Περιορισμένο ενδιαφέρον από τους Αιτωλοακαρνάνες για ασφάλειες αυτοκινήτων μικρότερες του εξαμήνου

Τι αναφέρει στη «Συνείδηση» ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε. Δημήτρης Κρέτσης

Περιορισμένο ενδιαφέρον από τους Αιτωλοακαρνάνες για ασφάλειες αυτοκινήτων μικρότερες του εξαμήνου

Περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" για ασφάλειες αυτοκινήτων μικρότερες του εξαμήνου. Οι μεταβιβάσεις οχημάτων σε ακινησία «έφεραν» στην τοπική αγορά την αναζήτηση βραχυπρόθεσμων ασφαλιστηρίων. Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε. Δημήτρης Κρέτσης.

Αρκετοί είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Αγρινιώτες που αναζητούν να ασφαλίσουν το όχημά τους για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τελικά διαπιστώνουν πως είναι κάπως «δύσκολο» και ότι αρκετές εταιρείες δεν διαθέτουν το προϊόν αυτό, ασφάλιση δηλαδή για μικρό χρονικό διάστημα λ.χ. ενός μήνα ή δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι οι βραχυχρόνιες ασφάλειες έχουν εισαχθεί στην αγορά και διαφημίζονται εδώ και χρόνια.

Ο λόγος που οι πολίτες συναντούν δυσκολία και χρειάζεται να ψάξουν λίγο παραπάνω το ζήτημα της βραχυχρόνιας ασφάλισης είναι διότι οι εταιρείες κάνουν οικονομικότερη προσφορά σ’ αυτόν που θα υπογράψει ετήσιο ασφαλιστήριο από αυτόν που θα έχει εξάμηνο, όπως επίσης κάνουν οικονομικότερη  προσφορά σε αυτόν που θα υπογράψει εξάμηνο ασφαλιστήριο από κάποιον που θα επιθυμεί μικρότερης διάρκειας ασφαλιστήριο. Έτσι στην αγορά τα βραχυχρόνια ασφαλιστήρια κατά κανόνα «προσφέρονται» από ελάχιστες εταιρείες.

Ο κ. Δημήτρης Κρέτσης

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.ΔΙ.Δ.Ε. (Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Ελλάδος) Δημήτρης Κρέτσης μιλώντας στη «Συνείδηση» αναφέρθηκε στο τι συμφέρει τους πολίτες και για ποιες περιπτώσεις, κατά κανόνα, συνάπτονται τα μικρής διάρκειας ασφαλιστήρια (ενός μήνα μέχρι τριών μηνών).

Συγκεκριμένα ο κ. Κρέτσης αναφέρει: «Έχουν χρόνια στην αγορά οι ασφάλειες ενός μήνα, διμήνου και τριμήνου, αλλά οι περισσότερες εταιρείες ασχολούνται από τις ασφάλειες τριμήνου και πάνω και κυρίως εξαμήνου και ετήσιες. Ελάχιστες είναι οι εταιρείες που διαθέτουν ασφαλίσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας από τρίμηνες.

Το ενδιαφέρον από τους πολίτες για μικρότερες του τριμήνου ασφάλειες οχημάτων δεν είναι μεγάλο, διότι από πλευράς κόστους είναι συνήθως ακριβότερη η χρέωση σε σχέση με αυτές του εξαμήνου ή ίσως και από τις ετήσιες.

Το ενδιαφέρον για δίμηνες ασφάλειες ή και για ασφάλεια ενός μήνα παρουσιάζεται σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικό θέμα και δεν μπορούν να συντηρήσουν το όχημά τους για περισσότερο καιρό ή κυρίως σε όσους διαθέτουν ένα όχημα σε ακινησία και πρέπει να το ασφαλίσουν πρώτα για να το μεταβιβάσουν. Η δεύτερη περίπτωση μάλιστα, αυτή του οχήματος σε ακινησία, είναι περισσότερο διαδεδομένη.

Επίσης, οι εταιρείες παρέχουν επιπλέον έκπτωση σε έναν που θα κάνει ετήσιο ασφαλιστήριο σε σχέση με αυτόν που θα κάνει εξάμηνο, όπως επίσης θα κάνουν μεγαλύτερη έκπτωση σ’ αυτόν που θα κάνει εξάμηνο ασφαλιστήριο σε σχέση με αυτόν που θα κάνει λ.χ. τρίμηνο ασφαλιστήριο και γι’ αυτό και ο κόσμος δεν καταφεύγει στη λύση της ασφάλισης τριμήνου, πόσο μάλλον δίμηνου ή και μήνα.

Σε βάθος χρόνου η ετήσια ασφάλεια κοστίζει λιγότερα χρήματα, όπως επίσης κοστίζει πολύ περισσότερο, αν συνάπτεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το μήνα ή αν ασφαλίζεις το αυτοκίνητό σου λ.χ. αυτόν τον μήνα και το ασφαλίσεις πάλι μετά από δύο μήνες.

Ωστόσο, προς διευκόλυνση του κόσμου υπάρχουν εταιρείες που κάνουν ασφάλειες μήνα, μήνα και διμήνου, αλλά αυτές οι εταιρίες είναι λίγες και κατά κανόνα δεν είναι οι αποκαλούμενες ως πολύ μεγάλες, είναι δηλαδή μεσαίες και μικρές ασφαλιστικές.

Η γενική τάση που υπάρχει στον κόσμο είναι η αναζήτηση φθηνότερης ασφάλειας για το όχημά του, προσπαθώντας έτσι να εξοικονομήσει χρήματα, μη κατανοώντας όμως ότι αυτό δεν τον συμφέρει οικονομικά, ούτε είναι υπέρ του.

Η ασφάλεια είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά επειδή αγοράζουμε υπηρεσία, άυλο προϊόν δηλαδή και όχι κάτι που βλέπουμε, δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όταν όμως μας χρειαστεί και διαπιστώσουμε κάποιο πιθανό κενό, τότε αντιλαμβανόμαστε την αξία της ασφάλειας.

Ένα παράδειγμα συνηθισμένο είναι να μην έχουμε φροντίσει η ασφάλειά μας να περιλαμβάνει και ένα ρυμουλκό που μπορεί να διαθέτουμε και το οποίο χρησιμοποιούμε σπάνια. Αν όμως μια από τις ελάχιστες φορές που το χρησιμοποιήσουμε προκύψει κάτι, τότε διαπιστώσουμε πως θα έπρεπε να το έχουμε ασφαλισμένο και τότε αντιλαμβανόμαστε την αξία της ασφάλισης.

Ίσως επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν αρκετές μεταβιβάσεις οχημάτων στην περιοχή του Αγρινίου γι’ αυτό ο κόσμος αναζητά μια γρήγορη λύση, βραχυχρόνια δηλαδή ασφάλιση του οχήματός του. Οι ασφάλειες μικρής διάρκειας είναι για την εξυπηρέτηση του κόσμου για τέτοιες περιπτώσεις κατά κανόνα, όπως προαναφέραμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"