ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠερνάει το «τεστ» η Πυροσβεστική: Οι λιγότερες καμένες εκτάσεις της τετραετίας στην αντιπυρική περίοδο

Περνάει το «τεστ» η Πυροσβεστική: Οι λιγότερες καμένες εκτάσεις της τετραετίας στην αντιπυρική περίοδο

Περνάει το «τεστ» η Πυροσβεστική: Οι λιγότερες καμένες εκτάσεις της τετραετίας στην αντιπυρική περίοδο
  • Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάηκαν στην Αιτωλοακαρνανία 800 στρέμματα σε 440 συμβάντα αγροτοδασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, αριθμός που αποτελεί θετικό ρεκόρ τετραετίας

  • Ποιο είναι το μήνυμα του Διοικητή των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου Καλογερόπουλου

Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη και «κλείνει» επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η Διοίκηση των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Αιτωλοακαρνανίας είναι άκρως θετικά!

Οι αριθμοί δείχνουν υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας από τις υπηρεσίες του νομού, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συμβάντων που εκδηλώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν επιτυχημένο!

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας επελήφθησαν σε 440 φωτιές εν ύπαιθρο από τις οποίες κάηκαν περίπου 800 στρέμματα αγροτοδασικής, γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Το 2018 είχαν σημειωθεί 327 πυρκαγιές με τα ίδια χαρακτηριστικά όπου είχαν καεί 1.040 στρέμματα, το 2019 σημειώθηκαν 440 πυρκαγιές όπου κάηκαν 2.019 στρέμματα και πέρυσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αιτωλοακαρνανίας επελήφθησαν σε 465 πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν 1.324 στρέμματα. Τούτων δοθέντων φέτος υπήρξαν οι λιγότερες καμένες εκτάσεις της τελευταίας τετραετίας.

Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των μετώπων της φωτιάς που είχαν στην Αιτωλοακαρνανία και η κάθε υπηρεσία στην περιοχή ευθύνης της, συνέδραμαν και σε επτά ακόμη νομούς της χώρας!

«Οι 306 πυροσβέστες του νομού συνέδραμαν και σε 35 περιστατικά πυρκαγιών εκτός Αιτωλοακαρνανίας, σε επτά νομούς της χώρας. Συγκεκριμένα στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Μεσσηνία, την Κεφαλλήνια και την Φωκίδα» τόνισε ο Διοικητής των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καλογερόπουλος μιλώντας στη «Συνείδηση», συμπληρώνοντας: «η επίσημη λήξη της αντιπυρικής περιόδου είναι η 31η Οκτωβρίου. Στο διάστημα που απομένει μέχρι και τη λήξη της αντιπυρικής είμαστε επί ποδός γιατί πάντα υπάρχουν συμβάντα, στα οποία η πυροσβεστική πρέπει να παρέμβει άμεσα».

«Τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιάς προκλήθηκαν από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα…»

Ο κ. Καλογερόπουλος από την στιγμή που ανέλαβε έθεσε στόχους και τα πήρε τα όλα από την αρχή. Στο τέλος Ιανουαρίου σκοπός ήταν να καταγραφούν σε όλο το νομό που υπάρχουν προβλήματα, τι είδους προβλήματα είναι αυτά και που υπάρχουν δυσκολίες.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο είναι: “Το ακαθάριστο δασικό οδικό δίκτυο, το οποίο φροντίσαμε έγκυρα να το καταγράψουμε και να ενημερώσουμε τους αρμόδιους, ώστε να το ετοιμάσουν γρήγορα. Δεν είχαμε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά ξεπεράστηκαν αρκετά προβλήματα. Λειτουργήσαμε όμως προληπτικά ,όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου. Τέλος Απριλίου ως Διοίκηση του νομού βγάλαμε τρία ενημερωτικά δελτία Τύπου.

Επίσης, φροντίσαμε ώστε μέσω των δήμων και των τοπικών κοινοτήτων και ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και τι να προσέχουν κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά και το τι δεν πρέπει να κάνουν. Ενημερώθηκαν για τις ποινικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν, καθώς και το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς από την δική τους πλευρά. Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, φέτος θέσαμε σε γνώση των Εισαγγελικών Αρχών κάποιες συμπεριφορές, όσον αναφορά πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Οι συμπεριφορές αυτές ευτυχώς ήταν λίγες, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και όλα έγιναν έγκυρα, χωρίς ο κόσμος να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Από τα 440 περιστατικά πυρκαγιάς που υπήρξαν μέχρι και τώρα στο νομό τα περισσότερα προκλήθηκαν από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Οι αρχές σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να σκύψουν πάνω στο ζήτημα αυτό και με εποικοδομητικό διάλογο να το λύσουν. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πολλά χρόνια κα αποσπούν πυροσβεστικές δυνάμεις πολύ χρήσιμες για την αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο. Με επιμονή και τακτική και με σκοπό την πρόληψη πρέπει να ενεργούμε προς πάσα κατεύθυνση για το καλό του κοινωνικού συνόλου» ανέφερε ο κ. Κολογερόπουλος.

Αυτή την εποχή έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγκρότησης των συντονιστικών οργάνων από τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και από την Περιφέρεια, ώστε η εκάστοτε Π.Υ. του νομού να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους, να καταγράψει ποια προβλήματα υπάρχουν ανά τομέα και να τα θέσει υπόψη των αρμοδίων για να επιλυθούν έγκυρα, ανέφερε ο Διοικητής των πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε για ακόμη μια φορά πως η πρόληψη πρέπει να είναι στο μυαλό όλων, όπως επίσης υπενθύμισε ότι οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία ενεργούν προς πάσα κατεύθυνση για το καλό του κοινωνικού συνόλου και γι αυτό ζήτησε και την υποστήριξη των πολιτών.

«Ευχαριστώ όλους τους διοικητές των Π.Υ. του νομού και ιδίως τα στελέχη των ανακριτικών γραφείων, που απέδειξαν πως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι φαινόμενο και αν παρουσιαστεί, είτε αφορά πυρκαγιά, είτε πλημμύρα. Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία είναι πανταχού παρών και σε κάθε περίπτωση είμαστε δίπλα στον πολίτη, ώστε να σώσουμε την περιουσία του και να φροντίσουμε να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Το βασικότερο που πρέπει όλοι μας να έχουμε στο μυαλό μας είναι η πρόληψη» τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

Δεν θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η ακαδημαϊκή χρονιά για όλα τα ΑΕΙ – Τι θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr