλογές τον Απρίλιο του 1975.

Ο Άρειος Πάγος και το Ειδικό Δικαστήριο

Ήταν Ιούνιος του 1990 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφάσιζε να τοποθετήσει τον Βασίλη Κόκκινο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει σάλο, καθώς χαρακτηρίστηκε αντιδεοντολογική και ατυχής.

Βασίλης Κόκκινος, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μετά την επιλογή του αυτή, ο Βασίλης Κόκκινος έμεινε στην ιστορία ως ο πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης.

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τελικά αθωώθηκε και για τις τρεις (για την μία με ψήφους 7-6). Ο Βασίλης Κόκκινος μάλιστα ήταν εκείνος που συνέταξε το σκεπτικό της μειοψηφίας, που ζητούσε καταδίκη του τέως πρωθυπουργού. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε, συνέταξαν οι αρεοπαγίτες Πρόδρομος Ασημιάδης και Βασίλειος Λαμπρίδης.

newsit.gr

Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος Νομού Αιτωλ/νίας για το ζήτημα του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr